Forum Krótkofalarskie PKI

TTC by SPCWC / Międzynarodowe Zawody HF CW
T#674539
Facebook
Reklama

SP3RXO poziom 4
QTH: IO63tr
Ilość edycji wpisu: 1
#8400087 21.08.2026 16:03:47
    SP1NQN pisze:

Moim skromnym zdaniem , nie powinniśmy się skupiać nad tematami które są nie do udowodnienia, nawet jak się operator przyzna, ze tak zrobił to zawsze może stwierdzić, ze żartował i wracamy do punktu wyjścia, prowadzenie dyskusji doprowadzi jedynie do złośliwości i będzie to tak jak zostało zauważone " Młócenie słomy".

Właśnie z takim podejściem próbuję walczyć. Że jak coś jest nie udowodnienia albo trudne do zweryfikowania to można to robić. Nie można.
    SP1NQN pisze:

Parę lat temu podczas CQ WW - SSB , całe pasmo 160m, 80m, 40m przeznaczone dla CW było zawalone stacjami fonicznymi , w regulaminie wyraźnie były określone zakresy pracy, napisałem do organizatora podając parę przykładowych znaków, zapytałem czy jest to kontrolowane, odpowiedz była jednoznaczna, ze nie i o zakresie pracy decyduje operator stacji, i nikt z tego powodu nie będzie dyskwalifikowany .

Pisałem o już o tym, że organizatorzy nie przestrzegają swoich własnych regulaminów. Pewnie w nadziei na utrzymanie odpowiedniej liczby uczestników. Ale to już pretensje do nich. To nie może być przykrywką i usprawiedliwieniem dla własnego postępowania. Osobiście staram się np nie schodzić poniżej 14.010 i powyżej 14.060 przy zawodach cw.

wpis edytowany 21.08.2026 16:04:09

---
73's de SP3RXO Slawek
https://www.hamqth.com/ei6kw

Każda antena pionowa ze złym uziemieniem promieniuje tak samo źle we wszystkich kierunkach.
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam.
sq7m poziom 3
QTH: Skierniewice
#8400147 22.08.2026 11:04:29
    Marek_SP6MQO pisze:

To proszę wpisać w regulamin ,że po zakończeniu zawodów nie wolno już nic poprawić w CABILLO np nawet kategorii , którą błędnie wybrałeś np HP a ma być LP.

MŁÓCENIE SŁOMY .

SP3RXO pisze:

Ja nie jestem władny wpisać tego w żaden regulamin. Nie jestem organizatorem zawodów.
    Ale nie miałbym nic przeciw temu, gdyby takie zapisy powszechnie się pojawiły.

W celu rozwiania wątpliwości odnośnie odsłuchiwania nagrań i poprawiania logów:

Poprawianie logu po zawodach — czy to na podstawie odsłuchania własnego nagrania, czy po zwykłym przejrzeniu loga — nie jest zabronione i nie będzie. Nie planujemy żadnej zmiany regulaminu w tym zakresie.

SP1NQN poziom 3
QTH: pomorskie
#8400151 22.08.2026 11:44:14
    sq7m pisze:

Poprawianie logu po zawodach — czy to na podstawie odsłuchania własnego nagrania, czy po zwykłym przejrzeniu loga — nie jest zabronione i nie będzie. Nie planujemy żadnej zmiany regulaminu w tym zakresie.

.
sp3slu poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
QTH: MARIANTÓW JO92FC
#8400179 22.08.2026 22:00:30
    SP3RXO pisze:

....
    Guzik mnie obchodzi czy coś jest wprost zakazane w regulaminie zawodów czy nie i czy tak robisz od 20 lat bo taka jest praktyka. Bo oprócz regulaminów jest jeszcze ham spirit, który wyraźnie mówi że poprawianie logów po zawaodach jest nieetyczne i nieuczciwe wobec innych uczestników zawodów. Wątpliwości i reklamacje należy wyjaśniać w okresie reklamacyjnym, a nie fałszowaniem logów.
    Koniec. Kropka.
    Róbta co chceta.

