Forum Krótkofalarskie PKI

TTC by SPCWC / Międzynarodowe Zawody HF CW
T#674539
Facebook
Reklama

sp7ivo poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#8400615 27.08.2026 13:48:59
Czas na podsumowanie eksperymentu polegającego na formułę 2xS&P.
Przez 4 tury nie nadałem ani razu CQ. Wbrew moim przewidywaniom, ten styl pracy w tych zawodach jest mniej wydajny ilościowo w stosunku do 2BISQ. Jest to dla mnie pewnym zaskoczeniem, gdyż w dużych zawodach międzynarodowych jest odwrotnie. Poprzednio dokonałem porównania w stosunku do Tadeusza SN1T, w tych turach ilość qso u mnie była mniej więcej o 8-10% (10-15 qso) skromniejsza. Niemniej w porównaniu do innych stacji LP ta forma pracy jest nieco skuteczniejsza i daje pewną przewagę. Niestety w dalszym ciągu problemem jest niedostateczny mnożnik, na poziomie pracy 2BISQ. Składam to na karb stacji, które dla odmiany nie pracują RUN i na problemy, jako stacja LP, w dowołaniu się korespondentów w pile-up'ie, szczególnie w paśmie 7MHz, przy tej ilości uczestników i możliwości powtarzania qso. W skrajnym przypadku w jednej turze, miałem więcej qso na 3,5 niż na 7MHz!
Wniosek z eksperymentu jest taki, że praktycznie przy 2xS&P w tych zawodach można "wykręcić" rate w granicach 130-140 qso, ale brakuje mnożników.

Dla przykładu, kiedyś przygotowałem materiał ilustrujący ten styl pracy. Nagranie pochodzi z zawodów CQWW, a chwilowy rate uzyskany w ciągu 6 minut wynosi 200 qso/min. Oczywiście, w CQWW jest trochę łatwiej, gdyż nie trzeba odbierać nr qso.

https://www.youtube.com/watch?v=q4sJLDY7LYQ

We wrześniu kolejny eksperyment, CQ i dorabianie na drugim trx-ie. Sam jestem ciekawy, gdyż w praktyce nie stosuję tego stylu pracy.

sp3mep poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#8400616 27.08.2026 13:58:56
    sp7ivo pisze:

,,,,,,,,,,,

Chyba nie myślałeś, że będę to robił "ręcznie". Od czego jest oprogramowanie. N1MM w zakładce Telnet ma pozycje "blacklist" umożliwiająca filtrowanie poszczególnych znaków.
    ,,,,,,,,,,,,

nie nie Boguś,
chodziło mi o to że fajnie by było aby w zakładce Telnet
była także "pozycja" umożliwiająca przypisanym wybranym znakom
odpowiedniego koloru,n.p tęczowego,
wtedy każdy by mógł decydować, robić Qso lub nie,
można by wtedy także wybranym znakom przypisać
n.p kolor brązowy ,można by tak oznaczyć znaki które
"nadają"powoli ,od razu bym wiedział aby zmniejszyć tempo,
wiem wiem rozmazylem się,

swoją drogą,
nie rozumiem że ktoś robi sporo/mało Qso i nie wysyła logu
oczywiście na pewno są jakieś sprawy losowe jak n.p
SP3VT,znam Marka osobiście i coś musiało zaistnieć,
ale jeśli nie wysyła notorycznie to nie rozumiem,

Jurek
-------------------
od czasu jak znam alfabet Morsa nie mogę słuchać
padającego deszczu,
wczoraj wołał mnie na drinka,
trzy razy,
i to po imieniu,
(nie moje :-))
SP3RXO poziom 4
QTH: IO63tr
#8400617 27.08.2026 14:12:39
    so7na pisze:

Czyli jak pójdę się rozłożyć w teren (teraz to już po nocy), tam popracuję (bez netu) a potem trzeba się jeszcze poskładać i wrócić, to już nie jestem wart uwagi bo nie zmieściłem się w 3-5 minut? ;p hm... no ok

Dobrze jest czytać ze zrozumieniem, a nie ulegać emocjom. Swoją wątpliwość odniosłem do osób zmyślających usprawiedliwienia dla nie wysłania logu.

