NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » DZINWE ZACHOWANIE YAESU FT-450AT

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Dzinwe zachowanie Yaesu FT-450AT

Samo się resetuje
  
SQ4PBE
2017-04-03 21:33:22
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2414427
Od: 2014-10-22


Ilość edycji wpisu: 1
Witam,
mam pytanie odnośnie dziwnego wg mnie, zachowania radia.
Otóż, czasem zdarza się, że jak nacisnę PTT i zacznę mówić, radio jakby samo z siebie się resetowało, na sekundę dosłownie wyłącza się, słychać klik przekaźników i po chwili "powraca", jednak na inną niż wcześniej nastrojona częstotliwość.
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje, czym to jest spowodowane? zakręcony


73's
  
Electra2017-05-29 20:59:20
poziom 5

oczka
  
sp5it
2017-04-03 21:39:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: KO02OI

Posty: 3132 #2414429
Od: 2009-12-28
Zasilanie do sprawdzenia, kontakt we wtyczce zasilania?
_________________
You can't have too many antennas...
Marconi H1140 rulezzzzz
  
SP3CW
2017-04-03 22:03:31
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 156 #2414436
Od: 2014-2-1
Też tak myślę..., albo W.CZ go "kładzie"

CW's Art
  
canis_lupus
2017-04-03 22:03:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków

Posty: 2973 #2414437
Od: 2013-7-18
Albo pod obciążeniem spada napięcie zasilacza albo mocno Ci gdzieś pływa RF. Uziemienie? Baluny?
_________________

To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, anonimowy pirat" z Hackerspace Kraków

  
sp5iou
2017-04-03 22:14:33
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Warszawa

Posty: 717 #2414438
Od: 2012-9-2


Ilość edycji wpisu: 1
Miałem podobny efekt w IC7000.
Przy włączonych słuchawkach, w.cz. resetowało radio, ale u mnie gdy używałem wzmacniacza 500W, na niesymetrycznej antenie. Już nie pamiętam dokładnie.
Trzeba się pozbyć w.cz. w radiszaku.
Może być też problem z zasilaniem - kiepski zasilacz lub spadki na kablach, stykach, bezpiecznikach. Też nanoszenie się w.cz na zasilanie.
W.cz. wpływa na zasilacz.
Przyczyn może być sporo.


_________________
73's Marcin.
Warszawa KO02OE, VOT PZK 73
FT991, IC706, IC735, IC211E, FT290RII, UNIDEN2020, Motorola MCX100, Radmor FM315K, HM: Piligrim, Kacper 40m, Taurus 40m
Intek HR2040, TM-218, QYT KT-8900 i KT8900D, TYT DM380, RT320. Baofengi UV-5R, UV-B6, UV82.
IC2KL(500W), LDG600 ProII, LDG11ZPro.
Multiband InVee, GP7DX, Slooper 160m, Lafayette UV300 i uv200, InV L na samochodzie.
((( NIGDY NIE PRZEKRACZAM MOCY LICENCYJNEJ )))
Niema głupich pytań, spotyka się niezbyt mądre odpowiedzi.

  
SQ4PBE
2017-04-03 22:15:15
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2414439
Od: 2014-10-22
Jako zasilacza używam wiekowego już trochę ZS10, radio nastawione na 50W. Niby napięcie ładne 13,8V ale może podczas nagłego załączania nadawania siada? Będę musiał to sprawdzić.

Co dokładnie macie na myśli z RF? Uziemienie jest, balun również.
  
stasiek
2017-04-03 22:32:17
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 855 #2414445
Od: 2011-9-10
serwisowanie zawsze zaczynamy od zasilania -90%problemów -kondensatory elektrolityczne może któryś wylany,zimne lutowania itp,itd...serwisuję półki VDSL/ADSL...po 3/5 latach 100% kondensatorów elektrolitycznych do wymiany w gałęziach zasilania i przetwornicach,spuchnięte i wylane.
  
sp5iou
2017-04-03 22:32:39
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Warszawa

