Cześć Koledzy, pozwalam sobie "odgrzać" temat. Krótkofalowcom, którzy nie są w zasięgu SR5W chciałbym zaprezentować problem, który zachęcił mnie do założenia tego tematu. Nagranie świeże - z dzisiaj.
Jak dobrze Panowie i Panie wiecie, czasy gdy nie było tzw. smogu elektromagnetycznego minęły bezpowrotnie. Na samym EC Kawęczyn jest kilkanaście przemienników, w tym przemienniki służb dużej mocy. Na SR5WA po założeniu CTCSS problem zakłóceń (za wyjątkiem tzw. trolli) ustał. Uważam, że takie kroki należy także podjąć w przypadku SR5W. Oczywiście należy to poprzedzić "akcją informacyjną", żeby inni koledzy nie byli zdziwieni. SR7V był otwierany nośną, ale udało się załączyć CTCSS i rozwiązanie do dziś funkcjonuje.
Coś takiego nie jest najlepszym wyjściem. Lepiej wykorzystać do tego celu zewnętrzny generator wpięty w wejście FlatTX, który będzie załączany przez linię PL Detect bądź zewnętrzny dekoder tonów.
Cześć Widzę że temat CTCSSu na SR5W ciągnie się od czerwca 2014 roku, trochę to potrwało, teraz po uruchomieniu praktycznie bez żadnej wiadomości na SR5W (słucham go w pracy codzienne od 15 lat) radio w pracy, na działce i w samochodzie zamilkło, może nie do końca słyszę wywołania i nie mogę odpowiedzieć bez przerabianie (TRX 2 x Dragon SY550 oraz nasz stateczny murzynek który spisywał się znakomicie) - takie są niespodziewane zmiany naszych kolegów krótkofalowców.
Vy73' Edek SP5L www.sp5pot.org.pl Przewodniczący OKR w OT-37 https://ot37.pzk.org.pl
Cześć Widzę że temat CTCSSu na SR5W ciągnie się od czerwca 2014 roku, trochę to potrwało, teraz po uruchomieniu praktycznie bez żadnej wiadomości na SR5W (słucham go w pracy codzienne od 15 lat) radio w pracy, na działce i w samochodzie zamilkło, może nie do końca słyszę wywołania i nie mogę odpowiedzieć bez przerabianie (TRX 2 x Dragon SY550 oraz nasz stateczny murzynek który spisywał się znakomicie) - takie są niespodziewane zmiany naszych kolegów krótkofalowców.
Tak tylko zauważę: Mamy XXIw. A informacje o tonie są od dawna na przemienniki.net.
"Prezydium zapoznało się z wnioskiem Marka SP9UO, w którym domaga się podjęcia przez Prezydium działań przeciwko osobom szkalującym PZK, a szczególnie przeciwko członkom organizacji. Takie działania będą podjęte po zasięgnięciu opinii prawnej."
To mówiłem ja, "unlis i ukrywający coś, wstydzący się swojego znaku, człowiek z ulicy, losowa osoba z internetu, element, ignorant i darmozjad, anonimowy pirat, konfident, donosiciel, do d**y".
Tak tylko zauważę: Mamy XXIw. A informacje o tonie są od dawna na przemienniki.net.
Kolega piszę nic nie wnosząc do tematu na który ja pisałem, a jak nie było potrzeby używania tonu CTCSS to pewnie idiota by przerabiał radia dobrze działające, komunikat o zmianach powinien się pojawić z jakimś wyprzedzeniem na dokonanie zmian, o tym ja pisałem a kolega widzę na tym forum tylko nabija sobie licznik.
Vy73' Edek SP5L www.sp5pot.org.pl Przewodniczący OKR w OT-37 https://ot37.pzk.org.pl