Ty też zaczynasz zmyślać. Zaraz ci wytłumaczę dlaczego.

1. 3-5 minut zajmuje wygenerowanie i wysłanie logu bezpośrednio po zawodach.

2. Ale na wysłanie logu jest 1h, 2h, 3h - akurat obojętne ile.

3. Ale Ty pojedziesz na zawody w teren do głuchej puszczy bez netu, _WIEDZĄC_, że wysłanie logu w czasie regulaminowym razcej nie będzie możliwe. No brawo TY!
To może jednak nie jedź? Albo kup Starlinka.

---
73's de SP3RXO Slawek
https://www.hamqth.com/ei6kw

Każda antena pionowa ze złym uziemieniem promieniuje tak samo źle we wszystkich kierunkach.
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam.

Ilość edycji wpisu: 1
#8400619 27.08.2026 14:35:04
nie wiem ale myślę że w S&P skupiłeś się na ilości Qso
bez zaprzątania sobie głowy mnożnikiem,
wiem ,eksperyment

sp7ivo pisze:

,,,,,,,, ,,

We wrześniu kolejny eksperyment, CQ i dorabianie na drugim trx-ie. Sam jestem ciekawy, gdyż w praktyce nie stosuję tego stylu pracy.

no wydaje mi się że jedno radio RUN drugie S&P z naciskiem na mnożnik przyniesie efekty,

wpis edytowany 27.08.2026 22:55:10

Jurek
-------------------
padającego deszczu,
trzy razy,
i to po imieniu,
sp7ivo poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#8400637 27.08.2026 22:09:58
    sn5n pisze:

Natomiast ja na podstawie listy publikowanej przez SQ7M przygotowałem plik .xdt którego zawartość
    jest wyświetlana w oknie Extra information po wpisaniu znaku w pole ENTRY :

Jest to lepsze rozwiązanie niż stała blokada znaku aby nie był wyświetlany na Band mapie
    bo przecież operator tej stacjo może zawołać Ciebie i co zrobisz wtedy?

Moje rozwiązanie daje tylko informację o jego solidności w przesyłaniu logów a nie stale eliminowanie
    QSO z nim w zawodach.

Jest to tylko informacja na podstawie której decydujesz czy nawiązywać z nim QSO w zawodach czy nie.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale raczej jako półśrodek. Często znak korespondenta, który nas zawołał jest uzupełniany w czasie naszego nadawania, a więc w momencie gdy qso już się zaczęło. Gdy pojawi się informacja już jest zbyt późno. Owszem, można takiego qso nie zalogować, ale czas został już stracony.

Zastanawiam się jak to obejść, ale dopóki nie będzie w polu wprowadzania pełnego znaku nie ma możliwości pozyskania informacji o nim, więc chyba nie do wykonania. W przypadku CQ raczej trzeba będzie odpowiadać wszystkim, bez zastanawiania się, zwłaszcza przy 2BISQ. Nie ma na to czasu.

SP3RXO poziom 4
Ilość edycji wpisu: 2
#8401194 02.09.2026 13:14:48
Chyba mamy rekordową liczbę wysłanych logów po ostatniej turze:

104

plus słaba nadzieja na 9 następnych, hi hi

wpis edytowany 02.09.2026 13:17:02

---
73's de SP3RXO Slawek

Każda antena pionowa ze złym uziemieniem promieniuje tak samo źle we wszystkich kierunkach.
#8401196 02.09.2026 13:52:24
mysle ze jeden wejdzie na pewno,

Jurek
-------------------
padającego deszczu,
trzy razy,
i to po imieniu,
sn5n poziom 6

Ilość edycji wpisu: 4
#8401198 02.09.2026 13:55:54
    SP3RXO pisze:

Chyba mamy rekordową liczbę wysłanych logów po ostatniej turze:

104

plus słaba nadzieja na 9 następnych, hi hi

Witam,

Nie wszyscy jeszcze pewnie wiedzą że dodanie na liście brakujących logów, możliwości kliknięcia na link
do strony danego znaku na QRZ.COM ma na celu łatwe dotarcie do adresu email danego operatora i wysłanie
przypomnienia.

