Forum Krótkofalarskie PKI

Mapy, TERYT, GIS, PostgreSQL
T#680099
Facebook
Reklama

SP9HS poziom 4
QTH: JO90NG77
Ilość edycji wpisu: 1
#8402189 15.09.2026 18:11:17
Czy są na forum osoby, które ogarniają tematykę TERYT, map i podstaw GIS?

Chodzi o praktyczne rzeczy, np. ustalenie w jakiej odległości od danego miejsca jest jakiś obiekt albo które gminy/województwa obejmują zasięg dajmy na to przemiennika.

Mam na myśli poziom wiedzy „wiem gdzie co leży (bo sobie to wyciągnę z Postgresa + PostGIS) i potrafię to połączyć z innymi danymi (też wyciągniętymi z bazy albo podanymi przez użytkownika)”.

Załóżmy że w bazie mamy: województwa, powiaty, gminy i być może ulice oraz przemienniki, beacony, zamki, kluby krótkofalowców, szczyty, obszary fauna flora i cokolwiej chcesz w takich rzeczywistościach. Mamy granice multipolygon województw/powiatów/gmin i analogicznie centroidy.

Czy umiesz poradzić sobie z takimi danymi, żeby konstruować przykładowe zapytania:
- odległość od przemiennika do przemiennika
- w jakim powiecie jest dany klub
- albo w jakich gminach leży obszar FF
itp.

tematy nie są wyszukane, ale za to dobrze liczą np. odległości i powierzchnie w realnych warunkach a nie płaskoziemskich wesoły
wpis edytowany 15.09.2026 18:20:19

Marcin — SP9HS
radiowcy.org | privacy.sexy | privacylearn.com
SQ4KSU
QTH: Mazury
#8402204 15.09.2026 22:42:13
Mam do czynienia w pracy w programem Qgis i paroma innymi ale żaden z nich nie ma w bazie danych klubów krótkofalarskich czy przemiennikow,należało by stworzyć bazę danych a jak wiesz tego jest zbyt dużo.Odleglosc typu przemienik - przemiennik ogarniają podstawowe aplikacje łącznie z rzeźbą terenu.

Elektronika i telekomunikacja
Baofeng UV-5R,UV-82,Quansheng UV-K5, Yaesu FT-4XE, Yaesu-FT-981
Piotrek76
#8402207 16.09.2026 00:38:56
Do określania w jakiej gminie/powiecie leży dany obiekt/punkt (o danych współrzędnych geograficznych), używałem kiedyś API udostępnionego przez Główny Urząd Geodezji i Kartografii
https://uldk.gugik.gov.pl/opis.html
sq9cwn poziom 5
QTH: JO90MD, Tychy
Ilość edycji wpisu: 1
#8402225 16.09.2026 10:11:56
Tak jak Krystian napisał, musisz mieć bazę. Np. do przemienników odszyfrować tę zaszyfrowaną z przemienniki.net .
Do adresów typu ulica miasto musiałbyś mieć jakiś geocoder. Tego w Terycie nie ma. Możesz zbudować sobie własną bazę województwo - powiat - gmina - ewentualny obręb (miejscowość albo część) - czyli takie odwzorowanie PRG - Państwowego Rejestru Granic. I musiałbyś go odświeżać co pół albo rok, po tym jak zmieniają się granice, bo np. do miast są włączane pobliskie wsie albo podobne.
Część rzeczy jest tylko w płatnych serwisach/usługach. Nie kojarzę, czy jest taki darmowy.
Google maps ma api do tego, ale za żądania się płaci. Nie chcesz obciążać swojej karty kredytowej randomowym ruchem z sieci.
Porozglądaj się po tych serwisach co coś udostępniają już.
Tu masz ostatni jaki znalazłem link dotyczący zasięgu planowanego noda Meshcore na Stogu Izerskim:
https://www.heywhatsthat.com/?view=NA6892XE
a takich serwisów jest więcej. Nie pamiętam innych, może koledzy podrzucą.
Tych nowych serwisów z przemiennikami jest sporo, vhf.com.pl/mapa-przemiennikow, mapy73.pl, przemienniki.eu, radiomapa.pl, hallo.com.pl/przemienniki, www.repeaters.pl, fm-poland.pl/mapa-przemiennikow/, www.sp-dmr.pl/przemienniki-sp-dmr/ mi teraz tylko przychodzą do głowy, może któryś ma linkowanie do takich serwisów zewnętrznych. Pewnie część tu była przez autorów anonsowana, nie tylko na FB.
wpis edytowany 16.09.2026 10:22:50

Rafał
SP5RT poziom 4
QTH: KO02MD - EPWA
#8402227 16.09.2026 14:22:28
Ale szukasz danych do bazy czy sposobów liczenia na podstawie danych ?

