NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » INNE » MAŁY ALCHEMIK

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 4 / 7>>>    strony: 123[4]567

Mały alchemik

  
canis_lupus
23.08.2018 11:34:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 4963 #2577890
Od: 2013-7-18
    sp9nrb pisze:

      canis_lupus pisze:

      Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój. bardzo szczęśliwy


    Zdradź przepis może spróbuję powtórzyć?


Jak większość klasycznych (nie na mleku) nalewek ocowowych:
Pozbierane i opłukane owoce zasypuję NIEWIELKĄ ilością cukru oraz zalewam 70% alkoholem etylowym w ilości takiej, żeby w słoiku przykryć owoce + jeszcze 1/2 ich wysokości. Po około 2 tygodniach zlewam ciecz a owoce zasypują już większą ilością cukru. Cukier znakomicie wyciąga z owoców całą płynna frakcję. Po kilku dniach, powstały syrop dodaje do zlanego wcześniej alkoholu. Można na tym etapie sterować słodkością nalewki, po prostu dodaję więcej lub mniej gotowego syropu. Zalety takiego postępowania: 1. PEŁNA kontrola nad słodkością nalewki, 2. Możliwość wyciągnięcia całego soku z owoców.
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, do d**y" z Hackerspace Kraków

  
Electra14.10.2019 01:17:14
poziom 5

oczka
  
sp9mrn
23.08.2018 15:48:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Gliwice JO90IG

Posty: 2805 #2577980
Od: 2009-6-22


Ilość edycji wpisu: 1
    canis_lupus pisze:

    Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój. bardzo szczęśliwy


ile musi stać?
a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???

mrn
_________________
Zjazd Techniczny Burzenin 2019 - 5-8 września 2019
http://zjazdtechniczny.krotkofalowcy.com.pl/
www.facebook.com/PolskiZwiazekKrotkofalowcow
  
EI2KK
23.08.2018 15:57:24
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1408 #2577983
Od: 2012-8-7
    sp9mrn pisze:

      canis_lupus pisze:

      Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój. bardzo szczęśliwy


    ile musi stać?
    a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???

    mrn


Na kiedy ci to potrzebne? ,)

Wiesz jak jest z nalewkami, tym lepsze im dłużej czekasz z wypiciem.
_________________
DMR TG 2600 (2720126)
Obrazek
  
canis_lupus
23.08.2018 16:09:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 4963 #2577986
Od: 2013-7-18
    sp9mrn pisze:

      canis_lupus pisze:

      Przedwczoraj zalałem winogrona. U mnie w rodzinie winogronówka to jakiś dziwny przebój. bardzo szczęśliwy


    ile musi stać?
    a jakby tak 11 dni i dwa w cukrze...???

    mrn



Szczerze? Na oko. Zwykle tydzień-dwa. Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.

P.S. Tak, zdążysz jęzor
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, do d**y" z Hackerspace Kraków

  
canis_lupus
23.08.2018 16:11:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 4963 #2577987
Od: 2013-7-18
    EI2KK pisze:



    Wiesz jak jest z nalewkami, tym lepsze im dłużej czekasz z wypiciem.


Tak, nie, to skomplikowane. Tak, jesli nalewka jest gotowa (benedyktynkę trzymam minimum 9 mc-y przed piciem), niekoniecznie jeśli są zalane owoce (o czym wyżej).
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, do d**y" z Hackerspace Kraków

  
EI2KK
23.08.2018 16:28:35
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1408 #2577995
Od: 2012-8-7


Ilość edycji wpisu: 1
Żurawina to niewątpliwie owoce, a w ciągu zaledwie trzech miesięcy w/g mojej XYL smak nalewki zmienił się z "iiii.. nic specjalnego" na "no co tak po kieliszeczku wydzielasz?".. i literek się rozszedł błyskawicznie, może dwa kielonki na dnie butelki zostały.. Jeśli piszesz że z winogron nie trzeba na leżak dawać, to tym lepiej, jutro nastawie troszkę do oceny.

Winogrona wszystkie w całości? Jak dajemy do cukru też całe, czy gnieciemy?
_________________
DMR TG 2600 (2720126)
Obrazek
  
SP1AP
23.08.2018 16:30:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Restricted Area

Posty: 5517 #2577996
Od: 2011-5-3



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
    canis_lupus pisze:

    Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.

