retros pisze:
Tylko umieścić dipol na 3,5MHz na wysokości pól fali to jak to wykonać, toż to wieże trzeba stawiać jak się mieszka w swoim domu.
Dlatego napisałem, że dla wyższych pasm nie jest to problemem. Popatrz na fotki stacji contestowych. Tam nie ma anten pionowych na górne pasma. Na początku mojej zabawy w kontesting zapytałem Krzyśka GIQ dlaczego nie ma u siebie anten dookólnych, przecież w zawodach wołają go stacje ze wszystkich kierunków. Odpowiedź była, że miał kiedyś 5/8L GP, ale okazała się bezużyteczna, 4 elementowy Cubical Quad lepiej odbierał tyłem. Co innego na niskich pasmach. Tak jak piszesz, wysokość 40 m to już jest wyzwanie.
retros pisze:
(...) chyba mimo wszystko taniej by wyszło kupić Hexbeama i umieścić go na tych 15m wykorzystując jeden maszt a nie kilka do wielu dipoli a osiągi chyba by nie były gorsze, (...)
Taki Hexbeam, czy 2 elementy QQ to tylko około 3dB zysku w stosunku do dipola. To tak jakby zwiększyć moc ze 100W do 200W. 90% qso dostępnych na Hexbeamie są osiągalne na zwykłym dipolu.
Pod jeden maszt można podpiąć kilka dipoli na różne pasma.
Na pewno skuteczniej niż 5m GP stojący na ziemi. Co oznacza, że "dipol będzie pracował dx-owo"? Przy dobrej propagacji dalekie qso można przeprowadzać z prostych anten. Popatrz na sąsiedni wątek, w którym kolega chwali się dx-ami "zrobionymi" na antenie balkonowej.
Kilka lat temu, przed zawodami ARRL z powodu oblodzenia nie mogłem wysunąć głównej mojej anteny na niskie pasma - 24m vertical. Miałem do wyboru, albo zrezygnować z zawodów, albo wziąć udział na tym co pozostało, 3 dipolach (inverted v) na 160/80 i40m wiszących na wysokości 10m. Poniżej zestawienie ilości qso (ze stacjami amerykańskimi na 100W) w porównaniu do roku poprzedniego, podczas którego używałem w/w vertikala.
160m 2 4
80m 103 110
40m 180 168
Różnice są kosmetyczne, a komentarze na 3830 wskazywały, że propagacja była nawet korzystniejsza w roku poprzednim. Zatem nie demonizowałbym anten i przychylił się do powiedzenia, że każda antena jest lepsza od jej braku. Dla pełnego zobrazowania tematu zajrzyj do wątku
http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=3535&temat=357739&nr_str=3 gdzie pokazałem porównanie dwóch, znacznie różniących się, systemów antenowych.

Bogusław sp7ivo