NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » D-STAR ICOM DV » MMDVM HOTSPOT PI-STAR

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 8 / 8    strony: 1234567[8]

MMDVM hotspot Pi-star

  
SQ7PTE
15.10.2019 18:17:40
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: Koprzywnica

Posty: 49 #5208514
Od: 2012-11-11
Która opcja (ustawienie) w HotSpocie - (w ustawieniach Pi-Star`a) jest odpowiedzialna za opóźnienie odbioru modulacji?
Widać, że rozmówca zaczął nadawać a słychać Go po 3-4 sekundach. Proszę o podpowiedź.
_________________
Pozdrawiam
Piotr

---------------
BAOFENG UV-5RE @ TYT MD-2017 @ DIAMOND GSV-3000 @ IC-7000 @ FT-8800 Yaesu
  
Electra15.08.2022 20:13:05
poziom 5

oczka
  
sq6iyc
14.12.2019 16:11:53
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: JO81CE

Posty: 26 #5325478
Od: 2011-11-17
    SP5QWK pisze:

      sq6iyc pisze:

      https://www.ebay.com/itm/MMDVM-Multi-Mode-Digital-Voice-Modem-for-Raspberry-Pi-Arduino-Orange-Pi-/112744287264

      D-STAR

      Witam, mam modem jak powyżej, radio MOTKA GM340 oraz pi-zero. Mam problem z określeniem rodzaju/typem modemu w ustawieniach i samymi ustawieniami.To co ja nadawałem do hotspota i dalej sieci słyszałem na przemienniku.To co nadawałem do przemiennika nie słyszałem z hotspota, hotspot nadawał lecz radio nie odbierało przekazu cyfrowego.shift 0 ustawienia mój znak B oraz G.

      soft na karcie Pi-Star_RPi_V3.4.16_10-Aug-2018.zip

    STM32-DVM...Rpi Hat GPIO
    TX inv 0
    RX inv 1


Wgrałem nowszy soft i w końcu połączył sie z routerm, ustawiłem w zakładce expert ustawienia w/g zaleceń kolegi ale radio id51 nadal nie odbiera hotspota. Ta sam sytuacja jak wcześnie.Wchodzę na ref032a ale nie odbieram. Usłyszałem na odbiorze analogowym,że radio wysyła zmienny ton i później wysyła dane cyfrowe. Nie wiem czy ma to wpływ. Ta sama sytuacja w DMR
_________________
2m/145.5000
  
SP5QWK
15.12.2019 13:26:20
poziom 6



Grupa: Użytkownik

QTH: Łowicz/Warszawa

Posty: 1077 #5325666
Od: 2009-2-19


Ilość edycji wpisu: 3
    sq6iyc pisze:


    Wgrałem nowszy soft i w końcu połączył sie z routerm, ustawiłem w zakładce expert ustawienia w/g zaleceń kolegi ale radio id51 nadal nie odbiera hotspota. Ta sam sytuacja jak wcześnie.Wchodzę na ref032a ale nie odbieram. Usłyszałem na odbiorze analogowym,że radio wysyła zmienny ton i później wysyła dane cyfrowe. Nie wiem czy ma to wpływ. Ta sama sytuacja w DMR

Jeśli leci cyfrówka słyszana w FM to dobry objaw.
Musisz ustawić poziom audio sygnału TX: http://xxx.xxx.xxx.xxx/admin/expert/edit_mmdvmhost.php >> Modem > TXLevel /oraz D-StarTXLevel
Można też skorzystać z trybu kalibracji (wywołanie i obsługa po SSH), potem przenieść wyniki do ustawień, zatwierdzić i gotowe.
Regulacja w DMR jest podobna (w jedno slotowym wydaniu prostsza niż w dwu, ale to odrębny temat).
_________________
Artur Łowicz JO92XC/ Warszawa KO02KF
SR5UVA Team http://www.sr5uva.org/
http://sp5.jestok.com/
FM-Link Team: http://fm-link.pl/


  
SP5AX
26.01.2020 19:51:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: KO02MH

Posty: 226 #5390074
Od: 2012-4-5
Witam. Zapomniałem hasła do pi-stara co zrobić żeby odzyskać lub zmienić? Pozdrawiam Staszek
_________________
Pozdrawiam Staszek
  
SP5AX
28.01.2020 20:36:20
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: KO02MH

Posty: 226 #5392974
Od: 2012-4-5
    SP5AX pisze:

    Witam. Zapomniałem hasła do pi-stara co zrobić żeby odzyskać lub zmienić? Pozdrawiam Staszek

