| |
hummer130 | 25.08.2018 19:15:00 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Sosnowiec / JO90NF
Posty: 712 #2578621 Od: 2011-7-5
| [/quote]Te obrywam z szypułek i gniotę tłuczkiem do ziemniaków w emaliowanym garze. Do tego moszczu dodaję trochę wody i zostawiam pod przykryciem około 3 dni, dopóki nie zacznie pracować. Następnie całość odcedzam na sicie z gazą i wyciskam resztę owoców.[/quote]
Proponuje takie ustrojstwo (przykład, ja mam made in zsrr i do tej pory działa)
https://europ24.pl/pl/p/Maszynka-Ronner-TW-3690-do-wyciskania-soku-WYCISKARKA-zeliwna/23110389?gclid=EAIaIQobChMIrOzI3taI3QIVQuWaCh3XrwJ_EAQYAiABEgLxnvD_BwE
Połowa roboty odchodzi z rozgniataniem itp. Z jednej strony ciecze gęsty soczek a z drugiej suche wióry tylko wylatują. W tym sezonie wykorzystałem to do aronii teściowa w niebo wzięta, a za chwilkę będę winogrona cisnąć. Polecam ,) _________________ Audi, vide, tace, si vis vivere in pace Marcin SQ9KRI. |
| |
Electra | 25.11.2024 01:06:26 |
|
|
| |
SP8TBG | 25.08.2018 20:46:34 |
Grupa: Użytkownik
QTH: KO00UN
Posty: 139 #2578661 Od: 2018-1-13
Ilość edycji wpisu: 1 | W tym roku nastawiłem jeżynę, dereń i doświadczalnie czerwoną porzeczkę z miętą. Z 17 smaków które zrobiłem goście jednak chwalą najbardziej dereniową. _________________ Bartek SP8TBG |
| |
SP4BF | 25.08.2018 20:48:27 |
Grupa: Użytkownik
QTH: OLSZTYN KO03FS
Posty: 4217 #2578662 Od: 2007-11-26
| Ja ewidentnie mam słabość do wiśniówek. _________________ ***** *** Fan club TRX Digital 942. |
| |
SP4BF | 25.08.2018 20:50:29 |
Grupa: Użytkownik
QTH: OLSZTYN KO03FS
Posty: 4217 #2578663 Od: 2007-11-26
| Jak to powiedział jeden uznany smakosz w jednym z polskich filmów: "wiśnia jest wiśnia, witaminy przede wszystkim ma...." _________________ ***** *** Fan club TRX Digital 942. |
| |
EI2KK | 25.08.2018 22:46:42 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2578691 Od: 2012-8-7
Ilość edycji wpisu: 1 | SP8TBG pisze:
W tym roku nastawiłem jeżynę, dereń i doświadczalnie czerwoną porzeczkę z miętą. Z 12 smaków które zrobiłem goście jednak chwalą najbardziej dereniową.
Jeżyna obrodziła w tym roku, już nawet można zacząć zbiory, a jeszcze pojedyncze kwiaty się pojawiają, żeby tylko deszcze tego nie zmarnowały. Z czarnej porzeczki tylko Crè,me de cassis udało się nastawić, derenia w promieniu ~50km nie udało mi się znaleźć niestety.
A tak w ogóle to tragedia... w zeszłym roku znalazłem fajną drogę między pastwiskami, przy jednym ok 40m pięknej dzikiej róży (canina). Wtedy troche za późno to znalazłem, więc tylko jakieś 16l (do leżakowania licząc) wina wyszło. Dziś tam podjechałem żeby zobaczyć czy już można zacząć zbierać, a tu masakra.. wszystko 'przejechane' maszyną do strzyżenia żywopłotów, pojedyncze gałącki widać, zero owoców. Mam jeszcze namierzone na jednym osiedlu rugosa i nieco canina.
Uprzedzając komentarze że DR zbiera się po przymrozkach - tu nie ma przymrozków, trzeba zbierać zanim zgnije na krzakach
No i czekam na dostawy żurawiny w okolicy nowego roku, pieruńsko drogo tu liczą za świeże (€3 za 300g) ale naleweczka wyszła tak cudna że warto.
Podzielcie się jeszcze jakimiś ciekawymi przepisami na nalewki, ziołowe mnie interesują, ale to co ogólnie dostępne w necie to chyba już wszystko wygooglałem.
