Odbieram sygnał w KO02li całkiem mocno. Niestety nie potrafię zdekodować. W MiltiPSK nie ma opcji RTTY 434.5 MHz 300bd 8n2, 600Hz Shift (przynajmniej nie potrafie znaleźć) W WinWarbler, który korzysta z silnika MMTTY ustawiłem shift 600, bitlenght 8, stoplenght 2, parity none, baudrate 300 i oto co dekoduje :????˙??=<,,??<,,p?˙ű˙?˙˙˙ó?˙˙ń?ýó˙?˙ Co robię źle? Dlaczego nie jest stosowane standardowe RTTY?
zainstaluj dl-fldigi high Altitude Balloon tylko ten program się nadaje do dekodowania nie może być stosowany normalny standartowy tryb RTTY bo nie można w tym trybie przesłać wszelkich informacji.
Mimo prób zmiany różnych parametrów nie udało się zdekodować. Wprawdzie sygnał na FT991 nie wychyla S-metra, ale jest głośny i wyraźny, nie sądzę aby to był problem z S/N Na następny raz zainstaluję dl-fldigi high Altitude Balloon, szkoda że ta informacja nie została podana na początku.
instaluj teraz i tak dla Cibie lot stracony ale będziesz już gotowy do kolejnych prób. Ustawienie dl.fldigi to tez nie 5 minut roboty. Zalecam zabrać sie za robotę teraz by było przy następnym locie wszystko gotowe. Co do podania info o programie . Balony latają już kilka lat wszyscy śledzący znają ten program.
To RTTY, jeśli już słychać to jeszcze nie znaczy że się zdekoduje w odróżnieniu od FT8 czy WSTJ. U mnie poniżej S/N 15dB dekoduje sporadycznie (specjalnie straciłem kilka ramek żeby sprawdzić ,)
instaluj teraz i tak dla Cibie lot stracony ale będziesz już gotowy do kolejnych prób. Ustawienie dl.fldigi to tez nie 5 minut roboty. Zalecam zabrać sie za robotę teraz by było przy następnym locie wszystko gotowe. Co do podania info o programie . Balony latają już kilka lat wszyscy śledzący znają ten program.
E tam, co znaczy stracony, bo nie miało się 99% ramek? No na pudle nie będzie ale... Zawsze może być tym ostatnim który odebrał (poza michałem_f który już pewnie pędzi na miejsce), to nieraz trudniejsze. No i wszyscy wiedzą skąd startował ale nie zawsze wiadomo gdzie wyląduje Zwłaszcza że kolega od kilku lat podsłuchuje satelity, rotor ma, pewnie LNA ma, jakby jeszcze miał wysokość to kto wie ..
EDIT: Zaczynam się obawiać że pyknie zbyt blisko granicy i kolega Michał_f wykosztuje się na paliwo...
Balon wolniej się wznosi od niedzielnego - powinien wyżej polecieć, ale z drugiej strony ładunek cięższy o kamerę, więc pewnie na jedno wyjdzie.
Wiecie, ale późno załapałem że nie muszę ich szukać na lokalnym dysku. Pewnym zaskoczeniem jest fakt że odebrałem coś z pierwszego nadanego obrazka (ARY-15) bo u siebie nie widzę poprawnie odebranych klocków.