Hej. Czy u Was też pasmo 80m jakby zgasło na SP? Ruskich słychać, Niemców słychać, a Polaków coś nie bardzo. Coś ta propagacja sprawia ostatnio psikusa.
Hej. Czy u Was też pasmo 80m jakby zgasło na SP? Ruskich słychać, Niemców słychać, a Polaków coś nie bardzo. Coś ta propagacja sprawia ostatnio psikusa.
To jest fakt polskich stacji jak na lekarstwo, natomiast innych nacji nie brakuje. Propagacja jest ok czyli cacy. ___________ Greg SP2LIG
Za tęskniło się za pasmem 80m.A tak narzekaliście że to pasmo śmietnikowe że tylko stare pryki pogaduszki sobie robią.By najmniej coś było słychać jeszcze trochę i ucichną pasma bo tylko cyfrowe łączności będą ach sory jakie łączności to będą pogaduchy na skype szkoda na psy schodzi to nasze krótkofalarstwo.
Coponiektórzy radio tylko na zawody włączają, nie ma rywalizacji nie ma fanu. Jak w niektórych wątkach: bijatyka ważniejsza niż temat. Eh, testosteron... Na 80 SSB ostatnio tylko Niemców, Słowian ze wschodu i czasem Francuzów lub bałkany słyszę. No i komunikat PZK
Dzisiaj 9:15 LT na 3799 ZL2OK do s3 na s-metrze. Od razu dopowiem, że słuchałem tego na poziomej delcie. Wczoraj na 160m sygnały z JA prawie jak na 7ce. Warunki wyjątkowo dobre, na kraj pewnie też, tyle że w ciągu dnia.
Zauważyłem, że warunki krajowe są do ok 19 na 80-tce. Od paru dni tak jest. Po zmroku (możliwe że jeszcze kawałek przed) pasmo sie otwiera na Polskę i tak im bliżej ok 19 to polskie stacje mi wyparowywały. Za to tak jak koledzy wcześniej wspomnieli propagacja otwiera się na dalsze łączności.
To nie pomoże, bo dotychczas było dobrze, to się dzieje od 2-3 tygodni. I do tej godziny 19-tej nadal jest OK. No a do wieszania anten to trzeba mieć warunki.