NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » KENWOOD TM-D710E PROBLEM ...

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Kenwood TM-D710E problem ...

cyklicznie spadająca czułość odbiornika ...
  
SQ9ORD
01.04.2012 12:17:03
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #908627
Od: 2009-12-6
Od pewnego czasu pojawił się taki problem co jakiś czas spada czułość odbiornika np: sygnał odbierany na S9 spada do zera. Jednak zauważyłem że wystarczy na ułamek sekundy wcisnąć PTT i wszystko wraca do normy ale po chwili problem powraca . Nie jest to problem filtra na p.cz. bo problem występuje również na NFM i na 2gim VFO.
Wymieniłem profilaktycznie na nową antenę (SB5) i kabel.
Pytanie gdzie szukać problemu ???
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
Electra22.04.2018 01:13:35
poziom 5

oczka
  
sq1psl
01.04.2012 12:39:07
poziom 2



Grupa: Użytkownik

QTH: Świdwin

Posty: 85 #908646
Od: 2011-5-25
Może to coś z oprogramowaniem, miałem kiedyś z tym radiem problemy (przestawały działać przyciski PF1 i PF2). Pomogło najnowsze firmware i przywrócenie ustawień fabrycznych.pytajnik
_________________
Battlelore...
  
SQ9ORD
01.04.2012 13:39:38
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #908714
Od: 2009-12-6
nie sądzę że to wina oprogramowania ->jest najnowsze a reset robiłem już i nie pomogło ...
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
SP9RQA
01.04.2012 14:50:08
poziom 6

Grupa: Użytkownik

QTH: KN09NP

Posty: 1024 #908773
Od: 2010-3-23
Padły ci filtry.
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=1952.0
_________________
Krzysztof, Gorlice
http://www.kawalek-nieba.pl/?p=5840
  
SQ9ORD
01.04.2012 14:56:23
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #908774
Od: 2009-12-6


To nie są filtry już pisałem że problem występuje cyklicznie i ustępuje po wciśnięciu PTT na FM/NFM 2m i 70cm .

_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
sq6ade
01.04.2012 15:15:22
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Poniżej n.p.m.

Posty: 11701 #908793
Od: 2008-3-21
Dla pewności spróbuj przełączyć FM/NBFM bez załączania PTT. Jak nie wpłynie na zmianę to raczej nie te kulawe filtry.
_________________
Jesteście gotowi ??? !!!

TAK jest Kapitanie !!! :)

ObrazekObrazekObrazek
  
SQ9ORD
01.04.2012 16:11:02
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #908843
Od: 2009-12-6
    sq6ade pisze:

    Dla pewności spróbuj przełączyć FM/NBFM bez załączania PTT. Jak nie wpłynie na zmianę to raczej nie te kulawe filtry.


Nie ma reakcji reaguje tylko na PTT smutny
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
SP5MNS
01.04.2012 17:28:44
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #908942
Od: 2011-10-20
To tak wygląda że źle pracuje wzmacniacz wcz odbiornika. W momencie gdy przechodzisz na nadawanie on się odblokowuje. Zobacz co się dzieje z G1 na tym wzmacniaczu, możliwe że poszedł opornik polaryzujący. Powodzenia.
  
SQ9ORD
01.04.2012 18:59:35
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #909016
Od: 2009-12-6
Jak na razie potraktowałem radio stacja lutowniczą, poprawiłem luty w okolicy wyjścia antenowego i ... o dziwo na razie wszystko działa aniołek Zobaczymy jak długo ...
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
sq6ade
01.04.2012 20:20:28
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Poniżej n.p.m.

Posty: 11701 #909161
Od: 2008-3-21
    SP5MNS pisze:

    To tak wygląda że źle pracuje wzmacniacz wcz odbiornika. W momencie gdy przechodzisz na nadawanie on się odblokowuje. Zobacz co się dzieje z G1 na tym wzmacniaczu, możliwe że poszedł opornik polaryzujący. Powodzenia.


Kolo napisał że ma to na 2 oknach.
Coś to nie trzyma się kupy. Trza szukać we wspólnej części dla RX VHF i UHF.
_________________
Jesteście gotowi ??? !!!

TAK jest Kapitanie !!! :)

ObrazekObrazekObrazek
  
sq6nln
02.04.2012 00:11:04
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: WYSOKA k/ Wrocławia

Posty: 363 #909399
Od: 2009-10-14
Mialem podobny problem tylko objawial sie cyklicznie powracajacym smazeniem ktore zanikalo na chwile po wcisnieciu PTT.
Jednak juz po chwili nasilalo sie . Powymienialem wszystko w aucie tj atene stopke fider wtyczki.

Okazalo sie ze zimne luty w okolicach gniazda antenowego w TRX.

Chyba dlatego ze glownie jezdzi w aucie i to juz kilka lat .
Problem pojawil sie podczas tegorocznej zimy. Chyba mroz zrobil swoje :-)

Naszczescie juz naprawione.
_________________
Włodel SQ6NLN
JO81LB

145,600 SR6R, 438,850 SR6WR

D-star: SR6WS, SR6UVW, SR6WB
  
Electra22.04.2018 01:13:36
poziom 5

oczka
  
SQ9ORD
02.04.2012 17:09:09
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #909960
Od: 2009-12-6
Dziękuje za cenne uwagi ale jak napisałem wyżej po poprawieniu lutów włącznie z gniazdem antenowym wszystko się naprawiło i działa jak należy bardzo szczęśliwy
ciekawe jak długo ....zakręcony
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
sq6ade
02.04.2012 19:43:42
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Poniżej n.p.m.