Sorry już po temacie. Pozdrawiamlol
_________________
Pozdrawiam Staszek
  
sq9mas
10.11.2020 21:23:05
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: JN99Hx

Posty: 136 #6457607
Od: 2018-1-20
Witam, jestem Sysopem RPT DMR SR9JSR w Jastrzębiu Zdroju, jest on podłączony do BM, mogę dla kolegów radiowców z mojego terenu a właściwie na ich prośbę podłączyć do D-Star czy ktoś pomoże? Technicznie RPT SR9JSR jest przygotowany do jednoczesnej pracy DMR-Gateway i D-Star RPT. Proszę o pomoc.
  
SQ7CGR
17.12.2020 20:49:03
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: JO91QU/Zgierz

Posty: 43 #6764243
Od: 2018-11-28


Ilość edycji wpisu: 1
Szanowni Userzy.
Mam problem z konfiguracją ID-31E do pracy przez HotSpot MMDVM z reflektorem REF032A.
Radio zaprogramowane na częstotliwość mojego HotSpota, wprowadzony Shift = 0, Dashboard HotSpota pokazuje połączenie z REF032A, ID-31E informuje mnie słownie o połączeniu z REF032A, ale na wybranym reflektorze mogę tyko odbierać, ale mnie nie słychać. Co robię nie tak - wcześniej na tej samej konfiguracji HotSpot i Kenwood TH-D74E po wprowadzeniu częstotliwości HotSpot'a miałem dwukierunkową łączność przez mój prywatny przemiennik - niestety Icom ID-31E pokonał mnie...
UR:CQCQCQ
R1:SQ7CGR B
R2:NOT USED*
MY:SQ7CGR /ID31
Pozdrawiam.
_________________
Pozdrawiam
Darek SQ7CGR QTH Zgierz JO91QU

HF/UHF/VHF: Yaesu FT 857D + CG3000 + LW39m, D-Star: Kenwood TH-D74E, Icom ID-51EPlus, Fussion: Yaesu FT-70D, DMR: TYT MD-9600GPS, TYT MD380 UHF, Alinco DJ-MD5GPS, Radioddity GD-73A, FM: CRT Micron, Baofeng UV-3R Plus, Baofeng T1, RX: Tecsun PL-880
  
SP5QWK
18.12.2020 07:27:34
poziom 6



Grupa: Użytkownik

QTH: Łowicz/Warszawa

Posty: 1077 #6769679
Od: 2009-2-19


Ilość edycji wpisu: 1
Pozycja R2 powinna być: SQ7CGR G
    SQ7CGR pisze:

    Co robię nie tak - wcześniej na tej samej konfiguracji HotSpot i Kenwood TH-D74E po wprowadzeniu częstotliwości HotSpot'a miałem dwukierunkową łączność przez mój prywatny przemiennik - niestety Icom ID-31E pokonał mnie...
    UR:CQCQCQ
    R1:SQ7CGR B
    R2:NOT USED*
    MY:SQ7CGR /ID31

R1 to Twój Repeater (HotSpot)i jego port.
R2 to Twój Gateway (bramka), przez którą wychodzisz w świat.
W przypadku przemiennika, taka konfiguracja (NOT USED*) powoduje, że słychać Cię tylko lokalnie na przemienniku.
W HS analogicznie - nie wychodzisz po za swój HS.
_________________
Artur Łowicz JO92XC/ Warszawa KO02KF
SR5UVA Team http://www.sr5uva.org/
http://sp5.jestok.com/
FM-Link Team: http://fm-link.pl/


  
SQ7CGR
18.12.2020 08:11:01
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: JO91QU/Zgierz

Posty: 43 #6770058
Od: 2018-11-28
Dzięki Artur za "łopatologiczne" wytłumaczenie - o taką informację mi chodziło i już wiem co jest nie tak. Obrobię się trochę i będę próbował.
Pozdrawiam Darek SQ7CGR
_________________
Pozdrawiam
Darek SQ7CGR QTH Zgierz JO91QU

HF/UHF/VHF: Yaesu FT 857D + CG3000 + LW39m, D-Star: Kenwood TH-D74E, Icom ID-51EPlus, Fussion: Yaesu FT-70D, DMR: TYT MD-9600GPS, TYT MD380 UHF, Alinco DJ-MD5GPS, Radioddity GD-73A, FM: CRT Micron, Baofeng UV-3R Plus, Baofeng T1, RX: Tecsun PL-880
  
sq6iyc
03.02.2021 18:27:12
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: JO81CE

Posty: 26 #7194571
Od: 2011-11-17
Witam ponownie.