QSO w zawodach loguję ręcznie w tabelce na stronie papierowego notatnika. Przepisuję do Cabrillo w programie Cabrillo Generator SP7DQR.
Jak postępować wobec opinii jakoby "poprawianie logów po zawaodach jest nieetyczne i nieuczciwe wobec innych uczestników zawodów".
Przepisywać celowo z własnymi błędami, skrótami, gryzmołami ?
W zawodach krajowych np. zapisuję skrótowo 3CW i to oznacza SP3CW, Q5BUO oznacza SQ5BUO , albo nawiązując 8 QSO w 3 minuty zapisuję czas tylko dwa razy, a do oficjalnego logu "aproksymuję" brakujące minuty.
Jak się do tego mają pomysły typu "ham spirit, który wyraźnie mówi że poprawianie logów po zawaodach jest nieetyczne " ?

SP3RXO poziom 4
#8400189 23.08.2026 08:44:22
    sq7m pisze:

Bardzo słuszna decyzja.

---
73's de SP3RXO Slawek

Każda antena pionowa ze złym uziemieniem promieniuje tak samo źle we wszystkich kierunkach.
SP3RXO poziom 4
#8400191 23.08.2026 08:47:16
    sp3slu pisze:

QSO w zawodach loguję ręcznie w tabelce na stronie papierowego notatnika. Przepisuję do Cabrillo w programie Cabrillo Generator SP7DQR.
    Jak postępować wobec opinii jakoby "poprawianie logów po zawaodach jest nieetyczne i nieuczciwe wobec innych uczestników zawodów".
    Przepisywać celowo z własnymi błędami, skrótami, gryzmołami ?
    W zawodach krajowych np. zapisuję skrótowo 3CW i to oznacza SP3CW, Q5BUO oznacza SQ5BUO , albo nawiązując 8 QSO w 3 minuty zapisuję czas tylko dwa razy, a do oficjalnego logu "aproksymuję" brakujące minuty.
    Jak się do tego mają pomysły typu "ham spirit, który wyraźnie mówi że poprawianie logów po zawaodach jest nieetyczne " ?

A zapisuj sobie nawet pismem węzełkowym Inków albo runami Wikingów a potem przenoś do Cabrillo. Bo i tak niczego z tej dyskusji nie zrozumiałeś.

---
73's de SP3RXO Slawek

Marek_SP6MQO
#8400192 23.08.2026 09:52:32
młócenie słomy
sp3slu poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
QTH: MARIANTÓW JO92FC
#8400193 23.08.2026 10:15:42
    SP3RXO pisze:

...
    A zapisuj sobie nawet pismem węzełkowym Inków albo runami Wikingów ...

Nie matacz, Sławku. Wróć proszę do tematu.

SP3RXO poziom 4
Ilość edycji wpisu: 2
#8400197 23.08.2026 11:30:07
    sp3slu pisze:

Nie matacz, Sławku. Wróć proszę do tematu.

Nawet na moment nie odszedłem.

Ale...

Hipotetyczna sytuacja:

1. Jest już po zawodach.

2. Stację SP3CW zapisałeś sobie na papierze skrótowo jako 3CW. OK, tak robisz. Przepisując do formatu Cabrillo piszesz SP3CW bo _wiesz_ że tak odebrałeś i tak jest. Więc do tej pory błędu żadnego nie ma. Wszystko wygląda OK.

3. Po przepisaniu do Cabrillo dla pewności odsłuchujesz sobie nagranie QSO ze stacją SP3CW. I nagle orientujesz się, że to co odebrałeś i zapisałeś błędnie jako SP3CW to w rzeczywistości było jednak SP4CW.

Poprawiasz w pliku cabrillo zapis SP3CW na SP4CW?
wpis edytowany 23.08.2026 11:57:23

---
73's de SP3RXO Slawek

sp7ivo poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Ilość edycji wpisu: 2
#8400561 26.08.2026 22:07:21
Zanim komentarz na koniec miesiąca wrócę jeszcze do kwestii nienadesłanych logów.