Posty: 11701 #910118
Od: 2008-3-21
    sp8jz pisze:


    Czasem w tym miejscu jest też włączony RF-Gain. Stawiam na winę upływności elektrolita na linii ARW (AGC), lub ATT


W takich zabawkach ARW nie istnieje.
No może jakieś prymitywne - włączane automatycznie w AM dla nasłuchu AIR BAND.
_________________
Jesteście gotowi ??? !!!

TAK jest Kapitanie !!! :)

ObrazekObrazekObrazek
  
sq6nln
02.04.2012 20:13:30
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: WYSOKA k/ Wrocławia

Posty: 363 #910145
Od: 2009-10-14


Ilość edycji wpisu: 1
Słaba cynę mają w kenwoodzie hi

trzeba by polskiej porządznej cyny posłać hue hue hue

A tak na marginesie miałem też podobny problem ze złaczem / gniazdem GPS w panlu tylko tutaj jedna z bardzo cienkich ścieżek wiodących do złącza okazała się uszkodzona i nie pomogły poprawki lutów (może to na skutek podłaczania ale w środku wygląda to bardzo delikatnie jak na złącze które jest narażone na szarpniecia, przegięcia itp. manwery)
Dorobiłem ją z cinkiej srebrzanki łacznie z oczkiem na nogę złacza i po kłopocie.




_________________
Włodel SQ6NLN
JO81LB

145,600 SR6R, 438,850 SR6WR

D-star: SR6WS, SR6UVW, SR6WB
  
sq6ade
02.04.2012 20:27:39
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Poniżej n.p.m.

Posty: 11701 #910176
Od: 2008-3-21


Ilość edycji wpisu: 1
W moim keniu - w tym co go złe ludzie ukradły - też miałem kłopoty ze spoiwem
na regulatorze napięcia. I jeden koleś co mu pomagałem w temacie miał to samo.
Trza mieć baczenie na większe elementy lutowane klasycznie - nie SMD. Częso gęsto
na ich luty są przenoszone drgania mechaniczne i spoiwo wymięka.

p.s. a Ty Włodziu to sie odezwij na radyjku ku mnie bo mam słówko.
_________________
Jesteście gotowi ??? !!!

TAK jest Kapitanie !!! :)

ObrazekObrazekObrazek
  
sp9acq
03.04.2012 01:26:04
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Posty: 1025 #910426
Od: 2010-1-10
Rafał!
a mówiłem - nie sprzedawać radia d-star wesoły .
Zostałeś przy keniu - no to masz oczko
73
A.
_________________
please visit http://dsb.wiresx.plhttp://dsb.WIRESX.pl http://kpgk.pl :)
73
Nowości ze świata kliknij http://sp9acq.pl

  
sq6ade
03.04.2012 08:38:08
moc !!!
wydawało się ze wiecej już sie nie da ale jednak !



Grupa: Użytkownik

QTH: Poniżej n.p.m.

Posty: 11701 #910497
Od: 2008-3-21
Moim zdaniem zrobił właściwy ruch. jęzor
A gnioty związane z ROHS wszędzie dają znać.
_________________
Jesteście gotowi ??? !!!

TAK jest Kapitanie !!! :)

ObrazekObrazekObrazek
  
SQ9ORD
03.04.2012 09:40:02
poziom 4



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90TD

Posty: 276 #910551
Od: 2009-12-6
    sp8jz pisze:

    Dziwne macie podejście do naprawiania radii ARW może i nie ma w FM-ie ale jak spada czyłość po wciśnięciu PTT to od razu wiadomo gdzie mierzyć taka naprawa na chybił trafił nie przejdzie w żadnym serwisie jak nie zmierzysz to nie jesteś pewny znaczy że problem nadal istnieje


Ale u mnie nie spadała czułość przy wciśnięciu PTT tylko jak spadła czułość to przy krótkotrwałym wciśnięciu PTT się odblokowało..
Fakt jest taki ze był zimny lut aniołek


PS. Nie lubię D-Star jęzor
_________________
Rafał Krzeszowice
skype: sq9ord



SQ9ORD/m :)






  
sielu
11.01.2018 14:49:32
Grupa: Użytkownik

QTH: ko12ts

Posty: 3 #2505772
Od: 2011-3-8
    SP5MNS pisze:

    To tak wygląda że źle pracuje wzmacniacz wcz odbiornika. W momencie gdy przechodzisz na nadawanie on się odblokowuje. Zobacz co się dzieje z G1 na tym wzmacniaczu, możliwe że poszedł opornik polaryzujący. Powodzenia.

Witaj Stanisławie a masz może schemat lub opis mi podobnie ogłuchł Keniu niezależnie jaki fm raczej nie stawiam na filtry .sq4mui Adam Pozdrawiam
  
Electra22.04.2018 01:13:36
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » KENWOOD TM-D710E PROBLEM ...

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta