Jurek, JT65HF świetnie potrafi wykorzystać Ham Radio Deluxe jako pośrednika w sterowaniu PTT. Wystarczy skonfigurować HRD a do tego starcza zwykły kabelek USB - CAT (w radiu). Tak mam i jest git. A czemu Adam mnie brzydko przykrył tego nie wiem. Cienki Bolek pewnie jestem
Warunki podniesione a w temacie cisza. Znaczy się wszyscy lacznosci robia dziś w drodze do pracy lacznosc z SP8 przez przemiennik swietokrzyski dokonana.
Pozdrawiam
73! SQ5DOW Jarek ex SQ2DOW _______________________________ Szczęśliwy posiadacz zgody od SM na instalację antenową.... GP-7DX, ICOM 746PRO Diamond NR-770h Yaesu FT-7900 w mobilu (w korkach do/z qrl'a na SR5WA ;-) )
Warunki dobre od 3 dni. Silna inwersja U mnie w ciągu tych dni sporo przemienników FM z SP1 SP2 SP6 SP7 SP9 OK DL Nawet na 70cm bardzo silne sygnały... najdalej SR9B SR9SK i SR9P.
Fajnie żeby warunki utrzymały się do soboty-niedzieli. W tym terminie będzie qrv na 144 mhz dużo stacji z okazji dużych zawodów międzynarodowych. Od 14:00 - 14:00 utc, sob.- niedz.
Ja narazie jeszcze tylko z mobila pracuje jadac do/z pracy. Także nie mam zbyt duzych mozliwosci mimo że czasu w aucie sporo się spedza. Mam nadzieje że już na wiosne sytuacja antenowa się zmieni i bede mogl się cieszyc dobrymi warunkami bo plany sa spore
73! SQ5DOW Jarek ex SQ2DOW _______________________________ Szczęśliwy posiadacz zgody od SM na instalację antenową.... GP-7DX, ICOM 746PRO Diamond NR-770h Yaesu FT-7900 w mobilu (w korkach do/z qrl'a na SR5WA ;-) )
czy możecie mi wytłumaczyć jak to jest z tymi warunkami w stosunku do info ze strony http://www.hamqsl.com/solar.htmltam większość pasm jest zamknięta choć ostatnio index K wzrosnął
Jurku polowałem na ciebie w ostatni wtorek porobiłem sp3tl z 55 z smetra so2f z 579 słyszałem sk7cy w qsb od 51-55 troche stacji z sp7 mając antene unieruchomioną tylko na kierunku 340st nie stety n ie doszło do spotkania na co liczyłem
sp9ozz, aktywność słoneczna ma wpływ na warunki warstwy sporadycznej E oraz wpływ na występowanie Aurory. Wpływ na warunki tropo mają układ ciśnienia, oraz duża różnica temperatury na poszczególnych warstwach troposfery i przy ziemi oraz w przypadku morza temperatura wody też może mieć znaczenie ;p
No cóż propagacja dobra ale stacji brak - od poniedziałku operuje w okolicach Ustronia i wczoraj z Czantorii a dziś z Równicy zawołałem kilka razy na 145.500 / 145.550 FM i nic. Jedynie na SR9P ktoś odpowiedział. Może pora za wczesna (14-16) i wszyscy w pracy.
Pozdrawiam.
wpis edytowany 03.03.2011 16:54:23
SQ7NLF - Piotrek Anteny : 5/8 2m , yagi 4el. 2m , 1/4 2m mobil , LPDA 14 el. 2m-70cm , KDWZO na KF
SP5TWA napisał Na 145.500 nikt nie odpowiada. Ostatnio wołałem na trasie Warszawa-Łódź przez 3 godziny jak bikon. Głucha cisza. U mnie jest sporo stacji na 145.500 ja też cały czas mam włączone radio na tej częstotliwości.
dziś rano przed 9 w Wawie w mobilu było świetnie słychać przemiennik Świętokrzyski.... Znaczy się w górę warunki idą...