Może ktoś wie jaką nalewką leczyli Leonardo da Vinci? Jakaś ziołówka klasztorna, ale zaginęło mi info skąd to było i co było w składzie - wiadomo, w 100% się nie oddtworzy, ale dla samej ciekawości eksperymentowania... _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
SP4BF | 25.08.2018 23:53:49 |
Grupa: Użytkownik
QTH: OLSZTYN KO03FS
Posty: 4217 #2578715 Od: 2007-11-26
| A umnie w tym roku winogrona juź zbieram - chyba miesiąc wcześniej niż w zeszłym roku. Pomyślałem może by tak nastawić... _________________ ***** *** Fan club TRX Digital 942. |
| |
sp9fys | 26.08.2018 00:07:32 |
Grupa: Użytkownik
QTH: JN99MT
Posty: 1718 #2578721 Od: 2010-11-28
Ilość edycji wpisu: 1 |
To konkretnie ustrojstwo nie jest "made in zsrr" tylko naszej rodzimej produkcji i jest do de... Mam dokładnie takie jak na zdjęciu i jego przydatność jest dyskusyjna. B. trudno wyregulować "przepływ" surowca tak, żeby nie tracić zbyt duzo soku w odpadzie, najczęściej jednak czeka nas co chwilę demontaż i czyszczenie wylotu z zablokowanych tam wytłoczyn. Korpus to ocynkowane żeliwo albo staliwo (średnio znam się na tych stopach) i metal łatwo się ściera zanieczyszczając sok. Od strony korby kiepska uszczelka powoduje, że po chwili mamy sporą kałużę na podłodze. Jak wyciskasz aronię albo inny silnie barwiący owoc (winogrona też!) to masz fajną plamę utrwaloną do świąt. Nie polecam tego modelu wyciskarki, chociaż w zeszłym roku zaciskając zęby przekręciłem w niej sporo czerwonej porzeczki. Za to w tym roku zakupiłem za nieduże pieniądze w sieciowym hipermarkecie wolnoobrotową elektryczną wyciskarke do soków i to jest kokakola! _________________ R.
Try not. Do. Or do not. There is no try. Yoda
|
| |
hummer130 | 26.08.2018 06:51:49 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Sosnowiec / JO90NF
Posty: 712 #2578762 Od: 2011-7-5
| W linku podałem przykład urządzenia natomiast osobiście posiadam made in ZSRR. Moja maszyna wypluwa tylko suche wióry. Przy kręceniu trzeba włożyć dużo siły tylko u mnie wszystko odbywa się w jednej osi. Z jednej sok z drugiej trociny. Może tu tkwi sekret. _________________ Audi, vide, tace, si vis vivere in pace Marcin SQ9KRI. |
| |
SP8TBG | 26.08.2018 11:07:10 |
Grupa: Użytkownik
QTH: KO00UN
Posty: 139 #2578806 Od: 2018-1-13
| Fajna jest też bardzo tarnina, pokusiłem się nawet o wersje doświadczalną "z mokradeł" z miodem, owocem jałowca, goździkami. Z żurawiną to jakoś dziwna sprawa u mnie. Po 2 latach smakowała wybornie ale po 5 zrobiła się tylko dobra. _________________ Bartek SP8TBG |
| |
EI2KK | 02.09.2018 10:18:55 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2581174 Od: 2012-8-7
Ilość edycji wpisu: 1 | sq6ade pisze:
Piękne owoce, i co ważne, olewają normy unijne.
Czym nawozisz? Naturalnym czy sztucznym? _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
sp5iou | 02.09.2018 10:27:15 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Warszawa
Posty: 2014 #2581179 Od: 2012-9-2
| Wyfdaje mi się że lepsze była by wymiana tych doświadczeń na tym forum: http://wino.org.pl/forum/ Jest tam też kącik dla koneserów mocniejszych trunków. Tam jest więcej forumowiczów z doświadczeniami w zakresie produkcji napojów zawierających C2H5OH niż na forach krótkofalarskich. Proponuję tam przenieść tę dyskusję - pożytek będzie większy a doświadczenia bogatsze.
_________________ (((73))) Marcin. Słucham na DMR TG-26056 i 2605 i FM SR5RR. ID: 2605142-portable lub 2605153-home Warszawa KO02OE, VOT PZK 73 KF: FTDX101D, FT-817ND, FT897, IC735, IC706, FT991, IC7000, UNIDEN2020, HM: QCX, Forty-9er,uBitX, Pilgrim, Kacper 40m, Taurus 40m, UKF: Motorola MCX100, Radmor FM315K, IC211E, Intek HR2040, TM-218, QYT KT-8900 i KT8900D, TYT DM380, RT320. Baofengi UV-5R, UV-B6, UV82. FT-817ND, Radioddity GD-77, TYT DM-9600, TYT DMUV380, Anytone D868UV, Anytone D578UV PRO, Anytone D878UV, FT290RII, PA: IC2KL(500W), Tuner: LDG600 ProII, LDG11ZPro. ANT: Multiband InVee, GP7DX, Slooper 160m, Lafayette UV300 i uv200, InV L na samochodzie. ((( NIGDY NIE PRZEKRACZAM MOCY LICENCYJNEJ ))) Niema głupich pytań, spotyka się niezbyt mądre odpowiedzi.
|
| |
Electra | 25.11.2024 01:06:26 |
|
|
| |
EI2KK | 02.09.2018 10:29:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1746 #2581180 Od: 2012-8-7
| sp5iou pisze: Wyfdaje mi się że lepsze była by wymiana tych doświadczeń na tym forum: http://wino.org.pl/forum/ Jest tam też kącik dla koneserów mocniejszych trunków. Tam jest więcej forumowiczów z doświadczeniami w zakresie produkcji napojów zawierających C2H5OH niż na forach krótkofalarskich. Proponuję tam przenieść tę dyskusję - pożytek będzie większy a doświadczenia bogatsze.