SP3RXO pisze:

(...)Kwestia podejścia.
    Nie obwaisz się, że zyskany czas stracisz na sprawdzenie czarnej listy? (...)
    Tylko takie moje wątpliwości, raczej techniczne. Być może masz rację.

sp3mep pisze:

(...)
    SP7IVO (N1MM),
    nie wiem czy w ogóle by tak sie dało ale , może by można tak "skonfigurować" programy N1MM i DX LOG aby na band mapie stacje które nie nadesłały logów powiedzmy 3 razy pojawiały sie w kolorze,powiedzmy, chmmmm, TĘCZOWYM ?
    to by było takie "ostrzeżenie" że należy na pacjenta uważać, z "każdej strony",

Chyba nie myślałeś, że będę to robił "ręcznie". Od czego jest oprogramowanie. N1MM w zakładce Telnet ma pozycje "blacklist" umożliwiająca filtrowanie poszczególnych znaków. Na podstawie listy udostępnionej przez Michał wpisałem znaki stacji, które nie przysyłały logów. Nie wszystkie oczywiście. Myślę, że procedura zdała egzamin. Na band mapie nie miałem przez cały czas zawodów znaków stacji HA3HO i ON4WC, które nie przysłały za ta turę ponownie logów. Dlatego, jeżeli nie jest to problemem, prośba do Michała o uaktualnianie tej listy po każdej turze. Czy ją publikować na stronie, czy tutaj na forum pozostawiam jako kwestię otwartą.
Niestety E70T (121 qso) miał statystykę 7 startów 1 nienadesłany log i nie znalazł się na mojej blacklist, podobnie jak SP3VT (125 qso), który w ogóle nie był "notowany". Te dwie stacje spowodowały 4 niezaliczone qso w tej turze. To spadek o połowę w stosunku do poprzedniej edycji. Oczywiście obie stacje znajdą się na mojej "czarnej liście" w następnej turze.
wpis edytowany 26.08.2026 22:09:49
Reklama

sq7m poziom 3
#8400563 26.08.2026 22:46:49
    sp7ivo pisze:

Dlatego, jeżeli nie jest to problemem, prośba do Michała o uaktualnianie tej listy po każdej turze. Czy ją publikować na stronie, czy tutaj na forum pozostawiam jako kwestię otwartą

Lista będzie aktualizowana po każdej turze. Zastanawiam się jeszcze nad jej odpowiednim umiejscowieniem na stronie – nie musi być w samym centrum, ale na pewno w łatwo dostępnym miejscu dla każdego zainteresowanego.

To już trzecia tura z rzędu, w której zatrzymujemy się na 99 logach, mimo że potencjał był znacznie większy. Krzysztof SN5N podsunął świetny pomysł: obok znaku każdego operatora dodamy link do jego profilu na QRZ.com. Ułatwi to bezpośredni kontakt i wysłanie szybkiej wiadomości przypominającej – automatyczne maile z systemu, jak widać, bywają ignorowane (dziś poszły aż trzy).

Oczywiście nikt nie ma pretensji, jeśli log nie spłynie od razu – życie i codzienne sprawy mają priorytet. Warto jednak pamiętać o jego wysłaniu, skoro już wzięło się udział w zawodach.

Dziękujemy za udział TTC i do usłyszenia za tydzień.
SP3RXO poziom 4
#8400564 26.08.2026 23:08:08
    sp7ivo pisze:

Chyba nie myślałeś, że będę to robił "ręcznie". Od czego jest oprogramowanie. N1MM w zakładce Telnet ma pozycje "blacklist" umożliwiająca filtrowanie poszczególnych znaków.

Tak, masz rację. Zapomniałem o tej możliwości.
Pewnie to samo można zrobić bezpośrednio na dx clustrze, co nawet byłoby lepsze bo mniej obciąża komputer. Generalnie jestem zwolennikiem filtrowania co sie tylko da na clustrze. Ale to już techniczny szczegół, mniej istotny.

