Drodzy koledzy, mam pytanie ponieważ nie znalazłem jednoznacznej i konkretnej odpowiedzi na dwa nurtujące mnie pytania. Wyskoczył mi taki film,
https://youtu.be/l2ykXDohkis?si=Orcrvv65GPedsBu9
I zastanawia mnie jaki jest cel takich nastawów pomijając, że ładniej słychac i co to ewentualnie daje oraz czy taka szerokość nadawania jest "licencyjnie dozwolona" zakładając, że transmisja jest testowa lub regularna.
Tu należy skierować swoje pytanie. https://uke.gov.pl/ Najwygodniej przez PUE
UKE nie ma nic do tego jakiej modulacji używamy dopóki nie wychodzimy poza nasze pasma/zakłócamy innych, ważniejszych służb. UKE może nawet nie mieć pojęcia jakiej szerokości używamy w SSB, bo nic im do tego. To już prędzej pytanie do IARU.
Po pierwsze filtr ma szerokość 2.4 kHz i to jest podstawa , reszta to wymysły tych ,którzy używają ESSB .Genezą SSB była szerokość pasma dla wielu nadawców razem na paście dlatego jest wytłumiona nośna i formowanie sygnału modulacji . Kiedyś było to kontrolowane i można było stracić zezwolenie , dziś jest to puszczone na frej.
Mocna rekomendacja IARU dotycząca WSZYSTKICH emisji na falach krótkich - nie przekraczać szerokości pasma 2,7 kHz! Tym co przekraczają nic nie można zrobić, ale jeśli stosują większą szerokość emisji to jest bardzo egoistyczne, szczególnie przy zatłoczonym paśmie.
Od dłuższego czasu dociekam dlaczego sygnały "ESSB" o podbitym zakresie basowym pozwalają się dość czytelnie odbierać na detektorze AM-owym, bez odtwarzania wytłumionej fali nośnej (bez BFO). Ktoś coś o tym wie ?
Od dłuższego czasu dociekam dlaczego sygnały "ESSB" o podbitym zakresie basowym pozwalają się dość czytelnie odbierać na detektorze AM-owym, bez odtwarzania wytłumionej fali nośnej (bez BFO). Ktoś coś o tym wie ?
ja nie wiem dlaczego , ale od "zawsze" jeśli słyszę sygnał "ESSB" to kręcę gałą "dalej", jeśli natomiast mnie woła ktoś "z sygnałem ESSB" to oczywiście z grzeczności odpowiadam, Qso zazwyczaj trwa "krótko", ale , co kto lubi,
Jurek ------------------- od czasu jak znam alfabet Morsa nie mogę słuchać padającego deszczu, wczoraj wołał mnie na drinka, trzy razy, i to po imieniu, (nie moje :-))
Czyli wolno ale się nie powinno, o ile dobrze kolegów rozumiem. Brzmi to bardzo przyjemnie ale podejrzewam, że jest to niezbyt efektywne jeśli chodzi o dalekie łączności.
,,,,,,,, Brzmi to bardzo przyjemnie ,,,,,,,,,,,,,,,,
ale dla tego co nadaje czy odbiera ? bo akurat ja jako "odbierający" nie odbieram tego "przyjemnie",
Jurek ------------------- od czasu jak znam alfabet Morsa nie mogę słuchać padającego deszczu, wczoraj wołał mnie na drinka, trzy razy, i to po imieniu, (nie moje :-))
,,,,,,,, Brzmi to bardzo przyjemnie ,,,,,,,,,,,,,,,,
ale dla tego co nadaje czy odbiera ? bo akurat ja jako "odbierający" nie odbieram tego "przyjemnie",
Wnioskuję, że jeżeli koledzy że sobą rozmawiają to zarówno dla nadającego i odbierającego. Może to kwestia odbiornika, który odbiera w innym nastawie szerokości filtra odbiorczego.
,,,,,,,,,,,,,,,, Wnioskuję, że jeżeli koledzy że sobą rozmawiają to zarówno dla nadającego i odbierającego. Może to kwestia odbiornika, który odbiera w innym nastawie szerokości filtra odbiorczego.
zapewne przeczytałeś że: "jeśli słysz to krecę gałą dalej", upraszczając, "nie wołam", natomiast jeśli taki gość mnie zawoła to odpowiadam i robie Qso, tego wymaga hamspiryt, przynajmniej tak uważam,
od 24 lat używam radi z rodziny FT1k, ale jestem swiadom że nadal nie odkryłem "ich" pełnych możliwości,
,,,,,,,,,,,,,,,, Wnioskuję, że jeżeli koledzy że sobą rozmawiają to zarówno dla nadającego i odbierającego. Może to kwestia odbiornika, który odbiera w innym nastawie szerokości filtra odbiorczego.
zapewne przeczytałeś że: "jeśli słysz to krecę gałą dalej", upraszczając, "nie wołam", natomiast jeśli taki gość mnie zawoła to odpowiadam i robie Qso, tego wymaga hamspiryt, przynajmniej tak uważam,
Bardziej chodziło mi o to, że na filmie z YT jest nagrany sygnał odbierany przez odbiornik flex i sygnały brzmią bardzo ładnie więc wywnioskowałem iż jest to możliwe do odebrania aby brzmiało dobrze, nie przeczę iż jest to nieefektywne i nie każdy lubi dobra jakość.
to mówisz (piszesz) że "to" jest "dobra jakość"? czy raczej że Tobie się podoba ?
to mówisz (piszesz) że "to" jest "dobra jakość"? czy raczej że Tobie się podoba ?
Jeżeli porównamy sygnał 2.7k do sygnału 6k to oczywiste i logiczne jest to, że lepszej jakości będzie ten szerszy, co do tego czy się podoba to i tak i nie, bo są tam różne sygnały i każdy brzmi inaczej, oraz ma inny głos.
Efektywność uzyskujemy przy szerokości 2,1 kHz. Wszystko inne jest tylko wypadkową różnych konfiguracji.
Stąd też było moje pytanie o szerokość nadawanego sygnału, i zasadność używania szerszych sygnałów.
Bo lubią, bo mogą, bo mają z czego. W Stanach chłopaki nadają w AM na 80m i nikt nie ma o to bólu duoy. Słchyać ich świetnie. Gęganie na SSB nie ma startu. Sam bym w AM się pobawił ale nie ma z kim. Michał
wpis edytowany 02.03.2024 15:31:49
You can't have too many antennas...
Reklama
Szerokość nadawania SSB, która odpowiednia. T#626563