W treści emaila wystarczy wkleić tylko link do tej strony.

https://spcwc.pl/ttc?lang=en lub https://spcwc.pl/ttc?lang=pl

Chcąc przetestować skuteczność takiego przypomnienia, wysłałem tą metodą o godz 7.20 emaile do 10 stacji (nie wszyscy maja email na QRZ.COM)
kiedy na liście było 96 logów już otrzymanych.
Trudno jednoznacznie określić czy wszyscy zareagowali na to przypomnienie ale liczba logów otrzymanych wzrosła już do 104.

Dodam jeszcze że automat wysyła dwa przypomnienia o 9:00 i 16:00 czasem o 17:00 to zależy jak zostanie ustawiony harmonogram.

wpis edytowany 02.09.2026 14:45:51

Krzysztof sp5kp, sn5n
sp5kp@pzk.pl
https://sp5kp.pzk.pl/download/
SP3RXO poziom 4
#8401202 02.09.2026 15:16:49
    sn5n pisze:

Witam,

Nie wszyscy jeszcze pewnie wiedzą że dodanie na liście brakujących logów, możliwości kliknięcia na link
    do strony danego znaku na QRZ.COM ma na celu łatwe dotarcie do adresu email danego operatora i wysłanie
    przypomnienia.

Chcąc przetestować skuteczność takiego przypomnienia, wysłałem tą metodą o godz 7.20 emaile do 10 stacji (nie wszyscy maja email na QRZ.COM)
    Trudno jednoznacznie określić czy wszyscy zareagowali na to przypomnienie ale liczba logów otrzymanych wzrosła już do 104.

Dodam jeszcze że automat wysyła dwa przypomnienia o 9:00 i 16:00 czasem o 17:00 to zależy jak zostanie ustawiony harmonogram.

Widać presja ma sens.
Ja bym jednak nieśmiało proponował aby monitowanie czy zachęcanie do wysłania logu zarezerwować wyłącznie dla organizatora TTC-SPCWC. Nadmierne bombardowanie emailami przez osoby trzecie może spowodować skutek wprost odwrotny do zamierzonego.
Sam wiem jak reagowałem kiedy np. dostawałem emaile od organizatorów zawodów aby zmienić kategorię z CHECKLOG na inną, hi hi. Nie, nie powiem których zawodów.
wpis edytowany 02.09.2026 15:17:55

---
73's de SP3RXO Slawek

sn5n poziom 6
#8401203 02.09.2026 16:15:04
    SP3RXO pisze:

sn5n pisze:

Witam,

przypomnienia.

Widać presja ma sens.
    Ja bym jednak nieśmiało proponował aby monitowanie czy zachęcanie do wysłania logu zarezerwować wyłącznie dla organizatora TTC-SPCWC. Nadmierne bombardowanie emailami przez osoby trzecie może spowodować skutek wprost odwrotny do zamierzonego.
    Sam wiem jak reagowałem kiedy np. dostawałem emaile od organizatorów zawodów aby zmienić kategorię z CHECKLOG na inną, hi hi. Nie, nie powiem których zawodów.

Twoja decyzja jak będziesz reagował na takie zachowanie tych co powodują stratę energii, czasu i punktów w zawodach.

Jeśli nie masz ochoty starać się sobie pomóc aby Twoja aktywność w zawodach nie poszła w "krzaki" z powodu braku logu korespondenta to
Twoja decyzja.

Organizator dodał link ułatwiający wysłanie przypomnienia i ja będę z tego korzystał.

To ja tracę punkty a nie organizator.

Krzysztof sp5kp, sn5n
sp5kp@pzk.pl
https://sp5kp.pzk.pl/download/
Reklama

SP3RXO poziom 4
#8401208 02.09.2026 17:14:14
    sn5n pisze:

Twoja decyzja jak będziesz reagował na takie zachowanie tych co powodują stratę energii, czasu i punktów w zawodach.

100% zgody.

sn5n pisze:

Jeśli nie masz ochoty starać się sobie pomóc aby Twoja aktywność w zawodach nie poszła w "krzaki" z powodu braku logu korespondenta to
    Twoja decyzja.

