Witam. Kupiłem u chińczyków taki zestaw:https://pl.aliexpress.com/item/33042677760.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fXqrmF5 Jak to zwykle u nich bywa - zero dokumentacji. wszystko co było potrzebne do poskładania "wyczytałem" ze zdjęć w sieci tylko na jednym poległem - jak ustawić BIAS. czy ktoś już ma to za sobą i może pomóc?
Mam taki sam zestaw już uruchomiony ,BIAS ustawiłem w początkowej fazie na 2.7V przy 24V zasilania i obciążeniu 50om ,przy podaniu sygnału 1000Hz zjechałem bias do 1.8V bez straty mocy.To też wyczytałem na stronie jakiegoś anglika i tak to zrobiłem.
W karcie katalogowej wszędzie jest Idq=1000mA I tego bym się trzymał. Nota bene ma do sprzedania zbędną płytkę z elementami SMD do wzmacniacza 100W 5x5 cm https://hf5l.pl/wzmacniacz-mrf101/
Przy 13.8V możesz mieć mniejszą moc u mnie wynosiła 20% tego co był input 5W ,dopiero po podniesieniu do 20V zaczynał wzmacniacz a przy 24 była pełna moc i można podnieść do 28V wtedy rośnie dynamika sygnału .
Owszem ,ja wyszedłem z założenia by mieć w swoich TRV gdzie miałem do tych czas zasilanie 24V zrobić zasilanie poszczególnych panelach i to się sprawdziło,małe zgrabne i wystarczające do PA.Jak byś miał zakłócenia to wystarczy mały film przeciw tym zakłóceniom.
a ten spadki napięcie które podawałeś czyli 2,7V a później 1,8V to na którym rezystorze mierzyłeś. Tylko opisz mi to jak możesz "obrazowo" bo nie mam teraz układu przed sobą.
To nie są spadki napięcia lecz napięcie polaryzacji bramek. Mierzy się je na suwaku potencjometru opisanego na schemacie jako "BIAS", na płytce - potencjometr VR1.
Jeszcze nie ale mam skrzynką zamówioną w Chinach a to musi potrwać ,na razie mam HM typu L ale pomiary robię na sztucznym obciążeniu by nie uwalić tranzystora.Potem będą dwa takie i sumator mocy do FT100D i powinien oddać około 180-200W ale to wyjdzie w praniu.
Ciekawe filtry 3 obwodowe na 80m i 40m były opisane w Radiu za wschodniej granicy na cewkach bo w tedy pierścienie nie były tak powszechne jak dziś ,dawały dość strome zbocza ,podobny był opisany w którejś z książek dla radio amatorów w latach 70.
Poszukam - może uda mi się coś znaleźć w sieci. W tym przypadku potrzebuję tylko na dwa pasma. Jak będzie dobrze działał to zakupię jeszcze jeden i zrobię sobie go w jednaj obudowie za skrzynką na wyjazdy.