Witam posiadam radyjko Yaesu VX-2 i chciałbym zamienić swoją fabryczną antenkę na jakąś o lepszych parametrach praca nadawczo-odbiorcza w 2m/70 cm Posiadam adaptor SMA na BNC tak że każda antenka może być montowana, Antenki Zorby odpadają ze względu na moje QTH nie mam możliwości jej zakupu. Tutaj w sklepie są Diamondy itp podobne firmowe. Proszę kolegów o pomoc w wyborze dobrej sprawdzonej anteny do tego radia.
Przeglądając aukcje napotykam antenki Comet ,Diamond oraz Nagoya jaka z tych firm jest najlepsza ??? Bardziej interesują mnie antenki ze złączem BNC. Proszę o propozycje antenek ze złączem BNC dobrych i sprawdzonych w boju modeli. Lepiej kupić antenkę długą teleskopową czy krótszą?
witaj,proponuje zakupić antenę teleskopową,wówczas będziesz mógł w zależności od pracy czy to na 2m czy na 70cm wyciągnąć ją na odpowiednią długość tak aby na poszczególnym pasmie uzyskać 1/4 fali.Będzie to rozwiązanie które pozwoli Ci na uzyskanie najlepszych parametrów przy tego typu antenach.
Widziałem na aukcjach tego typu anteny,firmy nie pamiętam,nalezy jedynie wybrać antenę która będzie miala zakres wysuwania od tych 16-49cm bowiem te długości to ok 1/4 fali na pasmo 70cm i 2m.
Osobiście vx2 używam z anteną SRH-805S lokalnie ze względu na mały rozmiar, polecić mogę w ciemno RH-536/SRH36 (sma i bnc). Teleskopową nie polecam są dość delikatne łatwo je uszkodzić... Z tańszych anten polecam tą sprawdza się rewelacyjniehttp://www.409shop.com/409shop_product.php?id=104201
Dużo dużo więcej słychać powiem poprostu dobra antenka Jest może nieproporcjonalna do radia ale bardzo skuteczna. Osobiście polecam po testach Diamonda RH 771 super antenka
Yaesu VX-2 jaka alternatywna antena do tego radia T#90603 Zamiana anteny orginalnej