Posty: 717 #2414447
Od: 2012-9-2
Możesz zmniejszyć moc do kilku watów i zobaczyć co będzie?
Zasilacz sprawdzić łatwo - zasil dla próby radio z akumulatora, choćby wyciągnij z samochodu dla próby.
Jeśli zmiana zasilania nie pomoże to jeszcze pozostają kable zasilające, styki.
Jeśli zasilanie nie ma wpływu na problem, to pewnie w.cz. Tylko 50W - zwykle taka moc nie tworzy problemów, ale sprawdź czy problem zależy od pasma częstotliwości. Zwykle w.cz. bardziej doskwiera na niższych pasmach.
U mnie np. na 80m praca ze wzmacniaczem 500W potrafi wywołać sabotaż w instalacji alarmowej i przyjeżdża ochrona smutny, na 80m za wzmacniaczem w.cz. potrafi mi wyciąć internet w chałupie. Na 160m takie zjawiska występują już bez wzmacniacza. Na 40m i powyżej 300W w.cz. włącza reflektorki ledowe u sąsiadki, tylko po zmroku, które skutecznie zakłócają odbiór wesoły Odkłóciłem i odblokowałem kondensatorkami własny reflektor ledowy, al. e potrafi się włączyć od w.cz na paśmie 17m i trochę zakłóca.

To co wymieniłem to proste problemy, ale u jednego kolegi w.cz. włazi na sterowanie pieca CO a to już nie są żarty - gaz, wrzątek ciśnienie. Na szczęście mój Vailant jest na to odporny.

Walka z w.cz. prosta nie jest.

_________________
73's Marcin.
Warszawa KO02OE, VOT PZK 73
FT991, IC706, IC735, IC211E, FT290RII, UNIDEN2020, Motorola MCX100, Radmor FM315K, HM: Piligrim, Kacper 40m, Taurus 40m
Intek HR2040, TM-218, QYT KT-8900 i KT8900D, TYT DM380, RT320. Baofengi UV-5R, UV-B6, UV82.
IC2KL(500W), LDG600 ProII, LDG11ZPro.
Multiband InVee, GP7DX, Slooper 160m, Lafayette UV300 i uv200, InV L na samochodzie.
((( NIGDY NIE PRZEKRACZAM MOCY LICENCYJNEJ )))
Niema głupich pytań, spotyka się niezbyt mądre odpowiedzi.

  
sq9orf
2017-04-04 16:39:19
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Locator- JO90RE

Posty: 177 #2414598
Od: 2011-3-4
ZS10 dla tego radia przy 50-ciu watach to za mało. ZJedź na minimum z moca jak kolega wyżej sugeruje .
_________________
Janusz
  
SQ4PBE
2017-04-04 20:47:51
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2414640
Od: 2014-10-22
Idąc za poradami, zająłem się zasilaczem. I tak: po próbie obciążenia go samochodowym H4 (jeden z żarników) zauważyłem, że działa zabezpieczenie przeciwzwarciowe! A przecież to tylko kilka amperów!
Tytułowego halogena udało się "napędzić" dopiero po rozgrzaniu mu skrętki, przez szeregowo podłączony drugi halogen 12V 35V. Myślę- dorzucę pojemności, może coś to da. Dodałem 2x taką jak oryginalnie baterię kondów, jednak bez zmian.

Wniosek: na razie nie chcę wyrokować, ale możliwe, że w zasilaczu nagminne wywala zabezp. przy naciskaniu PTT i stąd te dziwne efekty. Przy okazji jak dobrałem się do zasilacza, przerysuję jego schemat elektryczny (brak w sieci) i pomyślę nad zabezpieczeniem nadnapięciowym (słyszałem, że zasilacze lubią się uszkadzać a wtedy 25V na radiodiabeł )

Dziękuję za podpowiedzi i jednocześnie proszę o dalsze rozwijanie tematu.
Będę informował o postępach.
  
SQ9RZA
2017-04-04 21:01:05
poziom 3



Grupa: Użytkownik

QTH: Katowice / Jaroszowiec

Posty: 152 #2414647
Od: 2013-3-21
    SQ4PBE pisze:

    Idąc za poradami, zająłem się zasilaczem. I tak: po próbie obciążenia go samochodowym H4 (jeden z żarników) zauważyłem, że działa zabezpieczenie przeciwzwarciowe! A przecież to tylko kilka amperów!
    Tytułowego halogena udało się "napędzić" dopiero po rozgrzaniu mu skrętki, przez szeregowo podłączony drugi halogen 12V 35V. Myślę- dorzucę pojemności, może coś to da. Dodałem 2x taką jak oryginalnie baterię kondów, jednak bez zmian.

