Witam wszystkich-chcialbym kupic w miare tani i prosty w obsludze transiwer na kf-jestem krodkofalowcem od 2000r ,posiadam tylko na ukf urzadzenie -prosze o rade od jakiego radia zaczac-oczywiscie uzywanego bo na nowe mie nie stac-73 i WESOLYCH SWIAT.
Witam wszystkich-chcialbym kupic w miare tani i prosty w obsludze transiwer na kf-jestem krodkofalowcem od 2000r ,posiadam tylko na ukf urzadzenie -prosze o rade od jakiego radia zaczac-oczywiscie uzywanego bo na nowe mie nie stac-73 i WESOLYCH SWIAT.
Witam A może określ w jakim przedziale Cenowym , to by było i szybciej i prościej . I co oczekujesz ?? Bo zaraz się dowiesz że te Najdroższe to są super , a pozostałe to BE .
Popieram FT-747, jest to bardzo prosty, ale dobry transceiver. Przy dobrej antenie dowołasz się wszystkiego co fruwa na KF. Zainwestuj koniecznie w dobrą antenę. Tu masz klona FT-747 z metalową obudową, mam identyczne urządzenie i bardzo polecam.
Sent from Marconi Oceanspan with 3x807 in the finals. Pozdrawiam, SP5XMI Marcin
Jak masz cos kupowac to kup juz dobrego TRx.Na wszystkich TRx bedziesz slyszal przy tej samej antenie te same stacje roznica jest tylko w komforcie odbioru.Kupuj TRx z pasmem 50MHz pracowac nie musisz ale nie zaszkodzio miec.Wszystko zalezy od finansow ile mozesz wydac?Zalezy tez od Twojej wiedzy elektronicznej czy ewentualnie bedziesz mogl to naprawic sam?Jak duzo czasu mozesz poswiecic na te hobby?Jak z mozliwoosciami antenowymi? Vy 73 de Jan SP4NKT
Polecam IC-725 lub IC-735. Miałem i używałem, a teraz trochę żałuję, że sprzedałem... Także Yaesu FT-102, FT-277. To stare modele, ale bardzo KF-owe i bez nadmiaru "wodotrysków".
kup koniecznie takie radio które będzie miało ATU, bo jak znam życie to będziesz miał wielki SWR i Ci automatyka moc obetnie, bedziesz zdziwiony że Twoje radio zamiast 100W ma n.p 35W
Jurek ------------------- od czasu jak znam alfabet Morsa nie mogę słuchać padającego deszczu, wczoraj wołał mnie na drinka, trzy razy, i to po imieniu, (nie moje :-))
Proponuję Drake'a TR4CW, solidne amerykańskie pudło. Mam taki od kilkunastu lat i jestem szóstym właścicelem tego urzadzenia. Chodzi świetnie ale niestety trzeba znać sie na lampach bo to stara generacja. Wdzięczne radio ale nie wybacza kardynalnych błędów typ za niskie napięcia bo elektrolity wywalone. Tego trzeba pilnować. Reszta bez zarzutu, typowy wół roboczy do żucia szmat i DX-ów. Polecam!
Pijmy piwo jedzmy śledzie , będziem silni jak niedzwiedzie!