Czy ja wiem, czy tak wysoko stoi? W 409 mają go za 678 dolców, czyli jakieś 1950zł. Dodaj cło i masz cenę "polską" Co prawda dają ładowarkę ale jej wartość jest chyba znikoma. A cena jest wygórowana, bo to najtańsze radyjko przenośne - taki paradox
Witam. A ja mam inny problem. Mam kabelek CAT do 857. Wszytsko działa pięknie z HRD. Podłaczyłem 817 doinstalowałem Commandera 817 i lipa. PC widzi Radio wiec predkości porty i inne ustrojstwa ustawione mam OK. Chodzi mi dokładnie o to czy macie jakieś programy które współpracują z 817. HRD pokazuje mi jakies dziwne czestości 200 MHZ i inne cuda jak na wyświetlaczu w 817 mam 3,5 Mhz. Interfejs wykonany jest na USB przez przetwornik z Telefonu GSM na mini din 8 pin. Pozdrawiam.
Sprawdź prędkość portów w 817. Sprawdź także czy CAT podłączyłeś do tego samego portu USB. Jeżeli włożyłeś przypadkowo inne zmienił się numer portu COM. Przetestuj także pod HRD. Sławek
Pisałem że radio jest widziane przez PC i HRD. PORTY USB przędkości transmisji i wszystko inne są OK. Tylko czestość wyświetlana na radiu nie zgadza się całkowicie z tym co jest na HRD. Jak krece w radiu na HRD nic sie nie zmienia i odwrotnie. Jakich urzywanie programów do 817.
Ja używam HRD, a do zarządzania FT-817ND używam FTBasicMMO. Którą wersję 817 posiadasz? Pytam, bo z tego co widzę w wyborze trx w FTBasicMMO są różnice w zarządzaniu pomiędzy wersjami ( ND lub nie, wersja US lub EU, zmodyfikowane lub nie itd). Pozdrawiam Eryk
Jacku, poniżej link do strony autora FTBasicMMO, możesz ściągnąć wersję testową, funkcjonalność taka jak w pełnej z tym, że nie prześlesz ustawień do pamięci radyjka, ale przynajmniej zobaczysz czy będziesz miał komunikację z radyjkami. Pełna kosztuje grosze - ja zakupiłem i jestem zadowolony. Poza tym bedziesz miał jeden program zarówno do FT-817 jak i do FT-857. http://www.g4hfq.co.uk/ftbasic.html
Znalazłem przypadkowo w sieci sposób na poprawę modulacji mikrofonu http://www.m0ukd.com/Yaesu_MH-31_Mic_Mod/index.php. Jak twierdzi autor poprawki, może być to ciekawa alternatywa do kompresora, o wiele tańsza i być może nawet lepiej działająca. Pozostaje tylko problem w zdobyciu dobrej wkładki elektretowej.
Moze i ciekawa ale kompresora i tak nie przebije. Mialem w swojej '817 elektreta ale nie dzialal zbyt dobrze. Natomiast kompresor dawal takiego kopa ze hoho
Witam. Wzmacniacz HL-50B kupiłem na Ebay w USA. Po ocleniu i kosztach transportu wyszło niestety 1850zł. Czy warto? Ja jestem zadowolony. Jak pracuję z QRP nie zabieram go wcale. Jak jestem w domu to zawsze mogę go włączyć. Jest bardzo dobrze wykonany. Nie podłączyłem go kablem z 817-stką tylko vox w nim załącza TX-a. Nie jest to dobre rozwiązanie ale jeszcze nie kupiłem wtyku mini DIN bo go w Szczecinie nie ma podobno chwilowo. Do zestawu stosuję również Z11PRO2. Wydatek na wszystkie komponenty jest znaczny. Ale: Można zabrać tylko QRP, przy QRO mamy mniejszy pobór prądu niż przy 50W z FT-857, skrzynka Z11PRO2 działa pewnie przy 1W a pracuje do 125W. Po wsadzeniu bateryjki 9V działa już dwa miesiące nie muszę stosować dodatkowego zasilania. Jeżeli chodzi o środek FT-817ND mam filtr SSB i oscylator stabilizowany termicznie. Mikrofon zmodyfikowałem przez zastosowanie zasilania mikrofonu pojemnościowego przez rezystor i kondensator do masy. Zastosowałem gumową trąbkę z mikrofonu czarnego od Motoroli GM300. PAsuje dobrze w srodku i nie trzeba robić modyfikacji.