Do liczenia odległości masz gotowe rozwiązanie w postaci implementacji wzoru haversine - gotowe biblioteki itd.

>które gminy/województwa obejmują zasięg dajmy na to przemiennika.

Potrzebujesz granicy gminy, do tego położenia przemiennika, plus wysokość i ustalenia korelacji obszaru gminy i np https://github.com/Cloud-RF/Signal-Server

Dzięki temu dowiesz się czy gmina jest z zasięgu czy nie. ( pewnie będziesz musiał przyjąć jakąś wartość pokrycia poligonu gminy aby ukreślić Tak/Nie)

Członek Prezydium ZG PZK ds. Innowacji i Public Relations
SP9HS poziom 4
Ilość edycji wpisu: 4
#8402378 19.09.2026 15:54:30
Długo myślałem, żeby ten wpis nie brzmiał jak README do repo, myślę, że się udało, więc zaczynam wesoły

Od dłuższego czasu zbieram i porządkuję różne dane, które mogą się nam przydać.

Mam tabele w bazie z granicami państwa, województw, powiatów i gmin z TERYT, centroidy powiatów/gmin, dane z PRG, listę zamków, przemienników, klubów, beaconów, obszarów Fauna i Flora, latarni morskich, wysp

W tych tabelach planuję dodać powiązania FK do TERYT, tak żeby dało się to sensownie łączyć i filtrować. Same obliczenia jak sami piszecie nie są trudne, ale najpierw trzeba się upewnić, że wszystko jest w spójnym układzie WGS84.

Na prostym poziomie można z tego wyklikać różne ciekawe rzeczy, ale docelowo chodzi mi o możliwość robienia zapytań typu:

znajdź przemienniki 70 cm z CTCSS 67 Hz w powiecie niepołomickim, oddalone o nie więcej niż 30 km od klubów ZHP w sąsiednich powiatach

albo

wygeneruj plik do chirpa zawierający wszystkie przemienniki na trasie Katowice-Gdańsk

tutaj najpewniej trzeba by skorzystać ze wsparcia AI na tym etapie nie widzę, żeby to było niestosowne
zob.: Problem komiwojażera :-)
ale i to się da zrobić bez tego po prostu lista będzie większa obejmująca potencjalnie wszystkie sensowne trasy z Katowic do Gdańska

Tu już wchodzi PostGIS, bo na MySQL doszedłem do granic jego możliwości geo. Stąd pomysł postawienia PostgreSQL + PostGIS.

Widzę też sens aktualizacji infoboxów w wiki radiowcy.org na podstawie zewnętrznych danych. Jeszcze niedawno myślałem, że postawienie wikidata będzie dobrym rozwiązaniem, ale możliwości PostGIS przysłoniły resztę. Chciałbym udostępnić te dane na otwartych zasadach w postaci tabel/widoków SQL/CSV, plus jakieś API, żeby każdy mógł z tego korzystać i coś dołożyć od siebie.

Zupełnie przypadkowo wszedłem w posiadanie domeny radiodb.pl i pomyślałem, że szkoda byłoby ją zmarnować na kolejną wizytówkę albo jednoosobowy pomysł, co za rok zniknie. Nie interesuje mnie zawłaszczanie danych ani kodu, ani stawanie na piedestale. Bardziej widzę to jako wspólny projekt kilku osób, które będą miały realny wpływ na kształt całości. Udostępnianie wszystkich danych musi być na licencji BSD lub GNU a najlepiej CC.

To jest projekt non-profit. Pieniędzy za to nie będzie.

Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie z PostGIS, API albo po prostu lubi dłubać w danych i ma ochotę się w to włączyć – dajcie znać. Opisałem co jest. Pogadajmy co można z tego zrobić dla SP.

PS: dzięki SQ4KSU zainstalowałem QGIS i kopara mi opadła, nie sądziłem ze to jest takie fajne i dobre!

Dzięki za zainteresowanie wątkiem ! wesoły
wpis edytowany 19.09.2026 16:16:21

Marcin — SP9HS
SP9HS poziom 4
#8402380 19.09.2026 16:10:36
Interesuje mnie jeszcze spawa podawania adresów np. przemienników. Specyficzne zestawienie znaku, imienia, części adresu albo gminy może powodować że identyfikacja delikwenta będzie bezproblemowa, nawet jednoznaczna. Czy ktoś spotkał się z interpretacją w kontekście RODO, że to co wyżej wymieniłem jest proszeniem się o problemy a podanie samych współrzędnych GPS jest bezpieczne?

Marcin — SP9HS
Reklama

Mapy, TERYT, GIS, PostgreSQL
T#680099
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!