Ha! I to jest najwyraźniej moja ramka ;-) (tylko że powinna być taka: $$SQ9MDD,0005,15:31:58,51.9867,21.1381,06680,12,-10.8,3.94*1DCA - u was brakuje jednej szóstki w wysokości)
No nic, ale start zaliczony jako starszy kolega pasuje Ciebie na: Krotkofalowiec - Młodszy Baloniarz! Jedyna pociecha w tym taka, ze w spisie na stronie bedzie balon figurowal jako nie spadniety, wiec wszyscy beda sie tym interesowali. Masz jakies zdjecia konstrukcji?
Ten setup nie przetrwa w powietrzu długo, no szkoda... nie dopilnowaliśmy dobrze tego zasilania i widać że z tym był największy problem. No nic to za parę dni wysyłamy drugiego. Tylko poprawimy nieco technologię.
Rysiu. Po powrocie z Burzenina odebrałem kilka ramek ale niestety nic nie zostało zdekodowane prawidłowo. Proponuję zmienić częstotliwość ponieważ na tej 434 200 są QRM od bram włączników pilotów itp...odebranie prawidłowe ramki jest utrudnione. Proponuję przenieś częstość w zakres 437 MHz. Poza tym wszystko OK. A... jak na odległość jaką balon znajdował się od mojego QTH to sygnał nie był za mocny - myślę że trzeba jeszcze udoskonalić antenę. Pozdrawiam :-)
Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to może w przyszły weekend poleci następny, musimy się tylko zorganizować. Jeśli chodzi o technologię to był to tracker RTTY zrobiony na atmedze 328 a do tego ublox MAX-7c i nadajnik RFM22b.
A tak z czystej ciekawości ... wysoko "toto" lata , nie ma stracha że jakiś większy lub mniejszy statek powietrzny spotka się nieoczekiwanie z waszym latadłem ???
i mnie kryzys dopadł, jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę samochodem bez dachu...
Ublox'a ściągał Tomek SQ9ATC, szczerze mówiąc całkiem ciekawy ten moduł jest. Jeśli chodzi o ewentualne kolizje... ryzyko zawsze istnieje dlatego nie startuje się koło lotnisk. Ogólnie temat jest taki jeśli obiekt mniejszy niż 2m w każdej osi nie podlega zgłoszeniom do PAŻP. Co do wysokości nasz przestał nadawać na 6680m nad poziomem morza. Następny lot powinien być ciekawszy i mam nadzieję dłuższy. Artur (SP3OSJ) kiedy twój następny lot?