witam koledzy, podpowiedzcie mi, bo nie mogę znaleźć, czy istnieje radyjko na 2m/70cm posiadające podwójne VFO i modulacje FM, SSB?? Nie chodzi mi o żadne "kombajny" z zakresem od 160m do 2 m. Tylko 2m/70cm.
FT-817, FT-857, FT-897, TS-2000 no i IC-910H. Jak chodzi o nowy sprzęt to nie ma nic innego do wyboru. Na Allegro czasem można znaleźć starszy sprzęt FM/SSB ale raczej jednopasmowy, więc albo 2m albo 70cm. Skoro musisz mieć SSB...
chyba niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o radio twin-bander, czyli 2x VFO tak jak np. IC-910H, czy też Yaesu VX7R, z tym ,że Icom to radio raczej stacjonarne, a Yaesu nie ma SSB.
Na FT-817 nie można pracować jednocześnie na dwóch VFO, więc pewnie odpada. Koledze chodziło o odbiór jednocześnie dwóch częstotliwości jak ma to miejsce np w VX-7R.
Co do radia recznego to tylko kenwood TH-F7E nadaje w FM ale odbiera AM/FM/CW/SSB. Co do stacjonarnych to jeszcze jest np. Icom IC-820H lub Icom IC-821H i rarytas icom IC-970, Kenwood TS-790E. Inne radia mają jedno VFO.
Koledzy, mam pytanie tak trochę z innej beczki. A mianowicie chodzi mi o APRS. Jak technicznie jest to rozegrane. Czy na radiu z dwoma VFO można spokojnie używać APRSu i jednocześnie na drugim VFO nadawać?? Chyba nie. Bo przecież nie można jednocześnie nadawać na dwóch VFO. Jak te dwie sprawy najlepiej połączyć? Tylko dwa nadajniki wchodzą w grę??
znam tę stronę i dość dokładnie ją przestudiowałem, ale nie znalazłem tam, żadnych praktycznych uwag co do wykorzystania twin-bandera do takiej pracy. Stąd też moje pytanie do Was. Chodzi mi o typowo praktyczne rozwiązania.