Problem w tym, że tam nie rozumieją tematyki krótkofalarskiej. Na tym forum to tylko jeden temat, można spokojnie ignorować. _________________ Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.
DMR TG 2600 (2720126)
|
| |
sp9nrb | 02.09.2018 12:34:21 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Tarnowskie Góry
Posty: 3053 #2581242 Od: 2017-7-11
|
ładne czyste pomidory. Ostra chemia, stare odmiany czy tylko przebierane do zdjęcia?
_________________ "Skojarzenia to przekleństwo, więc możemy dziś dać głowę – jakiekolwiek podobieństwo było czysto przypadkowe!" (cytat)
|
| |
pepe23 | 02.09.2018 12:45:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 102 #2581247 Od: 2017-9-3
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 3 | SQ6NDM pisze: Z czym do ludzi, amatorzy Destylować tylko na kolumnie rektyfikacyjnej z wypełnieniem pierścieniami Raschiga lub Białeckiego o rozdzielczości 8 półek teoretycznych i więcej. Czysty etanol 96% bez żadnych zanieczyszczeń.
Pozdro, chemik z powołania i wykształcenia.
Ja z kolei się na chemii nie znam ale praktykuję, że tak powiem... Czy wymiana pierścieni Raschinga na Białeckiego (np. takie: https://allegro.pl/pierscienie-bialeckiego-fi-12-kwasoodporne-1-4404-i6934709430.html) może przyspieszyć proces? Mam kolumnę TAKO2 wypełnioną szklanymi matowanymi pierścieniami Raschinga.
|
| |
sq6ade | 02.09.2018 15:30:11 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2581281 Od: 2008-3-21
| sp9nrb pisze:
ładne czyste pomidory. Ostra chemia, stare odmiany czy tylko przebierane do zdjęcia?
Z chemii 2 razy miedzian. Mogłem sobie darować bo nie wiedziałem że takie słoneczne lato. Nawóz ? Trochę bydlęcego. Ziemia nie spracowana bo 1 sezon po kilku latach nieużytku. Dopiero teraz owoce już widać że chorują bo było deszczowo.
Dziś ok 30kg zbioru głównie do rozdania a dla nas tylko okazałe bawolaki i malinówki. Tego nie kupicie w markecie
_________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
pepe23 | 02.09.2018 15:38:29 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 102 #2581284 Od: 2017-9-3
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 1 | sq6ade pisze: Tego nie kupicie w markecie
Barachło, mało cukru w cukrze
|
| |
pepe23 | 02.09.2018 15:45:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 102 #2581288 Od: 2017-9-3
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 1 | sq6ade pisze:
Wręcz przeciwnie. Aby posolić takie pomidorki do smaku trzeba pół solniczki a to niezdrowo.
Niech ci będzie, są twoje więc zawsze będą najlepsze... Ja takiego dziadostwa w ogóle nie jem. Na słono to lubię chrupki z Biedry za 2 zeta
|
| |
sq6ade | 02.09.2018 15:58:20 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2581293 Od: 2008-3-21
| EI2KK pisze:
... i co ważne, olewają normy unijne.
Czym nawozisz? Naturalnym czy sztucznym?
Już tam napisałem. A z tymi przepisami to prawda. Marketowe pomidory w sezonie to syf.
Poza sezonem nie ma wyboru chyba że własne przetwory.. _________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
pepe23 | 02.09.2018 16:07:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 102 #2581296 Od: 2017-9-3
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ilość edycji wpisu: 4 |
Bujda. Ludzie to robią z nudów a potem wpychają znajomy jako "skarb". Sam mam kilka słoików takich sprezentowanych "przetworów" i z wyrzuceniem tego na śmietnik czekam tylko aż darczyńca zapomni, że mi to dał. Nie lubię kłamać i nie chcę mówić, że zjadłem, a żeby ze spokojem sumienia powiedzieć "jeszcze nie próbowałem" trzeba nadal "to coś" mieć u siebie (a nuż zaproponuje: spróbujmy razem!). Za pół roku to wypitolę, lecz pewnie do tego czasu dostanę kolejną "cudowną" breję w słoiku z zardzewiałym wieczkiem...
P.S. Najlepsze jest gdy taki "darczyńca" zaczyna od słów "wiesz, dostałem to od...". Wtedy już z góry wiadomo, że to takie przechodnie kukułcze jajo
|
| |
sq6ade | 02.09.2018 16:18:09 |
Grupa: Użytkownik
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
Posty: 15172 #2581301 Od: 2008-3-21
| Twój sposób wypowiedzi to negowanie wszystkiego co ci nie pasuje.
Ja też unikam cudzych przetworów i nikomu swoich nie wciskam. Oprócz winka bo ono rozchodzi się w mig. Niedługo winobranie. _________________ Wiosna się budzi w całej naturze Witana rzewnym słowików pieniem, W zielonym gaju, ponad strumieniem, Kwitną prześliczne dwie róże.
|
| |
Electra | 25.11.2024 01:06:26 |
|
|