Wygląda mi na ten obiekt, o którym pisałem. No to mamy wyzwanie: namierzyć. Zebrała się grupa, więc będzie łatwiej Ja zapewne dopiero wieczorem będę przy radiu i antenach.
Dzień dobry.
Tajemniczy satelita zakłócający czasami PW-Sat2 to najprawdopodobniej MOZHAYETS 4 (RS22). Nadaje przynajmniej teoretycznie na częstotliwości 435.353 MHz i teoretycznie CW, ale słychać go też na częstotliwości o około 50kHz niższej a to co nadaje telegrafii mi nie przypomina. Przelot zarejestrowany przed chwilą: https://network.satnogs.org/observations/427002/
Co ciekawe zaczyna i kończy nadawanie niezależnie od pojawienia się nad horyzontem - taką przynajmniej ja mam obserwację, że poziom sygnału nie narasta [i wygasa] spokojnie, tylko nagle zaczyna nadawać i nagle kończy.
U nas wyglądało to tak: http://mission.pw-sat.pl/master/sessions/314/artifacts/elka_waterfall.jpg Za jakiś tydzień (koniec sesji na uczelni) rozpocznę poszukiwania co to jest. Aby 100% potwierdzić chyba najłatwiej będzie wziąć IQ i przepuścić przez korekcję Dopplera dla "podejrzanego" obiektu
PW-Sat2 - polski satelita studencki radio.pw-sat.pl
Dziś kiedy PWSat2 był nad głową w Polsce RS-22 w tym czasie wisiał nad Australią
Faktycznie po napisaniu tego posta sprawdziłem sobie gdzie był RS-22 podczas przelotów PW-Sat2 gdzie sygnał był obserwowany i nie wygląda na to by to jednak był RS-22. Niemniej modulacja wygląda na Doka-B (przynajmniej tak mi się wydaje), czyli jakiś rosyjski wynalazek. Będę szukał dalej :-)
Złapałem się też na tym że przesterowany RTL albo dla wybranych szybkości samplowania 'pokazuje' na waterfalu sygnały których tam nie ma (intermodulacje, aliasy itp) pomyliłem tak poszukiwane ESEO na 437000 z jakimś zakłóceniem najprawdopodobniej z pasma ISM. Na I/Q i próby demodulowania mam za małe S/N. Musze zmienić SDR'a albo dodać LNA.
AIST-2D / RS-48 Downlinks • 435.3065 – 435.3235 MHz Telemetry Data • 435.3565 – 435.3735 MHz Telemetry Data
O poranku był razem z PW-Satem nad nami, ale to tak na szybko zgaduję
To będzie ten. Właśnie przed chwilą przelatywał i wszystko się zgadza. Nadaje na częstotliwościach 435,2842MHz i 50kHz wyżej. Nie miałem możliwości odsłuchu tylko na waterfall-u więc nie wiem jaka to dokładnie modulacja (PSK? Doka-B?). Sygnał bardzo silny ale satelita nie jest raportowany jako aktywny.
Mam takiego wędrującego „robala” czasem. Powoli pływająca częstotliwość, lekko rozmyte dwie nośne tuż obok siebie, jedna przerywana. Przejście 100kHz zajmuje jej około 10min.