Masz Arkadiuszu jakieś nieprawdziwe informacje w sprawie SR6J. Ja odpalam go normalnie - nośną znaczy się. Może testowo ktoś na chwilę włączył ten tryb aktywacji. Na dzień dzisiejszy wszystko działa 'po staremu'.
Wrażenie że Jelonek odpala się burstem 1k75 można odnieść jak ma się zbyt małą moc - znaczy słabo się dolatuje do Jelona. Ja akurat z 5W nośną go nie odpalam ale jak puszczę bursta to się otwiera. Z 15W otwiera się nośną.
Dzięki Krzyśku za wyjaśnienie, to by wyjaśniało sprawę. "Jelonka" (z powodów antenowo-parapetowych) zawsze mam na styk, więc widocznie teraz coś się pogorszyło. Spróbuję przesunąć antenę dwa centymetry obok Przepraszam za mały OT.
Koledzy, czy jeżeli programuję wszystkie przemienniki w pamięci radia to czy w sytuacji kiedy przemiennik nie wymaga 'tonu' a ja wysyłam 'ton' to czy to nie przeszkadza (w jego otwieraniu i w pracy)? Byłoby mniej kom. pamięci potrzebnych na wszystkie przemienniki w kraju.
Hi ! Nie przeszkadza - jeśli jednak ktoś będzie miał na tyle szeroki tor audio (przemiennik także), żeby "tona" słyszeć będzie Ci mówił że coś "brumi"...;-)) Pozdrawiam!
Mam jeszcze pytanie czy do YEASU VX 2 istnieje coś takiego np: jak plik wsadowy który mógłbym pobrać z netu i zainstalować go za pomocą kabla do programowania radyjka. Plik ten miałby zawierać wszystkie przemienniki wraz z nazwami.
Wątpię, żeby ktoś sobie wklepał w radio wszystkie przemienniki, ale zawsze możesz być pierwszym... Ktoś się kiedyś chwalił takim plikiem, ale pod jakieś radio mobilowe.