#8400625 27.08.2026 19:02:35
Czesc .
Temat nie jest latwy - obecnie testuje rozne rozwiazania i wychodzi mi ze bezposrednie wpiecie sluchawek z mikrofonem do radia ,moze nie dac sukcesu . Zacznijmy od impedancji wkladek ,stare wojskowe mialy stalowe mumbrany i 2200 Ohm , w lotnictwie sportowym , komunikacyjnym spotyka sie zwykle od 150 do 600 Ohm , wojskowe i czasem smiglowcowe maja 19 Ohm . do tego dochodzi cala kombinacja mikrofonow ze wzmacniaczami lub bez , zwykle sa roznicowe dla wycinania szumow otoczenia . zasilanie linii mikrofonu tez nie jest znormalizowane , do tego dochodzimy do aktywnego tlumienia halasu zewnetrznego - zasilanego z baterii lub instalacji samolotu /smiglowca 9,12,28V . sluchawki sa wpinane w tak zwany audiopanel - czyli mikser z wieloma wejsciami i wzmacniaczem interkomu . teraz najczesciej juz cyfrowe . to trudnosci - a pytania np. 8,32 Ohm , w oryginalnych .. Dobra informacja - zwykle przetworniki sa konstruowane pod zakres czestotliwosci ludzkiej mowy ( o ile pamietam 300-3000Hz) . i ostatnie do rozwazenia to oczywiscie cena - np BOSE to juz koszt taki jak TRX , ale jest cala masa innych rozwiazan - np. Peltor , David Clark , wszelkie produkcje chinskie itp... ja testuje : David Clark , BOSE, Sennheiser ,Peltor , wersje otwarte i zamkniete , z tlumieniem aktywnym i bez . zawodowo zwiazany jestem z lotnictwem - wiec mam dostep do sprzetu i dokumentacji ..
Pozdrawiam 73
Boguslaw
wpis edytowany 27.08.2026 19:04:34