---
73's de SP3RXO Slawek

SP3RXO poziom 4
#8400565 26.08.2026 23:15:58
    sq7m pisze:

Oczywiście nikt nie ma pretensji, jeśli log nie spłynie od razu – życie i codzienne sprawy mają priorytet. Warto jednak pamiętać o jego wysłaniu, skoro już wzięło się udział w zawodach.

Dziękujemy za udział TTC i do usłyszenia za tydzień.

Z drugiej strony, wygenerowanie logu po zawodach i wysłanie zajmuje kilka minut. Za wyjątkiem kiedy ktoś loguje na papierze i musi przeklepać.
A tak z ciekawości: ile szacunkowo logów może przyjąć serwer w ciągu, powiedzmy, 1 godziny?

---
73's de SP3RXO Slawek

sq7m poziom 3
#8400570 26.08.2026 23:38:54
    SP3RXO pisze:

Z drugiej strony, wygenerowanie logu po zawodach i wysłanie zajmuje kilka minut. Za wyjątkiem kiedy ktoś loguje na papierze i musi przeklepać.
    A tak z ciekawości: ile szacunkowo logów może przyjąć serwer w ciągu, powiedzmy, 1 godziny?

W pierwszej kolejności napiszę, bo jeszcze się nie skończyła wysyłka z wynikami, a już mam maila o "napiętnowaniu" operatorów poprzez podanie linku do QRZ. Absolutnie nie jest to robione w tym celu. Chodziło mi o to, że skoro automatyczne "upominajki" są ignorowane to może jakby ktoś jeszcze napisał to operator by zrozumiał, że jego log ma znaczenie bez względu ile miał QSO. Jak napisałem - raport będzie aktualizowany ale nie będzie w główny miejscu strony. Będzie źródłem dla operatorów, którzy ze względu na chęć zdobycia dobrego wyniku nie chcą i/lub nie mogą sobie pozwolić na stratę czasu.

SP3RXO pisze:

Trzysta logów w 10 sekund nie zrobił na maszynie wrażenia. Nie wiem jaki jest maks ponieważ nie przeprowadzałem testu do ubicia serwera. Było kilka rund gdzie z radością obserwowałem jak w niecałe 30 minut wpłynęło 60-70 logów.
SQ9ALW poziom 1
#8400571 26.08.2026 23:49:41
    SP3RXO pisze:

Dlatego nie rozumiem jaki jest problem w wysłaniu logu w pierwszych 10min po zakończeniu zawodów... Po to jest kod do poprawki, że jak coś pomieszasz to można poprawić. Ale log jest na serwerze. To że dopuszcza się w różnych zawodach terminy po tydzień to jest porażka. 2h powinny wystarczyć plus max tydzień na dosłanie ewentualnej poprawki.

Ja dziękuję wszystkim co biorą udział bo jestem szczęśliwy że mam jak trenować "na żywym organizmie" zawody CW bardzo szczęśliwy oraz przepraszam za moje błędy i pytajniki jęzor jest parę stacji co już wiedzą że lubię być pewny jaki numer dostałem i powtarzają mi go dwa razy (dzięki to jest miłe!) każdemu znajomemu i tym co uczą się CW będę polecał te zawody i mam nadzieję, że nie zostanę wpisany za to na "czarną listę" Bogusia jęzor
sn5n poziom 6

Ilość edycji wpisu: 8
#8400581 27.08.2026 07:30:15
Witam

Aby nie tracić czasu na QSOs z tymi co nie przysyłają logów, można zablokować ich znaki na
DxClustrze z którego się korzysta podczas zawodów. Ale to nie wymaga trochę pracy.

Natomiast ja na podstawie listy publikowanej przez SQ7M przygotowałem plik .xdt którego zawartość
jest wyświetlana w oknie Extra information po wpisaniu znaku w pole ENTRY :

Jest to lepsze rozwiązanie niż stała blokada znaku aby nie był wyświetlany na Band mapie
bo przecież operator tej stacjo może zawołać Ciebie i co zrobisz wtedy?

