NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ŁĄCZNOŚCI SATELITARNE » PROBLEM Z USTAWIENIEM WXTOIMG

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Problem z ustawieniem WXtoIMG

  
sq6www
23.06.2018 20:05:14
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Oława loc. JO80PW

Posty: 562 #2557450
Od: 2009-3-11


Ilość edycji wpisu: 3
Witam.. Mam problem z ustawieniem programu WXtoIMG.. Posiadam pełną zarejestrowaną wersję programu.
Problem polega na złym odbiorze obrazków z satelit NOAA.. Sygnał przy przelocie satelity jest bardzo mocny, zero szumów a podczas odbioru w w/w programie jest poprzesuwany i to bardzo mocno... Mimo wielu prób wyprostowania jest tylko gorzej..

Obrazek

Poniżej moje ustawienia w tym programie...
Dodam że używam odbiornika RTLSDRv3 połączonego z komputerem przez kabel cyfrowy.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję z góry za porady i pomoc w konfiguracji.
Pozdrawiam
_________________
.. poczuj melodię Citizen Wave... ja poczułem...
  
Electra23.07.2018 11:46:30
poziom 5

oczka
  
SP6IX
23.06.2018 22:12:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 5909 #2557472
Od: 2008-3-18
Patrzyłeś czy nie masz przesterowania sygnału audio ?
_________________
www.sp6ix.pl.tl poczta sp6ix@interia.pl myślę że tego nie skasujesz!!!!!
https://www.qrz.com/db/SP6IX

W pieniaczej ziemi jest miasto Pysków. Tam jęzorami robi się wszystko, męstwo - w jęzorze, siła - w jęzorze, jęzor tam miele, piele i orze.

Nie znoszę nieuków i arogantów.
  
sq6www
23.06.2018 22:36:00
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Oława loc. JO80PW

Posty: 562 #2557475
Od: 2009-3-11
Sygnał jest pomiędzy 50 a 60 na zielonym polu

_________________
.. poczuj melodię Citizen Wave... ja poczułem...
  
SQ6NDM
24.06.2018 10:14:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90AK

Posty: 1605 #2557558
Od: 2009-3-29


Ilość edycji wpisu: 11
W WXtoImg w zakładce "File" powinno być ustawienie karty dźiękowej i ustawienie częstotliwości próbkowania. Wyjście audio z odbiornika podłącz pod wejście liniowe lub mikrofonowe komputera zwykłym kablem audio. Żadne tam kable cyfrowe. WXtoImg tylko i wyłącznie operuje na plikach nieskompresowanych, nieobrobionych i w żaden inny sposób przetworzonych itp., próbkowanie 16 bitów.

Tutaj masz plik wav. z NOAA 15 (rok 2010, jak jeszcze się intensywnie bawiłem odbiorem)
https://megawrzuta.pl/download/d44f3ac7437ac7de3713e0bbc60d65e1.html

Tutaj zdjęcie jakie powinno być do zdekodowaniu pliku dźwiękowego.

Obrazek

Jeżeli WXtoImg poprawne zdekoduje plik dźwiękowy to znaczy, że masz problem z odbiornikiem, a raczej problem z doprowadzeniem sygnału audio do komputera.

I link ze stopki http://noaa.2o.pl/, duże archiwum zdjęć odebranych na analogowym odbiorniku, którego sercem jest MC3362. Odbiornik dalej działa, obecnie komputer mam ze zintegrowaną kartą dźwiękową i nie możliwy jest odbiór zdjęć zmieszany.
_________________
Szymon
http://www.noaa.2o.pl/
pk-ukf.org.pl/news.php
144MHz FT290R + PA 100W + 6 el. DK7ZB (boom 2,6m) + rotor/70cm FT817 + 14 el. DK7ZB (boom 3,1m) + rotor

ObrazekObrazek
  
sq6www
24.06.2018 19:30:50
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Oława loc. JO80PW

Posty: 562 #2557794
Od: 2009-3-11
    SQ6NDM pisze:

    W WXtoImg w zakładce "File" powinno być ustawienie karty dźiękowej i ustawienie częstotliwości próbkowania. Wyjście audio z odbiornika podłącz pod wejście liniowe lub mikrofonowe komputera zwykłym kablem audio. Żadne tam kable cyfrowe. WXtoImg tylko i wyłącznie operuje na plikach nieskompresowanych, nieobrobionych i w żaden inny sposób przetworzonych itp., próbkowanie 16 bitów.

    ....


