To jest wqrwiające. Pracuje sobie CY0S a ja się orientuje że ani jtdx ani wsjtx jakie mam na kompie tego nie obsługują. Mam linuksa Minta 22.3, i wsjtx 2.7.0.rc5 ani wersje 3.0 które obsługują superfoxa ne dają się zainstalować... łeee. Co ja biedny mam zrobić?
To jest wqrwiające. Pracuje sobie CY0S a ja się orientuje że ani jtdx ani wsjtx jakie mam na kompie tego nie obsługują. Mam linuksa Minta 22.3, i wsjtx 2.7.0.rc5 ani wersje 3.0 które obsługują superfoxa ne dają się zainstalować... łeee. Co ja biedny mam zrobić?
SUPERFOX fajny szybko się łączności robi. Dobrze że kolega napisał pół dnia zastanawiałem się czemu ich nie dekoduje. Z tego miejsca dziękuję za założenie wątku.
Taaak, wersję 2.7.0 rc3 mam u siebie w repozytorium. Ale ona nie obsługuje superfoxa, dopiero od 2.7.0 rc5 a ta i wyższe nie chcą się zainstalować. Żeby było ciekawiej, rozpakowałem plik deb wersji 3.1, wydłubałem binarkę i odpaliłem. Owszem, działa, owszem odbiera i nawet widać tego superfox Dx-a ale qrrrr.. nie chce nadawać! Jak kliknę Tune, nadaje, jak każę wołać DX-a to cisza...
Taaak, wersję 2.7.0 rc3 mam u siebie w repozytorium. Ale ona nie obsługuje superfoxa, dopiero od 2.7.0 rc5 a ta i wyższe nie chcą się zainstalować. Żeby było ciekawiej, rozpakowałem plik deb wersji 3.1, wydłubałem binarkę i odpaliłem. Owszem, działa, owszem odbiera i nawet widać tego superfox Dx-a ale qrrrr.. nie chce nadawać! Jak kliknę Tune, nadaje, jak każę wołać DX-a to cisza...
Nie chodzi o wersję 2.7.0.RCx, tylko o 2.7.0 (finalną, nie wcześniejsze "release candidate". Nie używałem Minta z 10 lat, więc szczegółów nie podpowiem, ale pod Debianem używam wsjt-x w wersji 2.7.0 (bez RCx) i SuperFox działa.
OK, rzeczywiście, ta flatpakowa wersja działa No, trzymajcie kciuki żebym się dowołał na 3 W
Cholera, ten superfoxowy wsjtx nie słucha Tx watchdoga. Ustawiam nadawanie na pół godziny a ten sukinkot po 5 cyklach się wyłącza. Co, mam kwitnąć przy laptopie i poganiać co chwila to nadawanie? A właściwie to pytam czy tak ma być czy to jakiś kiks programu?
ja mam Maca i też kicha, MSHV kiedyś miało wersję na macOS, ale z niewiadomych przyczyn usunęli. I nie mogę się jej doszukać... Może zna ktoś z Was jakiś macowy build?
No i pięknie, zrobiłem tego CY0S - pierwsze QSO na superfoxie, na 40 m, o 4 nad ranem. Zawołałem kilka razy i juuuuż Raporty +9 i -16, nie muszę mówić który czyj Wszystkim dzięki za wsparcie psychiczne a Piotrkowi ekstra za link do flatpaka 73!
Żeby dokończyć temat. Udało mi się zainstalować wsjtx 3.1 z pliku .deb na Mincie. Przyczyną która uniemożliwiała tą instalację była pozostałość po poprzednich instalacjach wsjtx, których proces deinstalacji nie usuwał. Pozostałości to pakiety wsjtx-doc i wsjtx-data. Wystarczy przeprowadzić ich usunięcie (apt purge wsjtx-data) oraz apt autoremove i można instalować v.3.1. Jedna dziwna rzecz - wsjtx 3.1 nie zatrzymuje wodospadu podczas nadawania, rysuje klocki tam gdzie nadajesz. Jeszcze się nie przyzwyczaiłem