100% zgody

sn5n pisze:

Organizator dodał link ułatwiający wysłanie przypomnienia i ja będę z tego korzystał.

Ależ bardzo proszę. Luźna uwaga czy propozycja była skierowana raczej do organizatora, a ja żaden sposób nie zamierzałem i nie zamierzam kolegi ograniczać.

sn5n pisze:

To ja tracę punkty...

100% zgody.
Ale z drugiej strony nie da się do końca wykluczyć, że na wysłanym nie wysłanym logu Twoi konkurenci mogą zyskać więcej niż Ty. Trudna decyzja jednak, hi hi.

---
73's de SP3RXO Slawek

sq7m poziom 3
QTH: Skierniewice
#8401774 09.09.2026 23:42:33
Z drobnym opóźnieniem ale zakończyłem rozliczanie 15 rundy. Poślizg powstało przez wprowadzenie w ostatniej chwili nowego rankingu DX. To już druga tura kiedy bierze stacja z innego kontynentu. Więcej w wiadomości o wynikach. Skoro jestem przy DXCC w 15 rundzie wystartowało 20 DXCC. Poniżej wklejam ilość unikatowych stacji z krajów, które wystartowały w TTC.

Czy macie jakieś pomysły jak zachęcić DX do startu?
wpis edytowany 09.09.2026 23:56:40
SP3RXO poziom 4
#8401775 10.09.2026 00:14:12
    sq7m pisze:

Z drobnym opóźnieniem ale zakończyłem rozliczanie 15 rundy. Poślizg powstało przez wprowadzenie w ostatniej chwili nowego rankingu DX. To już druga tura kiedy bierze stacja z innego kontynentu. Więcej w wiadomości o wynikach. Skoro jestem przy DXCC w 15 rundzie wystartowało 20 DXCC. Poniżej wklejam ilość unikatowych stacji z krajów, które wystartowały w TTC.

Fajnie z tymi statystykami dla DX, ale czy Canary Is. też nie powinny trafić do rankingu DXów? AF jakby nie patrzeć...

A wracając do pytania to nie wiem jak zachęcać DX do udziału, ale IMHO TTC pozostaną lokalnymi zawodami. W sensie europejskimi. Podobnie jek MWC.

Ale oczywiście życzę jak najlepiej.
wpis edytowany 10.09.2026 16:10:43

---
73's de SP3RXO Slawek

sq7m poziom 3
#8401935 12.09.2026 18:50:40
    SP3RXO pisze:

sq7m pisze:

Fajnie z tymi statystykami dla DX, ale czy Canary Is. też nie powinny trafić do rankingu DXów? AF jakby nie patrzeć...

A wracając do pytania to nie wiem jak zachęcać DX do udziału, ale IMHO TTC pozostaną lokalnymi zawodami. W sensie europejskimi. Podobnie jek MWC.

Ale oczywiście życzę jak najlepiej.

Sławek trudno się nie zgodzić z tym co piszesz. Kategoria DX zniknie tak szybko jak się pojawiła.Też tak mi się wydaje, że pozostaniemy na "lokalnym podwórku" choć wiadomo chciałoby się więcej. Godzina i czas trwania TTC niejako z góry ustaliły target.
wpis edytowany 12.09.2026 18:51:23
sq7m poziom 3
#8402205 15.09.2026 22:49:03
Wprowadziłem kilka ulepszeń na platformie TTC. Zmiany to wynik dyskusji i wymiany maili z Krzysztofem SP5KP/SN5N. Chciałbym serdecznie podziękować za wszystkie podpowiedzi — to nie pierwszy raz, kiedy jego uwagi i sugestie realnie wpływają na rozwój platformy i znacząco zwiększają jej funkcjonalność. Dzięki, Krzysztof!

Opis:

1. Kolumna „Miejsce" w historii operatora

W tabeli historii tur na stronie operatora pojawiła się nowa kolumna Miejsce — między Kategorią a QSO. Pokazuje zajętą pozycję w danej kategorii tej tury oraz łączną liczbę uczestników, np. 3/9 oznacza 3. miejsce na 9 startujących. Jednym rzutem oka widać postępy w kolejnych turach.