Tu nie jest problem z podłączeniem poprzez przewód wirtualny (VAC) ale raczej z ustawieniem...
RTLSDR doskonale sobie radzi z odbiorem stacji na pasmach 3.5, 7, 10, 14 Mhz.. Problem raczej tkwi w konfiguracji wxtoimg .. dzisiaj jeszcze podepnę na testy starszy model rtlsdr i popróbuje..
_________________
.. poczuj melodię Citizen Wave... ja poczułem...
  
SQ6NDM
24.06.2018 19:38:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90AK

Posty: 1605 #2557797
Od: 2009-3-29


Ilość edycji wpisu: 4
A próbowałeś podłączyć wyjście audio zwykłym kablem do wejścia line-in lub mikrofonowego w komputerze czy z góry zakładasz, że to nie od tego?
WXtoImg nie toleruje jakiejkolwiek zmiany sygnału z wyjścia odbiornika.
Próbowałeś zdekodować plik audio, który dałem?

Może to też być spowodowane brakiem sychrnonizacji.

Pokaż zrzut ekranu WXtoImg menu "options" i dalej "Recording options".
_________________
Szymon
http://www.noaa.2o.pl/
pk-ukf.org.pl/news.php
144MHz FT290R + PA 100W + 6 el. DK7ZB (boom 2,6m) + rotor/70cm FT817 + 14 el. DK7ZB (boom 3,1m) + rotor

ObrazekObrazek
  
sq6www
24.06.2018 20:57:48
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Oława loc. JO80PW

Posty: 562 #2557832
Od: 2009-3-11
Obrazek

Obrazek
_________________
.. poczuj melodię Citizen Wave... ja poczułem...
  
SQ6NDM
24.06.2018 21:02:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90AK

Posty: 1605 #2557833
Od: 2009-3-29


Ilość edycji wpisu: 2
W menu "recording options" pozycję "sample rates" możesz zmienić? Jeśli tak spróbuj zmniejszyć częstotliwość próbkowania z tych 11025Hz na mniej.
_________________
Szymon
http://www.noaa.2o.pl/
pk-ukf.org.pl/news.php
144MHz FT290R + PA 100W + 6 el. DK7ZB (boom 2,6m) + rotor/70cm FT817 + 14 el. DK7ZB (boom 3,1m) + rotor

ObrazekObrazek
  
sq6www
24.06.2018 22:06:20
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Oława loc. JO80PW

Posty: 562 #2557860
Od: 2009-3-11


Ilość edycji wpisu: 1
    SQ6NDM pisze:

    W menu "recording options" pozycję "sample rates" możesz zmienić? Jeśli tak spróbuj zmniejszyć częstotliwość próbkowania z tych 11025Hz na mniej.


11025Hz to jest najmniejsze możliwe ustawienie
----------------------------------------------
Cos jest nie tak z ustawieniem , bo ten plik który załączyłes wygląda tak u mnie po otwarciu

Obrazek
_________________
.. poczuj melodię Citizen Wave... ja poczułem...
  
SQ6NDM
24.06.2018 22:14:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

QTH: JO90AK

Posty: 1605 #2557872
Od: 2009-3-29
To spróbuj w drugą stronę, wyższe samplowanie dać. Albo tak jak piszesz konfiguracja WX-a albo problem w torze audio i to nie koniecznie musi też być kabel (chociaż zdania nie zmienię, że warto spróbować na zwykłym analogowym). Problem może też być w karcie dźwiękowej, tak w karcie. Obecnie mam zintegrowaną i nie mam szans na poprawne dekodowanie. I nie mogę wstawić innej bo komputer jest w obudowie mini czy jakoś tak.
_________________
Szymon
http://www.noaa.2o.pl/
pk-ukf.org.pl/news.php
144MHz FT290R + PA 100W + 6 el. DK7ZB (boom 2,6m) + rotor/70cm FT817 + 14 el. DK7ZB (boom 3,1m) + rotor

ObrazekObrazek
  
SQ6OCU
25.06.2018 07:35:33
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 42 #2558018
Od: 2010-5-6
Może pomoże ta strona: https://sites.google.com/site/projagora/instructions/image-translation Wydaje mi się, że trzeba by przeprowadzić "slant correction".
_________________
Grzegorz, Wleń, JO71UA
  
Electra23.07.2018 11:46:30
poziom 5

oczka
  
SP5MG
26.06.2018 06:30:50
poziom 6



Grupa: Użytkownik

QTH: KO02LG - Warszawa

Posty: 1228 #2558377
Od: 2009-3-24
U mnie na srebrnym rtlu i virtualnym kablu idzie żyletka .czy to jest tylko na jednym z NOAA czy na wszystkich trzech
_________________
Piotrek - SP5MG

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ŁĄCZNOŚCI SATELITARNE » PROBLEM Z USTAWIENIEM WXTOIMG

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta