Od kolegi Stanislawa SP9OYO dostalem plytke z elementami do motazu miernika czestotliwosci wg S53MV.( bardzo dziekuje ) Wsrod elementow mam zaprogramowany PIC 16F876A . W internecie znalazlem troche informacji na temat budowy tego miernika ale nie znalazlem nigdzie opisu jak i gdzie zamontowac elementy na plytce PCB. Znalazlem rysunek plytki gdzie sa zaznaczone elementy ale nie sa opisane. Jedynie kilka z nich wraz z polaczeniem kablowym w przypadku zastosowania BFT92 i nic wiecej. Dlatego tez mam prosbe do kolegow , jesli dysponujecie opisem montazu elementow na plytce to porsze o podanie.
Widzialem te zdjecia , mysle ze beda pomocne. Problem z tym ze moja plytka jest inna. Jest taka jak opisal kolega SQ4AVS.
Ps
na zdjecia do ktorych podales adresy , plytki sa oddzielne tzn jest kilka plytek osobnych. Ja jaka posiadam to jedna duza plytka , dlatego tez mam pytanie czy mam ja podzielic na oddzielne ?
Od kolegi Stanislawa SP9OYO dostalem plytke z elementami do motazu miernika czestotliwosci wg S53MV.( bardzo dziekuje ) Wsrod elementow mam zaprogramowany PIC 16F876A . W internecie znalazlem troche informacji na temat budowy tego miernika ale nie znalazlem nigdzie opisu jak i gdzie zamontowac elementy na plytce PCB. Znalazlem rysunek plytki gdzie sa zaznaczone elementy ale nie sa opisane. Jedynie kilka z nich wraz z polaczeniem kablowym w przypadku zastosowania BFT92 i nic wiecej. Dlatego tez mam prosbe do kolegow , jesli dysponujecie opisem montazu elementow na plytce to porsze o podanie.
Pozdrawiam
Dobry wieczór :-) Czy każdy może dostać taką płytkę ? a jeśli nie, to ile trzeba zapłacić ? :-)
Pozdrawiam Leszek
Leszek SP4-17-039 ( stary nie aktualny znak SP5-37-269 )
Longitude : 23.5868 E (23° 35' 12'' E) Latitude : 52.74598 N (52° 44' 46'' N) QTH locator : Hajnówka - KO12TR "wyliczone" na podstawie: http://qthlocator.free.fr/index.php
Dostalem to niezbyt dokladne okreslenie ( zle to napisalem ) , od dluzszego czasu mam kontakt ze Stanislawem i zakupujac inne plytki stalem sie posiadaczem do tego miernika
Tak , to jest opis do plytki jaki posiadam i teraz znalazlem cos takiego
Nie wiem , zakupilem kilka plytek te byly juz zrobione. Jaka metoda nie moge powiedziec bo nie wiem. Ja przywiozlem papier kredowy A4 i bede staral sie robic prasowanki z pdf ale nie wiem jak mi to wyjdzie.
Witam ponownie Tymrazem pytam bo mam watpliwosci co do prescalera. W moik kicie oznaczony jest jako 22SLB i na schemacie jako uPB1505. Czy te ukaldy sa zamienne ?
Tak , bylem na tych stronach , ta w pdf mam wydrukowana i na jej podstawie skladam miernik. W zestawie maialem uklad 22SLB i dlatego zadalem to pytanie , czy moze on zastapic ten orginalny uklad.
To ja odgrzebię trochę temat. Które elementy (tranzystory, uC) te ze schematu można zastąpić innymi - np. lepszymi? Wiadomo 74F50109 - 74LVC109 Preskaler NEC - MC12022, a co z innymi, np. diodami, tranzystorami BF?