    Wniosek: na razie nie chcę wyrokować, ale możliwe, że w zasilaczu nagminne wywala zabezp. przy naciskaniu PTT i stąd te dziwne efekty. Przy okazji jak dobrałem się do zasilacza, przerysuję jego schemat elektryczny (brak w sieci) i pomyślę nad zabezpieczeniem nadnapięciowym (słyszałem, że zasilacze lubią się uszkadzać a wtedy 25V na radiodiabeł )

    Dziękuję za podpowiedzi i jednocześnie proszę o dalsze rozwijanie tematu.
    Będę informował o postępach.


Hej. Zerknij na stronę kolegi SQ5EKU, może ci się coś z tego przyda. wesoły

http://sq5eku.blogspot.com/2013/04/zasilacz-zs10.html
http://sq5eku.blogspot.com/2013/04/uszkodzony-zasilacz-zs10-1012a-138v.html

Pozdrawiam
_________________
Grzegorz

Kenwood TS480 SAT + Cobwebb Antena (6-20)m
Alinco DR 112 + NR-770H lub X-50
Alinco DJ 180
  
Electra2017-05-29 20:59:20
poziom 5

oczka
  
rey
2017-04-05 10:37:15
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 359 #2414707
Od: 2011-7-25


Ilość edycji wpisu: 1
Miałem dwa podobne przypadki a mianowicie radio jako nowe kupione w conspark FT897 po podłączaniu mikrofonu samo się wyłączało i włączało problem leżał w mikrofonie i dwóch zblokowanych przyciskach up i down w mikrofonie (nie wiem jak można sprzedać młodemu poczatkującemu radioamatorowi taki bubel bez sprawdzenia). Drugi problem był w FTDX 5000MP w.cz na 18MHz tak zaszalało że resetowało monitor SM5000 wyłączał się i właczał bądź nie było widać nadawania po naciśnięciu PTT. Problem ustał po zrobieniu choke baluna chociaż ja wiem, ze to w.cz dalej tam gdzieś istnieje tylko to ukryty problem. Wnioski doświadczenia z TRX Yaesu wole pominąć. 73 Michał
  
SQ4PBE
2017-04-05 22:00:22
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2414871
Od: 2014-10-22
Witam ponownie.
SQ9RZA dziękuję za linki, Michałowi za poradę.

Korzystając z chwili wolnego czasu przerysowałem schemat ZS-10 (co ciekawe niedostępny w necie). Nie ręczę za jego poprawność, jednak na 99,99% jest OK aniołek

Tak się składa, że zasilacz ma wbudowane zabezpieczenie przeciwzwarciowe na LM723. Konstruktor przewidział możliwość regulacji jego czułości - z czego skorzystałem. Efekt jest taki, że jak podłączam pod zasilacz 250W w H4 (jeden 100/90W + 60W z drugiego) zabezpieczenie nie uaktywnia się. Oczywiście, po zrobienia zwarcia kawałkiem drucika zabezpieczenie nadal działa, więc jest dobrze.


Teraz druga sprawa: jak zrealizować ochronę nadnapięciową (zasilacze tej serii lubią czasem potraktować TRXy 25 voltami)? Czy zwykły transil 15V na wyjściu + dla bezpieczeństwa bezpiecznik topikowy wystarczy?

  
SP5U
2017-04-06 12:37:48
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: Warszawa KO02ME

Posty: 275 #2415020
Od: 2013-7-31


Ilość edycji wpisu: 1
Stosowanie układów LM723 w zasilaczach do urządzeń nadawczych to proszenie się o kłopoty.
723 jest uczulony na w.cz. Nie byłem wstanie zmusić go do poprawnej pracy w zasilaczu home made mimo, że poblokowałem pojemnościami wszystkie jego nogi, pozakładałem blokady w.cz. od strony ~230V i od strony TRX-a, zasilacz zamknięty w metalowej obudowie. Problem stanowiła antena zawieszona jednym końcem przy oknie operatorni i wytwarzane przez nią silne pole w.cz. podczas nadawania. W tych samych warunkach zasilacz Diamond GSV3000 pracował bez zarzutu. W związku z tym przebudowałem zasilacz i zastosowałem układ L200. Pozbyłem się LM723 - pozbyłem się problemu.
_________________
Mirek SP5U ex SP6LTC
--------------------------------
udzielam się na SN6J
słucham na SR5WA, SR5WP
--------------------------------
http://sp6pcp.manifo.com/

  
sp7qpg
2017-04-06 12:52:28
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: JO91uw

Posty: 171 #2415024
Od: 2010-6-29
Cześć

"Teraz druga sprawa: jak zrealizować ochronę nadnapięciową (zasilacze tej serii lubią czasem potraktować TRXy 25 voltami)? Czy zwykły transil 15V na wyjściu + dla bezpieczeństwa bezpiecznik topikowy wystarczy?"


Zerknij http://www.ad5x.com/articles.htm artykuł pt. Voltage Protector - Protect your transceiver from voltage transients, over-voltage and reverse-voltage
W pdf`ie strona nr 4 rysunek nr 5, dodałem ten układ do zasilacza, dwukrotnie zadziałał jak full napięcie poszło z trafo na radio.

Pzdr.

_________________
Tomasz, SP7QPG
  
sq2oic
2017-04-06 16:35:47
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: JO94JB Tczew

Posty: 176 #2415092
Od: 2011-5-17
Radio FT-450 jest bardzo wrażliwe na jakiekolwiek spadki napięcia....
Miałem to radio 4 lata i wystarczył nawet przewód zasilający około 3 metrów 4 kwadrat aby na napięciu 12,6 z akumulatora zaczął się wyłączać. I to nie wina żadnego WCZ .. ponadto nawet jak podłączyłem pod zasilacz o wydajności 32 A i 13,6 V i lekko nie dokręciłem styku to potrafił się wyłączyć, bo był spadek napięcia.
Taki objaw jest u niego zupełnie normalny przy tylko lekkim spadku napięcia ,a ta częstotliwość co piszesz to jest przez ciebie zaprogramowana.
_________________
Arek SQ2OIC
  
SQ4PBE
2017-04-06 20:03:08
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2415143
Od: 2014-10-22


Ilość edycji wpisu: 1
Dziękuję za tę informację Mirku - to cenna uwaga. Bardzo proszę o schemat twojego zasilacza.

Tomku, przybliż trochę okoliczności zadziałania tego układu. Kostka 723 się spaliła i poszło pełne napięcia na radio? No i powiem szczerze, że zastanawiam się, czy ten tyrystor będzie wystarczająco szybki do ochrony wrażliwych układów radia przed przepięciem zakręcony

Arek, całkowicie rozwijałeś już moje wątpliwości. Jeszcze trochę obawiałem się o nieskuteczność uziomu, ale na szczęście nie w tym problem.
  
sp7qpg
2017-04-07 08:07:36
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: JO91uw

Posty: 171 #2415225
Od: 2010-6-29


"Tomku, przybliż trochę okoliczności zadziałania tego układu. Kostka 723 się spaliła i poszło pełne napięcia na radio? No i powiem szczerze, że zastanawiam się, czy ten tyrystor będzie wystarczająco szybki do ochrony wrażliwych układów radia przed przepięciem zakręcony"



Cześć.
Nie za dużo wniosę do tego co wcześniej napisałem, elektronik że mnie garażowy - może któryś z kolegów znających się na tym coś podpowie.
Na pewno tak jak wcześniej pisałem miałem dwukrotnie sytuację kiedy podczas uruchamiania zasilacza - oczywiście wina leżała po mojej stronie - na radio poszło pełne napięcie z uzwojenia wtórnego około 20V - uszkodzeniu uległy bezpieczniki przy tyrystorze przeżyły te które są na oryginalnym przewodzie zasilającym FT-450. U mnie spełniło to zadanie.

Pzdr
_________________
Tomasz, SP7QPG
  
SQ4PBE
2017-04-17 16:59:50
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Bartoszyce

Posty: 69 #2418082
Od: 2014-10-22
W zasadzie temat chyba zakończony. Dziwne zachowanie radia było spowodowane niedomaganiem zasilacza. Przy okazji prac przy ZS10, dorobiłem mu zabezpieczenie nadnapięciowe z linku przytoczonego przez SP7QPG.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
  
Electra2017-05-29 20:59:20
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » DZINWE ZACHOWANIE YAESU FT-450AT

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta