Witam. Chciał bym zakupić sobie antenę 2/70 do radia FT-60. Chodzi mi o antenę małą którą można zabrać sobie w bagażu. Antenę do 1m wysokości lub mniejszą. Proszę o poradę jaką wybrać. Najlepiej jak by była z małym magnesem żeby można ją było za okno wyrzucić
Antena ma być do auta, czy przenośna w teren ?? jak przenośna to może watro było by się zastanowić nad jakiś kierunkiem, Yagi czy LPDA i lepiej wykonać samemu. Anten pionowych do okólnych jest cała masa, kwestia tylko ile chcesz przeznaczyć, dobry stosunek jakości do ceny mają anteny Nagoya i tu bym się rozglądał.
Witam. Chciał bym zakupić sobie antenę 2/70 do radia FT-60. Chodzi mi o antenę małą którą można zabrać sobie w bagażu. Antenę do 1m wysokości lub mniejszą. Proszę o poradę jaką wybrać. Najlepiej jak by była z małym magnesem żeby można ją było za okno wyrzucić
Witam. Jeśli chodzi o zamiennik oryginalnej gumówki to może być np. "Mysi ogon" Diamond RH901S - link:
Ciekawa Antena. Ale za późno żeby dzisiaj zamówić nie przyjdzie do Poniedziałku. Może wiecie czy jest w jakimś sklepie w Warszawie
W Warszawie raczej nie ale w Łodzi tak:
Firma KONEKTOR 91-848 Łódź ul. Inflancka 65
Wystarczy zadzwonić i sprawdzić czy dziś pracują i mają na magazynie. Powinni mieć bo mają ową antenę na aukcji Allegro - oferta nr 3258843957 za 85 zł.
Ja polecam antenę SIRIO HP 2070 H - działa wyśmienicie ze standardowym magnesem od anten CB ( wymieniłem tylko fider na RG223 i zakończyłem go wtykiem BNC ) Antena sprawdzona została analizatorem RigExpert AA-520 - SWR na obu pasmach amatorskich nie przekracza 1.4 w całym zakresie tych pasm. W środku pasm wartość SWR w pobliżu 1.1 Antena Sirio jest również lepiej wykonana pod względem mechanicznym od odpowiedników firmy Diamond i Comet.
Polecam antenę Diamond'a NR77, użytkuję ją od wielu lat do APRS'u i jest więcej jak ok. Dla Twoich celów będzie super. Już jest z silnym magnesem w komplecie, końcówka/wtyczka do wybory UC1,BNC lub SMA. ____________ Greg SP2LIG
nie dziękuję taką już posiadam chodzi o coś podręcznego. Może max.50cm
W pierwszym poście piszesz o dł do 1m, jak dostajesz ofertę to skracasz do 50cm, możesz się określić dokładnie o co Ci chodzi ?? czy o antenę czy o to aby zaistnieć na forum.
Witaj Piotrze. Używam FT 60 i do niego na wyjazdy często używam teleskopowej anteny Nagoya NA 767. Testowałem na wczasach nad morzem i byłem zadowolony z zasięgu. Osobiście polecam. Długość anteny od ok 25 cm do 1 metra.