Moje rozwiązanie daje tylko informację o jego solidności w przesyłaniu logów a nie stale eliminowanie
QSO z nim w zawodach.

Jest to tylko informacja na podstawie której decydujesz czy nawiązywać z nim QSO w zawodach czy nie.

wpis edytowany 27.08.2026 10:32:47

Krzysztof sp5kp, sn5n
sp5kp@pzk.pl
https://sp5kp.pzk.pl/download/
SP3RXO poziom 4
Ilość edycji wpisu: 1
#8400593 27.08.2026 08:27:11
    SQ9ALW pisze:

Dlatego nie rozumiem jaki jest problem w wysłaniu logu w pierwszych 10min po zakończeniu zawodów... Po to jest kod do poprawki, że jak coś pomieszasz to można poprawić. Ale log jest na serwerze. To że dopuszcza się w różnych zawodach terminy po tydzień to jest porażka. 2h powinny wystarczyć plus max tydzień na dosłanie ewentualnej poprawki.

Do tego zmierzam. 1h po zawodach na wysłanie logu. Chodzi o wykorzystanie tego że jest wieczór, wszyscy siedzą przy komputerze po zawodach i wygenerowanie logu z wysłaniem to zalewdwie kilka minut, <5 min.
Pozostają papierowcy, ale wydaje mi się bez przesady. Ilu ich jest? I nie do końca wierzę, że nie potrafią, hi hi.
IMHO ideałem byłoby logowanie online w chmurze organizatora. Koniec zawodów, wszystkie QSO zalogowane. Rozumiem, że kolejna praca do wykonania dla kodera, ale pewnie przyszłość i tak będzie tak wyglądała.
wpis edytowany 27.08.2026 08:37:03

---
73's de SP3RXO Slawek

sp7ivo poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#8400598 27.08.2026 09:38:57
Zawody kończą się o godzinie 22.30 czasu lokalnego. Dla strefy czasowej na wschód od Polski jeszcze później. Jeżeli ktoś musi następnego dnia np. iść do pracy na godzinę czwartą lub szóstą, to nie będzie tracił czasu bezpośrednio po zawodach na wysłanie logu. Można wymyślić wiele innych przyczyn, np. brak prądu, burza i konieczność wyłączenia sprzętu, itp. Według mnie drastyczne skrócenie czasu doprowadzi do jeszcze większej ilości nienadesłanych logów. Termin jednej doby wydaje się być optymalny i kompromisowy.
SP3RXO poziom 4
#8400608 27.08.2026 12:49:16
    sp7ivo pisze:

Zawody kończą się o godzinie 22.30 czasu lokalnego. Dla strefy czasowej na wschód od Polski jeszcze później. Jeżeli ktoś musi następnego dnia np. iść do pracy na godzinę czwartą lub szóstą, to nie będzie tracił czasu bezpośrednio po zawodach na wysłanie logu. Można wymyślić wiele innych przyczyn, np. brak prądu, burza i konieczność wyłączenia sprzętu, itp. Według mnie drastyczne skrócenie czasu doprowadzi do jeszcze większej ilości nienadesłanych logów. Termin jednej doby wydaje się być optymalny i kompromisowy.

Nie będę się sprzeczać.
Ale jeśli ktoś dla 3/5 minut zmyśla brak prądu, burzę lub inny kataklizm, to sorry - nie sądzę aby wart był uwagi.

---
73's de SP3RXO Slawek

so7na poziom 2
#8400609 27.08.2026 13:01:28
    SP3RXO pisze:

Ale jeśli ktoś dla 3/5 minut zmyśla brak prądu, burzę lub inny kataklizm, to sorry - nie sądzę aby wart był uwagi.

Czyli jak pójdę się rozłożyć w teren (teraz to już po nocy), tam popracuję (bez netu) a potem trzeba się jeszcze poskładać i wrócić, to już nie jestem wart uwagi bo nie zmieściłem się w 3-5 minut? ;p hm... no ok

Reklama

TTC by SPCWC / Międzynarodowe Zawody HF CW
T#674539
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!