    P.S. Tak, zdążysz jęzor



Owoce typu wiśnia, śliwka itp stawiam wydrylowane z pestek, w dodatku wtedy cukier lepiej wyciśnie z nich sok.cool
No i wiadomo, nie grozi to goryczką. pomysł
_________________
Zbig CW-fun :D
CW is Great! CW TO JEST TO!
SWL SP1-1171 z 1967/SP1KAA
"W kraju gdzie burak pan pyszni się ponad stan, a ziemniak mu wtóruje"(Sł.Cierniewski).
NIE CIERPIĘ NAWIEDZONYCH HEJTERÓW! Obrazek
---------------------------------------------------------------------------------------
ObrazekObrazekObrazek
  
Wojtek1961
23.08.2018 16:41:05
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: KO02ME

Posty: 89 #2578000
Od: 2009-12-18
Jak już pisałem przy "grunwaldówce" -nalewki muszą stać odpowiednio długo i potem też dojrzewać. Do konsumpcji używamy te Z POPRZEDNIEJ PRODUKCJI - z przed roku, albo starsze, wtedy są dobre lub BARDZO DOBRE, albo JESZCZE LEPSZE..... wesoły)
Nalewki nie nadają się do szybkiego wypicia, a już na pewno nie do "nachlania" (choć to możliwe, pamiętacie jeden z monologów Wiesława Gołasa z kabaretu "Dudek" - jak żona kazała zlikwidować kolekcję nalewek???wesoły)).
Szkoda! Po prostu szkoda - dobrego produktu, czasu, roboty ...
Nalewka to napitek SZLACHETNY!
73! Wojtek
_________________
IC-E90 (na razie do słuchania), kilka anten przenośnych własnej produkcji
Zdany egzamin, bez znaku, bez pozwolenia radiowego
(nie wystąpiłem)
  
canis_lupus
23.08.2018 16:49:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 4963 #2578003
Od: 2013-7-18
    SP1AP pisze:

      canis_lupus pisze:

      Trzeba tylko uważać przy pestkowych owocach, głównie np wiśniach, bo jak za długo postoją zalane owoce to się robi gorzka nalewka.

      P.S. Tak, zdążysz jęzor



    Owoce typu wiśnia, śliwka itp stawiam wydrylowane z pestek, w dodatku wtedy cukier lepiej wyciśnie z nich sok.cool
    No i wiadomo, nie grozi to goryczką. pomysł


Lekka nuta tej pestkowej gryczki jest IMO niezbędna. Nalewki jak landrynka są dla mnie bez sensu.
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, do d**y" z Hackerspace Kraków

  
canis_lupus
23.08.2018 16:52:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 4963 #2578005
Od: 2013-7-18
    EI2KK pisze:


    Winogrona wszystkie w całości? Jak dajemy do cukru też całe, czy gnieciemy?


Rozumiem, ze pytanie do mnie. Mam bardzo małe winogrona, podczas ich zbierania odrywa się szypułka z kawałkiem skórki. Takie uszkodzenie wystarcza, żeby cukier i alkohol swoje zrobiły.
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, do d**y" z Hackerspace Kraków

  
sq6ade
23.08.2018 16:58:36
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Słoneczna 5

Posty: 13045 #2578007
Od: 2008-3-21
Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców.
_________________
https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/przepraszam-jestem-analfabeta-ktory-to-kaczynski-na-wyborach.jpg
  
Electra14.10.2019 01:17:14
poziom 5

oczka
  
EI2KK
23.08.2018 17:22:17
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1408 #2578015
Od: 2012-8-7
    sq6ade pisze:

    Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców.


W tym roku chyba obrodziło.. ile nastawiasz? Z samego owocu, czy dajesz wodę z cukrem?
_________________
DMR TG 2600 (2720126)
Obrazek
  
sp3nyu
23.08.2018 18:06:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: Iłowa JO71OL

Posty: 2505 #2578022
Od: 2011-2-8
    sq6ade pisze:

    Ja tam gniotę winogrona takim bajerem do robienia puree z ziemniorów. Może w tym roku kupię prasę do owoców.

Z mojej "winnicy" mam około dwóch takich skrzynek białych winogron.

Obrazek
Te obrywam z szypułek i gniotę tłuczkiem do ziemniaków w emaliowanym garze. Do tego moszczu dodaję trochę wody i zostawiam pod przykryciem około 3 dni, dopóki nie zacznie pracować. Następnie całość odcedzam na sicie z gazą i wyciskam resztę owoców. Wychodzi ok 5-6 litrów "zacieru" ,) Do tego ok 2 kg cukru w wodzie do pełności 10 litrowego butla. Po fermentacji zlewam, aby wywalić powstały osad i z powrotem do butla z rurką,żeby się wyklarowało i jeszcze oddychało przez jakiś czas. Wychodzi fajny półwytrawny produkt...

