sq8nzd pisze:
Hmm.. Widzę, że sam sobie zaprzeczasz sensu używania Magloop-a. Skoro te anteny wypromieniowują ułamek procenta mocy ..tooo co to ma być ?
Ale jak inaczej chcesz zrobić małą antenę na pasmo, w którym pełnowymiarowa antena musi mieć 20 metrów długości? To zawsze będzie kompromis.
Poddałbym w wątpliwość sens używania małego magloopa na niskich pasmach. Na wysokich chodzi zaskakująco dobrze, bez problemu robię Europę.
Wiadomo, że mówimy o kompromisowych antenach. Jak masz pole, żeby sobie powiesić dipola czy EFHW, to nie myślisz o takich wynalazkach. Ale z tego co piszesz, to nie masz. Ja też nie mam, więc rzeźbię w tym, co mam.
sq8nzd pisze:
Co prawda różnią się szacunki, ale daje to jakieś wyobrażenie, że Magloop, który połyka prawie całą energię jest po prostu kitem.
Zrób, wypróbuj, przekonasz się. AI to tylko AI, da ci jakieś wyliczenia (które być może będą poprawne), ale nie pokaże ci jak to się realnie sprawuje. Ja od tych 20 metrów w górę jestem naprawdę zadowolony. Przy 40 metrach już mniej – ale bez tej anteny mógłbym sobie najwyżej do sztucznego obciążenia ponadawać, więc bilans i tak jest na korzyść anteny.