| |
canis_lupus | 23.08.2018 11:34:04 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Kraków
Posty: 7764 #2577890 Od: 2013-7-18
| sp9nrb pisze: canis_lupus pisze: Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój.
Zdradź przepis może spróbuję powtórzyć?
Jak większość klasycznych (nie na mleku) nalewek ocowowych: Pozbierane i opłukane owoce zasypuję NIEWIELKĄ ilością cukru oraz zalewam 70% alkoholem etylowym w ilości takiej, żeby w słoiku przykryć owoce + jeszcze 1/2 ich wysokości. Po około 2 tygodniach zlewam ciecz a owoce zasypują już większą ilością cukru. Cukier znakomicie wyciąga z owoców całą płynna frakcję. Po kilku dniach, powstały syrop dodaje do zlanego wcześniej alkoholu. Można na tym etapie sterować słodkością nalewki, po prostu dodaję więcej lub mniej gotowego syropu. Zalety takiego postępowania: 1. PEŁNA kontrola nad słodkością nalewki, 2. Możliwość wyciągnięcia całego soku z owoców. _________________ "Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y". |
| |
Electra | 25.11.2024 22:21:47 |
|
|
| |
sp9mrn | 23.08.2018 15:48:17 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Gliwice JO90IG
Posty: 3202 #2577980 Od: 2009-6-22
Ilość edycji wpisu: 1 | canis_lupus pisze: Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój.
ile musi stać? a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???
mrn _________________ https://www.facebook.com/RadioamatorzyPolscy
|
| |
EI2KK | 23.08.2018 15:57:24 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2577983 Od: 2012-8-7
| sp9mrn pisze: canis_lupus pisze: Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój.
ile musi stać? a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???
mrn
Na kiedy ci to potrzebne? ,)
Wiesz jak jest z nalewkami, tym lepsze im dłużej czekasz z wypiciem. _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
canis_lupus | 23.08.2018 16:09:48 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Kraków
Posty: 7764 #2577986 Od: 2013-7-18
| sp9mrn pisze: canis_lupus pisze: Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój.
ile musi stać? a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???
mrn
Szczerze? Na oko. Zwykle tydzień-dwa. Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.
P.S. Tak, zdążysz _________________ "Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y". |
| |
canis_lupus | 23.08.2018 16:11:01 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Kraków
Posty: 7764 #2577987 Od: 2013-7-18
| EI2KK pisze:
Wiesz jak jest z nalewkami, tym lepsze im dłużej czekasz z wypiciem.
Tak, nie, to skomplikowane. Tak, jesli nalewka jest gotowa (benedyktynkę trzymam minimum 9 mc-y przed piciem), niekoniecznie jeśli są zalane owoce (o czym wyżej). _________________ "Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y". |
| |
EI2KK | 23.08.2018 16:28:35 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2577995 Od: 2012-8-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Żurawina to niewątpliwie owoce, a w ciągu zaledwie trzech miesięcy w/g mojej XYL smak nalewki zmienił się z "iiii.. nic specjalnego" na "no co tak po kieliszeczku wydzielasz?".. i literek się rozszedł błyskawicznie, może dwa kielonki na dnie butelki zostały.. Jeśli piszesz że z winogron nie trzeba na leżak dawać, to tym lepiej, jutro nastawie troszkę do oceny.
Winogrona wszystkie w całości? Jak dajemy do cukru też całe, czy gnieciemy? _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
SP1AP | 23.08.2018 16:30:03 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Restricted Area
Posty: 5517 #2577996 Od: 2011-5-3
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY | canis_lupus pisze: Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.
P.S. Tak, zdążysz
Owoce typu wiśnia, śliwka itp stawiam wydrylowane z pestek, w dodatku wtedy cukier lepiej wyciśnie z nich sok. No i wiadomo, nie grozi to goryczką. |
| |
Wojtek1961 | 23.08.2018 16:41:05 |
Grupa: Użytkownik
QTH: KO02ME
Posty: 108 #2578000 Od: 2009-12-18
| Jak już pisałem przy "grunwaldówce" -nalewki muszą stać odpowiednio długo i potem też dojrzewać. Do konsumpcji używamy te Z POPRZEDNIEJ PRODUKCJI - z przed roku, albo starsze, wtedy są dobre lub BARDZO DOBRE, albo JESZCZE LEPSZE..... ) Nalewki nie nadają się do szybkiego wypicia, a już na pewno nie do "nachlania" (choć to możliwe, pamiętacie jeden z monologów Wiesława Gołasa z kabaretu "Dudek" - jak żona kazała zlikwidować kolekcję nalewek???)). Szkoda! Po prostu szkoda - dobrego produktu, czasu, roboty ... Nalewka to napitek SZLACHETNY! 73! Wojtek _________________ IC-E90 (na razie do słuchania), kilka anten przenośnych własnej produkcji Zdany egzamin, bez znaku, bez pozwolenia radiowego (nie wystąpiłem) |
| |
canis_lupus | 23.08.2018 16:49:26 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Kraków
Posty: 7764 #2578003 Od: 2013-7-18
| SP1AP pisze: canis_lupus pisze: Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.
P.S. Tak, zdążysz
Owoce typu wiśnia, śliwka itp stawiam wydrylowane z pestek, w dodatku wtedy cukier lepiej wyciśnie z nich sok. No i wiadomo, nie grozi to goryczką.
Lekka nuta tej pestkowej gryczki jest IMO niezbędna. Nalewki jak landrynka są dla mnie bez sensu. _________________ "Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y". |
| |
canis_lupus | 23.08.2018 16:52:26 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Kraków
Posty: 7764 #2578005 Od: 2013-7-18
| EI2KK pisze:
Winogrona wszystkie w całości? Jak dajemy do cukru też całe, czy gnieciemy?
Rozumiem, ze pytanie do mnie. Mam bardzo małe winogrona, podczas ich zbierania odrywa się szypułka z kawałkiem skórki. Takie uszkodzenie wystarcza, żeby cukier i alkohol swoje zrobiły. _________________ "Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y". |
| |
sq6ade | 23.08.2018 16:58:36 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2578007 Od: 2008-3-21
| Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców. _________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
Electra | 25.11.2024 22:21:47 |
|
|
| |
EI2KK | 23.08.2018 17:22:17 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2578015 Od: 2012-8-7
| sq6ade pisze:
Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców.
W tym roku chyba obrodziło.. ile nastawiasz? Z samego owocu, czy dajesz wodę z cukrem? _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
sp3nyu | 23.08.2018 18:06:22 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Iłowa JO71OL
Posty: 2536 #2578022 Od: 2011-2-8
| sq6ade pisze:
Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców.
Z mojej "winnicy" mam około dwóch takich skrzynek białych winogron.
Te obrywam z szypułek i gniotę tłuczkiem do ziemniaków w emaliowanym garze. Do tego moszczu dodaję trochę wody i zostawiam pod przykryciem około 3 dni, dopóki nie zacznie pracować. Następnie całość odcedzam na sicie z gazą i wyciskam resztę owoców. Wychodzi ok 5-6 litrów "zacieru" ,) Do tego ok 2 kg cukru w wodzie do pełności 10 litrowego butla. Po fermentacji zlewam, aby wywalić powstały osad i z powrotem do butla z rurką,żeby się wyklarowało i jeszcze oddychało przez jakiś czas. Wychodzi fajny półwytrawny produkt...
Na zdrowie ! _________________ vy 73! Janek SP3NYU ------------------------------------------------------ Warto przeczytać...
|
| |
sq6ade | 23.08.2018 21:03:42 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2578068 Od: 2008-3-21
| Do tej pory fermentowałem bez wyciągania fusów . Dużo cukru i woda aby było mocne i nie wytrawne (nie lubimy kwachów). Różnie wychodziło. W tym roku może bardziej się przyłożę. Winorośli mnóstwo i może moje 5 balonów nie styknie. _________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
sp9fys | 23.08.2018 21:23:15 |
Grupa: Użytkownik
QTH: JN99MT
Posty: 1718 #2578073 Od: 2010-11-28
Ilość edycji wpisu: 1 | sq6ade pisze:
Do tej pory fermentowałem bez wyciągania fusów . Dużo cukru i woda aby było mocne i nie wytrawne (nie lubimy kwachów). Różnie wychodziło. .....
No to miałeś wino z winogron a nie gronowe. Gdzie indziej takie praktyki z laniem wody i sypaniem cukru traktowane są jako fałszowanie produktu. Jak chcesz, żeby wino nie było "kwaśne" to poczekaj aż sok będzie miał min. 23% cukru i obowiązkowo sprawdź kwasowość nastawu. Jeżeli w twoim odczuciu jest nieodpowiednia dodaj odrobinę węglanu wapnia albo dodaj trochę wody ale wtedy wino będzie słabsze. Jeżeli pozwalasz na fermentację dzikich drożdży, to rzadko daje się uzyskać więcej niż 10% alkoholu. Jak chcesz mieć wino mocniejsze, użyj szlachetnych drożdży, te sfermentują nawet do 16% i będziesz miał ulubionego mózgo#$ba. _________________ R.
Try not. Do. Or do not. There is no try. Yoda
|
| |
sq6ade | 23.08.2018 21:41:11 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2578079 Od: 2008-3-21
| No z tym ulubionym moim mózgo..tadam to pojechałeś ,)
Ja jestem raczej amatorem browara a winko robię amatorsko i większość rozdaję a lepsze leżakują w piwnicach . Nikt jeszcze nie umarł a tylko znoszą puste butelki przed sezonem. Szkoda że tak łatwo browara nie da się zrobić. A ja jestem leniwy
Zdrówko
_________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
SQ5KVS | 23.08.2018 23:22:35 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Warszawa/Gocław
Posty: 2339 #2578112 Od: 2011-9-28
| Pachnie mi to jakimś widokiem na Peloponez z Grecji. A stary dowcip mi się przypomniał: "Kwas pruski ma smak gorzkich migdałów. Ale niezbyt długo". To a propo tej goryczki.... _________________ Karol SQ5KVS |
| |
EI2KK | 23.08.2018 23:30:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2578113 Od: 2012-8-7
|
Wcale nie tak trudno, chociaż pracy nieco więcej niż przy winie czy nalewkach. No i trzeba nieco więcej dokładności.
_________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
sq6ade | 24.08.2018 09:43:28 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2578182 Od: 2008-3-21
| Jedyne 1100km autkiem z Wrocka _________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
EI2KK | 25.08.2018 18:46:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2578614 Od: 2012-8-7
Ilość edycji wpisu: 2 | Ostatni kieliszek w tym sezonie.... (tej naleweczki)
_________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
Electra | 25.11.2024 22:21:47 |
|
|