Zanim komentarz na koniec miesiąca wrócę jeszcze do kwestii nienadesłanych logów.
SP3RXO pisze:
(...)Kwestia podejścia.
Nie obwaisz się, że zyskany czas stracisz na sprawdzenie czarnej listy? (...)
Tylko takie moje wątpliwości, raczej techniczne. Być może masz rację.
sp3mep pisze:
(...)
SP7IVO (N1MM),
nie wiem czy w ogóle by tak sie dało ale , może by można tak "skonfigurować" programy N1MM i DX LOG aby na band mapie stacje które nie nadesłały logów powiedzmy 3 razy pojawiały sie w kolorze,powiedzmy, chmmmm, TĘCZOWYM ?
to by było takie "ostrzeżenie" że należy na pacjenta uważać, z "każdej strony",
Chyba nie myślałeś, że będę to robił "ręcznie". Od czego jest oprogramowanie. N1MM w zakładce Telnet ma pozycje "blacklist" umożliwiająca filtrowanie poszczególnych znaków. Na podstawie listy udostępnionej przez Michał wpisałem znaki stacji, które nie przysyłały logów. Nie wszystkie oczywiście. Myślę, że procedura zdała egzamin. Na band mapie nie miałem przez cały czas zawodów znaków stacji HA3HO i ON4WC, które nie przysłały za ta turę ponownie logów. Dlatego, jeżeli nie jest to problemem, prośba do Michała o uaktualnianie tej listy po każdej turze. Czy ją publikować na stronie, czy tutaj na forum pozostawiam jako kwestię otwartą.
Niestety E70T (121 qso) miał statystykę 7 startów 1 nienadesłany log i nie znalazł się na mojej blacklist, podobnie jak SP3VT (125 qso), który w ogóle nie był "notowany". Te dwie stacje spowodowały 4 niezaliczone qso w tej turze. To spadek o połowę w stosunku do poprzedniej edycji. Oczywiście obie stacje znajdą się na mojej "czarnej liście" w następnej turze.