Mam problem z połączeniem routera z hotspotem. Wcześniej na tych samych ustawieniach pracował bez problemu. Wpadłem na pomysł zmiany oprogramowania na pi-star 4.1.2 i po skonfigurowaniu wifi na hotspocie wyświetla się komunikat "adres nieznany" skopiowalem ustawienia z poprzedniego oprogramowania 3.4.17 i nadal jest komunikat "adres nieznany".wróciłem do poprzedniego oprogramowania i nie mogę nadal WiFi skonfigurować. Hotspot dałem możliwie blisko routera i nadal nie nawiązuje połączenia.Inne funkcje działają poprawnie, probuje linkowac się ale z powodu braku sieci tego nie robi.


Hotspot:pi zero i modem na stm32. Mała metalowa obudowa z jedną anteną

_________________
2m/145.5000
  
SQ6PNO
21.07.2021 07:46:56
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 28 #7843904
Od: 2019-11-3
Część!
Mam taki problem. Po aktualizacji pi-star status połączenia z siecią DMR "świeci" się na czerwono. Czyli jak rozumiem połączenia z siecią brak. Gdzie szukać przyczyn tego stanu rzeczy?
  
Electra15.08.2022 20:13:05
poziom 5

oczka
  
sq6iyc
02.03.2022 10:26:23
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: JO81CE

Posty: 26 #7928696
Od: 2011-11-17
Witam.
Znalazłem czas w końcu na swojego hotspota mmdvm i próbowałem zmieniać ustawienia w/g Waszych sugestii i to nie pomogło. Nie próbowałem z SSH. Poniżej link jak się radio zachowuje. To po restarcie i przywróceniu fabrycznych ustawień. https://youtu.be/rEoDmZHkl8U

Zmienialem TX RX inv i przestał hotspot funkcjonować. Sprawdziłem miernikiem czy kable są sprawne i jest ok.

_________________
2m/145.5000
  
SP5QWK
02.03.2022 12:11:10
poziom 6



Grupa: Użytkownik

QTH: Łowicz/Warszawa

Posty: 1077 #7928750
Od: 2009-2-19


Ilość edycji wpisu: 5
    sq6iyc pisze:

    Witam.
    Znalazłem czas w końcu na swojego hotspota mmdvm i próbowałem zmieniać ustawienia w/g Waszych sugestii i to nie pomogło. Nie próbowałem z SSH. Poniżej link jak się radio zachowuje. To po restarcie i przywróceniu fabrycznych ustawień. https://youtu.be/rEoDmZHkl8U

    Zmienialem TX RX inv i przestał hotspot funkcjonować. Sprawdziłem miernikiem czy kable są sprawne i jest ok.

1. Pokaż Live Logs który masz w zakładce admin, wtedy gdy nadajesz do HS.
2. Z tym typem modemu, modem obsługuje MMDVMHost - DStarRepeater nie ma nic do tego (obsługuje inne modemy)
3. Pokaż co odbiera radio w trybie FM w momencie odpowiedzi na Twój Echotest. W trybie DV widać jedynie, że radio nie dekoduje cyfry, czyli są dwie opcje: błędne ustawienia, lub stoi sama nośna.
4. Pokaż co masz ustawione w radiu w CS (guzik na przodzie radia).
5. Czy Motorola jest prawidłowo podłączona (właściwe GPIO)?
6. Czy Motorola jest właściwie skonfigurowana (np czy na TX nie nadaje np CTCSS).

Czemu wszyscy robią test na REF032A, czyli na używanym porcie do rozmów?
Pytania czy mnie słychać itd.
Wystarczy połączyć się np do Portu E, czyli do REF032E, tam mamy z automatu ECHO. Mamy załatwiony test naszego HS, czy Repeatera, do tego wiemy czy nasza transmisja wychodzi do sieci.
Wszystko w jednym, do tego potencjalnie nie powodujemy zakłóceń na porcie do rozmów.
_________________
Artur Łowicz JO92XC/ Warszawa KO02KF
SR5UVA Team http://www.sr5uva.org/
http://sp5.jestok.com/
FM-Link Team: http://fm-link.pl/



Przejdz do góry strony<<<Strona: 8 / 8    strony: 1234567[8]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » D-STAR ICOM DV » MMDVM HOTSPOT PI-STAR

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe forum | sklepy | opinie, testy, oceny