Witam poszukuje prostego i taniego sposobu na przełączanie anten ukf 144/430 .Sytuacja wygląda następująco ft857>H500(15m)>???>Yagi 9 el 144mhz/Yagi 13 el 430 .Jaki przekaźnik (łatwo dostępny i tani), a może przełącznik na diodach ?
wszyscy go polecają ale trudno go zdobyć , a może przekaźniki RM85 (nadaje się na ukf/vhf ?) lub jakiś podobny .Diplkser odpada , chciałem przełączać także anteny z jednego pasma np pionowa 2m/yagi w poziomie itp. (ft857 ma 1 osobne złącze dla KF/6M i tylko jedno 144/430 )
No dobra częściowo mnie przekonaliście z tym diplexerem i pewnie go wykonam ale wracając do tematu co z antenami z tego samego pasma ? ,np 4 el yagi (145) do oddalonego przemiennika i 9 el Yagi w poziomie na obracanym maszcie ? , myślałem nad takim przełącznikiem http://sp5cib.rf.pl/Strony/Technika/Przelacznikanten.html tylko jakie przekaźniki nadające się do pracy do 450 mhz ?
Witam. W moim przypadku FT 857 + duplexer Comet, do niego wpięta Yaga 2m/70cm DK7ZB + multidipol na KF. Nie zauważyłem żadnych różnic między bezpośrednim podpięciem anten do radia a użyciem duplexera. Jedna wada, do domu idzie 1 przewód a FT ma 2 wejścia, trudno przekręcam ręcznie między HF a VHF.