poszukuję modułu ctcss do Alana CT 145 ponieważ zmienili u nas przemiennik na nowy (SR8D) i aby móc pogadać muszę dołożyć takowy wiem że były dostępne jakiś czas temu ale moja stacja nie była aktywna i nie miałem takiej potrzeby .Za jakie kolwiek info lub może któremuś z kolegów zalega w szufladzie , albo w zepsutym radiotelefonie .
poszukuję modułu ctcss do Alana CT 145 ponieważ zmienili u nas przemiennik na nowy (SR8D) i aby móc pogadać muszę dołożyć takowy wiem że były dostępne jakiś czas temu ale moja stacja nie była aktywna i nie miałem takiej potrzeby .Za jakie kolwiek info lub może któremuś z kolegów zalega w szufladzie , albo w zepsutym radiotelefonie .
Zgóry dziękuję i pozdrawiam SP8XXY Paweł .,)
Zmiana przemiennika to prawdopodobnie praca w NFM, może się okazać, że jak już uzupełnisz radiotelefon o ten moduł to z uwagi na pracę z większą dewiacją może Twój sygnał wypadać z przemiennika bo CT145 raczej pracuje w szerokim FM.
SQ6ADE mam pytanie te numerki to wyprowadzenie do gniazda na oryginalnego gniazda w radyjku a oprucz schematu jakiś opis jak to nastroić a pr na plytce do czego itp.....
a gdzie dostanę taki scalak i czy trzeba go programować
Kupisz bez problemu, dostępny jest na Allegro i prawie w każdym sklepie elektronicznym, kupisz do 10 zł. Tak, trzeba go programować. Jest to mikroprocesor firmy Atmel. Jak co to mogę zaprogramować. Jeśli układ w obudowie DIP to sam scalak wystarczy. Jak w SMD to cały układ potrzebny gdyż brak przejściówki do programowania SMD poza docelowym układem.
Chyba nie zrozumiale napisałem - chodziło mi o to, że gdyby ADE nie pomógł to już nikt inny nie da rady. Jak widać powyżej to ADE pomógł i zamieścił schemat....
A tak na marginesie to nie wiem czy jest sens szarpać się i męczyć z tym alanem CT-145 jak obecnie na allegro można kupić dwupasmowego baofenga za 95zł. Chyba, że masz sentyment do tego radia...
Ok oczywiście że sentyment botoks moje pierwsze radio na 2m po FM 315 i zewie , ale znalazłem kolega Darek z Łodzi miał taki uruchomiony i łeżał mu w szufladzie
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi udało się kolega Darek z Łodzi mi odstąpi ten układ . Czekam na przesyłkę . Pozdrawiam wszystkich 73 i do usłyszenia gdzieś na falach eteru
Mój drogi SQ6ADE ma do ciebie pytanko bo koledzy mi tu podpowiadają że moje ct 145 może wypadać z przemiennika i po zainstalowaniu płytki twojej konstrukcji tak się dzieje może mi ktoś podpowie co zrobić skręcić trochę modulację (pr na płycie radia R 304 mod ) ,sam już nie mam pomysłu proszę o radę ...,-)
SP8XXY - jak tam sytuacja czy udało się zrobić.Pytam bo nabyłem ostatnio 6szt tego typu radyjek no i bez CTCSS to dzisiaj do niczego się to nie nadaje, więc trzeba zrobić.