Forum Krótkofalarskie PKI

145.500 Kanał mobilowy
T#115640 Zapraszam do łączności
Facebook
Reklama

sq6ade moc !!! moc !!!
QTH: Wrocław (Breslau) Party-n
#8360050 18.03.2026 21:53:40
Kotlet.

Czy ktoś jeszcze używa Voice Alert na 144.800MHz (APRS) z tonem CTCSS wyznaczonym dla EU ?
Kiedyś to dawało radę.

"Panta rej" jak mawiał Demokles z Akwirynu

SR6MA w mobilku 145.350 home

SP3WBX poziom 4
QTH: Mosina
#8360100 18.03.2026 23:59:39
    sq6ade pisze:

Kotlet.

Czy ktoś jeszcze używa Voice Alert na 144.800MHz (APRS) z tonem CTCSS wyznaczonym dla EU ?
    Kiedyś to dawało radę.

Używa używa. Zdecydowanie. U nas w Poznaniu jest spopularyzowane. Staram się namawiać kolejnych kolegów żeby sobie ustawili.

APRS VIA RF to podstawa!
INTERNETOFALARSTWO? Nie dziękuję, to nie dla mnie.
KENWOOD - marka dla mężczyzny

SQ5RA poziom 4
QTH: Okolice Radomia KO01JH
#8360166 19.03.2026 08:03:10
to ja miałem nieco inną sytuację. Śmigam na codzien w pracy chłodnią na dystrybucji. Jechałem autostradą i w pewnym momencie gdzieś w okolicach Łodzi włączył się na trasę busik Renault. Odruchowo spojrzałem co ma na dachu i bingo - ukaefka jak nic. Dogoniłem go wyrównałem z nim i przez boczną szybę pokazałem mu mikrofonogłośnik a potem nawiązaliśmy qso na 145.500MHz

Spraw dobry Panie Boże żeby mi się tak bardzo chciało jak bardzo mi się nie chce.

Radioaktywny od 18.10.2023.

TangoOscarBravoIndiaAlfaSierraZulu
SP3WBX poziom 4
QTH: Mosina
#8360183 19.03.2026 09:17:42
    SQ5RA pisze:

to ja miałem nieco inną sytuację. Śmigam na codzien w pracy chłodnią na dystrybucji. Jechałem autostradą i w pewnym momencie gdzieś w okolicach Łodzi włączył się na trasę busik Renault. Odruchowo spojrzałem co ma na dachu i bingo - ukaefka jak nic. Dogoniłem go wyrównałem z nim i przez boczną szybę pokazałem mu mikrofonogłośnik a potem nawiązaliśmy qso na 145.500MHz

Fajne i sympatyczne są takie sytuacje. Takich czy podobnych sytuacji to w swoim życiu miałem mnóstwo. Taki nawyk, że patrzy się po autach i po dachach za antenami. Czasem spotkało się kogoś na parkingu pod marketem, czasem mija jakieś auto na trasie z anteną inną niż CB. Odruchowo woła na 145.500 czy 145.550. Fakt, że niekoniecznie w aucie musi być licencjonowany użytkownik, bo tak też się zdarza. Tutaj powyżej pytanie padło o używanie Voice Alert, przydatny przy używaniu w mobilu TRX-a z APRS-em. Sam APRS w założeniu miał m. innymi ułatwiać właśnie nawiązywanie takich łączności w trasie i daje pogląd czy ktoś nie "mobiluje" gdzieś w pobliżu, a VA to uzupełnia. Takich sytuacji przydatności posiadania w mobilu TRX-z a APRS-em i podglądem odebranych ramek na mapie miałem już mnóstwo. Używam VA, ale generalnie pogląd tego co dzieje się w okolicy daje głównie Pocket PC z mapą podpięty pod TRX-a.

APRS VIA RF to podstawa!
INTERNETOFALARSTWO? Nie dziękuję, to nie dla mnie.
KENWOOD - marka dla mężczyzny

Piotr.S poziom 3
QTH: Wawa
#8360348 19.03.2026 20:24:40
    SQ5RA pisze:

Też miałem ciekawą sytuację bodajże dwa lata temu.
Jak co roku w październiku jeżdże w Tatry. Gdzieś przed Krakowem albo za Krakowem (nie pamiętam ,) ) zawołał mnie ziomek na 145,550. Staliśmy w korku. On kawałek za mną. Mówił, że wyhaczył mnie na APRSDroid i zawołał na podanej QRG z APRSu. Jechał ciężarówką. Pogadaliśmy kilka minut do rozładowania korka. Potem każdy pojechał w swoją stronę.
Tak więc APRS czasami się przydaje wesoły
Szkoda, że nie zapamiętałem znaku tamtego kolegi. Mam nadzieję, że się nie obrazi ,)
SQ5RA poziom 4
#8366326 15.04.2026 12:05:18
Najfajniejsze jest to, że z owym kolegą z busa Renault spotkaliśmy się całkiem przypadkiem na ostatnim zlocie na Krakowej Górze.

Spraw dobry Panie Boże żeby mi się tak bardzo chciało jak bardzo mi się nie chce.

SQ5RA poziom 4
#8367041 19.04.2026 10:28:54
nie dalej niż wczoraj na s7 wyprzedziła mnie Mazda CX5 i zauważyłem że ma anteny UKF więc wywołałem na 145.500 i krótkie QSO zrobiliśmy.

Reklama

145.500 Kanał mobilowy
T#115640 Zapraszam do łączności
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!