Na zdrowie ! wesoły
_________________
vy 73! Janek SP3NYU
------------------------------------------------------
Obrazek Warto przeczytać...
  
sq6ade
23.08.2018 21:03:42
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Słoneczna 5

Posty: 13045 #2578068
Od: 2008-3-21
Do tej pory fermentowałem bez wyciągania fusów . Dużo cukru i woda aby było mocne i nie wytrawne (nie lubimy kwachów). Różnie wychodziło.
W tym roku może bardziej się przyłożę. Winorośli mnóstwo i może moje 5 balonów nie styknie.
_________________
https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/przepraszam-jestem-analfabeta-ktory-to-kaczynski-na-wyborach.jpg
  
sp9fys
23.08.2018 21:23:15
poziom 6

Grupa: Użytkownik

QTH: JN99MT

Posty: 1206 #2578073
Od: 2010-11-28


Ilość edycji wpisu: 1
    sq6ade pisze:

    Do tej pory fermentowałem bez wyciągania fusów . Dużo cukru i woda aby było mocne i nie wytrawne (nie lubimy kwachów). Różnie wychodziło.
    .....


No to miałeś wino z winogron a nie gronowe. Gdzie indziej takie praktyki z laniem wody i sypaniem cukru traktowane są jako fałszowanie produktu.
Jak chcesz, żeby wino nie było "kwaśne" to poczekaj aż sok będzie miał min. 23% cukru i obowiązkowo sprawdź kwasowość nastawu. Jeżeli w twoim odczuciu jest nieodpowiednia dodaj odrobinę węglanu wapnia albo dodaj trochę wody ale wtedy wino będzie słabsze. Jeżeli pozwalasz na fermentację dzikich drożdży, to rzadko daje się uzyskać więcej niż 10% alkoholu. Jak chcesz mieć wino mocniejsze, użyj szlachetnych drożdży, te sfermentują nawet do 16% i będziesz miał ulubionego mózgo#$ba.

_________________




  
sq6ade
23.08.2018 21:41:11
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Słoneczna 5

Posty: 13045 #2578079
Od: 2008-3-21
No z tym ulubionym moim mózgo..tadam to pojechałeś ,)

Ja jestem raczej amatorem browara a winko robię amatorsko i większość rozdaję a lepsze leżakują w piwnicach . Nikt jeszcze nie umarł a tylko znoszą puste butelki przed sezonem. Szkoda że tak łatwo browara nie da się zrobić. A ja jestem leniwy wesoły

Zdrówko wesoły




_________________
https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/przepraszam-jestem-analfabeta-ktory-to-kaczynski-na-wyborach.jpg
  
SQ5KVS
23.08.2018 23:22:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: Warszawa/Gocław

Posty: 1628 #2578112
Od: 2011-9-28
Pachnie mi to jakimś widokiem na Peloponez z Grecji.
A stary dowcip mi się przypomniał: "Kwas pruski ma smak gorzkich migdałów. Ale niezbyt długo". To a propo tej goryczki....
_________________
Karol SQ5KVS (PARMO.PFN)

"Ludzka głupota wykończy nas szybciej niż sztuczna inteligencja"
Tak, zwierzę z avatara istnieje naprawdę
  
EI2KK
23.08.2018 23:30:49
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1408 #2578113
Od: 2012-8-7
    sq6ade pisze:

    Szkoda że tak łatwo browara nie da się zrobić.


Wcale nie tak trudno, chociaż pracy nieco więcej niż przy winie czy nalewkach.
No i trzeba nieco więcej dokładności.

_________________
DMR TG 2600 (2720126)
Obrazek
  
sq6ade
24.08.2018 09:43:28
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Słoneczna 5

Posty: 13045 #2578182
Od: 2008-3-21
Jedyne 1100km autkiem z Wrocka jęzor
_________________
https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/przepraszam-jestem-analfabeta-ktory-to-kaczynski-na-wyborach.jpg
  
EI2KK
25.08.2018 18:46:15
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1408 #2578614
Od: 2012-8-7


Ilość edycji wpisu: 2
Ostatni kieliszek w tym sezonie.... (tej naleweczki)

Obrazek
_________________
DMR TG 2600 (2720126)
Obrazek
  
Electra14.10.2019 01:17:14
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 4 / 7>>>    strony: 123[4]567

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » INNE » MAŁY ALCHEMIK

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta