NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » D-STAR ICOM DV » PROBLEMY Z POŁĄCZENIEM Z D-STAR

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Problemy z połączeniem z D-Star

  
SQ6GIT
21.12.2016 15:37:55
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO80TU

Posty: 385 #2372651
Od: 2014-1-1


Ilość edycji wpisu: 2
Ahoj. Próbuję od kilku dni nawiązać pierwszą łącznność za pomocą DSTAR, ale mi się nie udaje.

- jestem w zasięgu przemienników SR6WB (B) oraz SR6UVW (B)
- słyszę korespondencje innych
- ale jak sam próbuję się odezwać to wyskakuje mi błąd (z manuala podaje, że ten błąd mówi że jestem albo nie zarejestrowany albo zarejestrowany inny znak)
- sprawdziłem na stronach podawanych przez sr5uva.org: http://dstar.prgm.org/cgi-bin/dstar-regcheck i mój znak chyba jest zarejestrowany poprawnie

Podgląd wierszy podaje:
UR: CQCQCQ
R2: SR6UVW G
R1: SR6UVW B
MY: SQ6GIT
Urządzenie - TH-d74a - podaje błąd, określony w manualu, że przemiennik mnie nie wpuszcza, co może być spowodowane niezarejestrowaniem

O dziwo, jak zmieniłem UR na Reflector REF032AL, miałem QSO z OE1KDA, ale mając cały czas ustawienie:
UR: REF032AL
R2: SR6UVW G
R1: SR6UVW B
My: SQ6GIT

Podobnie działa to poprawnie jak zlinkuję przemiennik z reflektorem 32, a potem zmienię UR na CQCQCQ ale z menu To>Reflector>CQCQCQ

Podsumowując;
1. Co działa:
- linkowanie przemiennika z reflektorem
- rozmowa po zlinkowanaiu przemiennika z reflektorem
- echotest
- inne rzeczy z menu Destination>Reflector
2. Co nie działa:
- praca na przemiennku lokalnie (LOCAL CQ - zmienia UR na CQCQCQ, a R1 i R2 na SR6UVW B),
- ani przez gateway (GATEWAY CQ - zmienia UR na CQCQCQ, a R1 na SR6UVW B, a R2 na G)
- wywoływanie konkretnych znaków (DestinationSelect>INDIVIDUAL)
Czyli wszystko, co nie jest w menu Destination>Reflector
W tych wszystkich przypadkach urządzenie pokazuje mi błąd z sugestią, że mam nieprawidłową rejestrację w sieci D-Star.

Wygląda na to, że chyba coś w trx, ale nie mam już pomysłu co i jak ustawić.. smutny
Może to też kwestia złego importu przemienników, ale chyba mało prawdopodobne.

Ciekaw jestem, czy ktoś miał podobne problemy, albo wie, gdzie mógłby leżeć problem.

PS. Przepraszam, jeśli coś niefachowo lub nieprecyzyjnie opisuję, jestem nieupieczonym użytkownikiem D-Star i świeżym właścicielem tego urządzenia, więc sporo niewiadomych w tym równaniu... smutny

PS2. Dodatkowe info, nie wiem czy przydatne:
- TRX: TH-D74a (wersja amerykanska), software update 1.04
- lista przemienników importowana ze stron Kenwooda, ale musiałem wyedytować, bo były błędy, np. SR6UVW miał C jako swoją domyślną literę, chyba też shift był na plus 7.600 MHz.
- wydaje mi się, że udało mi się wejść na przemiennik w Stanach, przynajmniej tak mi pokazuje w historii, ale nie miałem QSO, bo wtedy jeszcze w ogóle nie wiedziałem, jak to wszystko działa


_________________
siemdiesiat tri de SQ6GIT
145.550 / SOTA
http://sq6git.blogspot.com | http://twitter.com/sq6git
  
Electra18.08.2017 16:22:28
poziom 5

oczka
  
SP6AIF
21.12.2016 16:39:54
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: Nysa

Posty: 38 #2372669
Od: 2015-1-4
Możesz się zalogować na tej stronie ?
Jeżeli tak to jesteś w systemie, następnie musisz w personal information wpisać coś takiego jak u mnie tylko swoje znaki oczywiście wesoły

https://drive.google.com/file/d/0B9sHBw3Hl6DnSzU1cEtBcTJDSW8/view?usp=sharing
  
SP6AIF
21.12.2016 16:44:34
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: Nysa

Posty: 38 #2372670
Od: 2015-1-4
https://gateway.sr5uva.org/TopMenu.do o te stronę chodzi
  
SQ6GIT
21.12.2016 17:09:33
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO80TU

Posty: 385 #2372675
Od: 2014-1-1
Mam tak samo, ale nie mam NODE. Potrzebuję tego do lokalnych rozmów?
_________________
siemdiesiat tri de SQ6GIT
145.550 / SOTA
http://sq6git.blogspot.com | http://twitter.com/sq6git
  
SP6AIF
21.12.2016 17:11:15
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: Nysa

Posty: 38 #2372676
Od: 2015-1-4
Nie nie node to do własnej bramki jest potrzebne.
  
SP6AIF
21.12.2016 17:18:06
poziom 1



Grupa: Użytkownik

QTH: Nysa

Posty: 38 #2372682
Od: 2015-1-4


Ilość edycji wpisu: 1
Nie mam tego radia i nie wiem co może być nie tak, wiem na pewno, że jesteś zarejestrowany w sieci i powinno być ok. Wg. mnie coś nie tak z konfiguracją radia. Przy wywołaniu ustawiasz local cq czy gateway cq ?
  
SQ6GIT
21.12.2016 18:00:24
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO80TU

Posty: 385 #2372694
Od: 2014-1-1
Probowalem zarowno local jak i gateway.
_________________
siemdiesiat tri de SQ6GIT
145.550 / SOTA
http://sq6git.blogspot.com | http://twitter.com/sq6git
  
SQ6GIT
21.12.2016 21:33:58
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO80TU

Posty: 385 #2372787
Od: 2014-1-1
OK, problem zidentyfikowany - urządzenie działa prawidłowo, lokalnie, gateway, individual - po prostu tylko jest jakiś błąd serwisówki i nie wyświetla prawidłowo - podaje rzekomy błąd, ale przetestowane i działa.
_________________
siemdiesiat tri de SQ6GIT
145.550 / SOTA
http://sq6git.blogspot.com | http://twitter.com/sq6git
  
sp1cgt
24.12.2016 09:04:47
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Szczecin

Posty: 401 #2373548
Od: 2011-4-9


Ilość edycji wpisu: 2
U mnie występuje taki sam problem, lokalny admin zasugerował abym się zarejestrował w sieci DMR ??? ponieważ w trakcie scalania systemów prawdopodobnie wysypała się baza danych d-star. http://www.sp-dmr.pl/zarejestruj-sie-w-sieci-dmr/.
Natomiast przy próbie rejestracji do sieci DMR zażądano ode mnie skanu licencji, zdjęcia i prawdopodobnie metryki urodzenia i chrztu hi!
_________________
Pozdrawiam: Andrzej SP1CGT
sp1cgt@wp.pl
  
SQ6GIT
28.12.2016 00:41:29
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO80TU

Posty: 385 #2374777
Od: 2014-1-1
    sp1cgt pisze:

    U mnie występuje taki sam problem, lokalny admin zasugerował abym się zarejestrował w sieci DMR ??? ponieważ w trakcie scalania systemów prawdopodobnie wysypała się baza danych d-star. http://www.sp-dmr.pl/zarejestruj-sie-w-sieci-dmr/.
    Natomiast przy próbie rejestracji do sieci DMR zażądano ode mnie skanu licencji, zdjęcia i prawdopodobnie metryki urodzenia i chrztu hi!

Dzięki. Zarejestrowałem się i wespół z innymi działaniami udało się podnieść system na Raspberry, choć nie do konca jakoś wierzę w 100% związek nie widzenia urządzenia przez Linux (skoro Win widział) i brakiem wpisania CCS7, choć kto wie, może coś inaczej działało pod Raspberry. Tak czy owak, jestem w sieci. Dzięki!

Konrad
_________________
siemdiesiat tri de SQ6GIT
145.550 / SOTA
http://sq6git.blogspot.com | http://twitter.com/sq6git
  
Electra18.08.2017 16:22:28
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » D-STAR ICOM DV » PROBLEMY Z POŁĄCZENIEM Z D-STAR

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe aliasy | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta