Długo myślałem, żeby ten wpis nie brzmiał jak README do repo, myślę, że się udało, więc zaczynam

Od dłuższego czasu zbieram i porządkuję różne dane, które mogą się nam przydać.
Mam tabele w bazie z granicami państwa, województw, powiatów i gmin z TERYT, centroidy powiatów/gmin, dane z PRG, listę zamków, przemienników, klubów, beaconów, obszarów Fauna i Flora, latarni morskich, wysp
W tych tabelach planuję dodać powiązania FK do TERYT, tak żeby dało się to sensownie łączyć i filtrować. Same obliczenia jak sami piszecie nie są trudne, ale najpierw trzeba się upewnić, że wszystko jest w spójnym układzie WGS84.
Na prostym poziomie można z tego wyklikać różne ciekawe rzeczy, ale docelowo chodzi mi o możliwość robienia zapytań typu:
znajdź przemienniki 70 cm z CTCSS 67 Hz w powiecie niepołomickim, oddalone o nie więcej niż 30 km od klubów ZHP w sąsiednich powiatachalbo
wygeneruj plik do chirpa zawierający wszystkie przemienniki na trasie Katowice-Gdańsktutaj najpewniej trzeba by skorzystać ze wsparcia AI na tym etapie nie widzę, żeby to było niestosowne
zob.:
Problem komiwojażera :-)
ale i to się da zrobić bez tego po prostu lista będzie większa obejmująca potencjalnie wszystkie sensowne trasy z Katowic do Gdańska
Tu już wchodzi PostGIS, bo na MySQL doszedłem do granic jego możliwości geo. Stąd pomysł postawienia PostgreSQL + PostGIS.
Widzę też sens aktualizacji infoboxów w wiki
radiowcy.org na podstawie zewnętrznych danych. Jeszcze niedawno myślałem, że postawienie wikidata będzie dobrym rozwiązaniem, ale możliwości PostGIS przysłoniły resztę. Chciałbym udostępnić te dane na otwartych zasadach w postaci tabel/widoków SQL/CSV, plus jakieś API, żeby każdy mógł z tego korzystać i coś dołożyć od siebie.
Zupełnie przypadkowo wszedłem w posiadanie domeny
radiodb.pl i pomyślałem, że szkoda byłoby ją zmarnować na kolejną wizytówkę albo jednoosobowy pomysł, co za rok zniknie. Nie interesuje mnie zawłaszczanie danych ani kodu, ani stawanie na piedestale. Bardziej widzę to jako wspólny projekt kilku osób, które będą miały realny wpływ na kształt całości. Udostępnianie wszystkich danych musi być na licencji BSD lub GNU a najlepiej CC.
To jest projekt non-profit. Pieniędzy za to nie będzie.
Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie z PostGIS, API albo po prostu lubi dłubać w danych i ma ochotę się w to włączyć – dajcie znać. Opisałem co jest. Pogadajmy co można z tego zrobić dla SP.
PS: dzięki SQ4KSU zainstalowałem QGIS i kopara mi opadła, nie sądziłem ze to jest takie fajne i dobre!
Dzięki za zainteresowanie wątkiem !