2. Sortowanie tabeli historii po nagłówkach

Każdy nagłówek w tabeli historii operatora jest teraz klikalny. Kliknięcie sortuje wiersze według wybranej kolumny (Data, Kategoria, Miejsce, QSO, OK, ERR%, MLT, PKT, QSO/min), drugie kliknięcie odwraca kolejność. Można np. posortować po PKT i od razu zobaczyć swoje najlepsze tury, albo po ERR% żeby przeanalizować gdzie było najwięcej błędów.

3. Wyszukiwanie prefiks i sufiks

W polu wyszukiwania znaków można teraz używać gwiazdki * jako zamiennika dowolnego ciągu liter. System podpowiada pasujące znaki z bazy logów TTC. Przykłady:

SP7* — wszystkie znaki zaczynające się od SP7
*NQN — wszystkie znaki kończące się na NQN

Działa na stronie Rankingi oraz na pozostałych podstronach. Na stronie Rankingi wciśnięcie Enter lub kliknięcie znaku przenosi bezpośrednio do statystyk operatora. Listę podpowiedzi w wyszukiwarce można obsługiwać bez myszy: strzałki ↑↓ przesuwają zaznaczenie, Enter wybiera znak i przechodzi do jego statystyk, Escape zamyka listę.
wpis edytowany 16.09.2026 14:01:50
SP3RXO poziom 4
#8402249 16.09.2026 22:46:58
Taki mnie naszedł koncept, nie wiem czy dobry, aby w klasyfikacjach miesięcznej i rocznej pojawiła się kolumna informująca o ile miejsc nastąpił awans/spadek w klasyfikacji w porównaniu do poprzedniej tury.

Na przykład:

+2 oznaczałby awans o 2 miejsca
-2 oznaczałby spadek o 2 miejsca
0 lub - oznaczałby brak zmiany

Efekt udziału w turze byłby lepiej widoczny i jakiś dodatkowy bodziec byłby.
wpis edytowany 16.09.2026 22:49:31

---
73's de SP3RXO Slawek

sq7m poziom 3
#8402279 17.09.2026 13:52:31
    SP3RXO pisze:

Taki mnie naszedł koncept, nie wiem czy dobry, aby w klasyfikacjach miesięcznej i rocznej pojawiła się kolumna informująca o ile miejsc nastąpił awans/spadek w klasyfikacji w porównaniu do poprzedniej tury.

Na przykład:

Sławek pomysł ogólnie dobry. Jednak w tabelach rankingowych nie będę już dokładał kolumn aby nie zmniejszyć ich czytelności. Tym bardziej, że informacje te dostępne są w statystykach operatora np. tu https://spcwc.pl/ttc/operator/DM7W.
wpis edytowany 17.09.2026 15:07:20
SP3RXO poziom 4
#8402283 17.09.2026 15:29:27
    sq7m pisze:

SP3RXO pisze:

Na przykład:

Sławek pomysł ogólnie dobry. Jednak w tabelach rankingowych nie będę już dokładał kolumn aby nie zmniejszyć ich czytelności. Tym bardziej, że informacje te dostępne są w statystykach operatora np. tu https://spcwc.pl/ttc/operator/DM7W.

OK, Ty tu rządzisz.
Choć szkoda oczko

---
73's de SP3RXO Slawek

sq7m poziom 3
#8402284 17.09.2026 16:26:47
    SP3RXO pisze:

sq7m pisze:

SP3RXO pisze:

Na przykład:

OK, Ty tu rządzisz.
    Choć szkoda oczko

W tabelach rankingowych jest już dużo informacji. Niech zostaną te najważniejsze. Jeśli operator chce analizować swoją pracę to pod linkiem jest bardzo dużo informacji. Bez problemu może analizować swój progres/regres. To jest to co pomyślałem w pierwszej kolejności, że warto. Jeśli czegoś Ci brakuje to śmiało pisz.

wpis edytowany 17.09.2026 16:29:58
SP3RXO poziom 4
#8402686 23.09.2026 13:18:53
Mamy nowy rekord nadesłanych logów we wczorajszej turze!

109

---
73's de SP3RXO Slawek

Reklama

TTC by SPCWC / Międzynarodowe Zawody HF CW
T#674539
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!