Ehh ... I znowu fotowoltaika zakłóca, nie dość że falowniki sieją po KF, to teraz panele przeszkadzają na ISS
Wyłaczyć
Armand, SP3QFE, (SWL: SP3 27 235) PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
Do U want to be HAM? Remember: Play fair on the air.
Dla przypomnienia... zbliża się planowana przerwa 16 XI: 17:55 - 19:30 UTC. Teraz podczas najbliższego przejścia, zamiast SSTV ma być Sunita w łączności ze szkołą przez IK1SLD. _________________
Armand, SP3QFE, (SWL: SP3 27 235) PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
Teraz cała łączność foniczna jest super, bez szumów od samego początku. Czyli coś jest nie tak przy SSTV.
Ja poczatek miałem w szumach. Lecz zgadza się inna antena w innym miejscu stacji.
Do tej ciekawej dyskusji, chcę wtrącić mały jeszcze wątek. Nie miałem możliwości dziś odbierać łączność ze szkołą ale na przelot ISS o 19.51 UTC (20,51 czasu lokalnego) mimo wielkich przesłanek że nic wielkiego nie odbiorę wybrałem się by to sprawdzić. Na wygasłej hałdzie pomiędzy Siemianowicami a Katowicami gdzie nie ma najmniejszej przeszkody w postaci jakiekolwiek budynku, drzewa czy czegokolwiek na wysokości 310 mnpm, dokonałem jeszcze jednej próby odbioru. Możliwość pseudoodbioru pojawiła się na odejściu na wysokości około 15 stopni nad horyzontem. Obrazek w pierszej 1/3 mocno zaszumiony w 2/3 czysty bez zakłóceń i ostatnia część 3/3 znowu mocno zaszumiona. To opis abyśmy wiedzieli jak w różnych lokalizacjach wygląda odbiór. I... coś z zupełnie innej beczki, jaka jest możliwość przepięcia nadajnika SSTV z anteny, która obecnie jest zasłonięta na antenę, która służyła do łączności ze szkołami? Pytanie zrodziło się z racji tego, że w czasach przed awarią pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem były podobne iwenty. Czy w tym roku jest taka szansa, a jeśli jest to co czy są jakieś możliwości np. zmiany anteny czy zwinięcie panelu zasłaniającego antenę?
Do tej ciekawej dyskusji, chcę wtrącić mały jeszcze wątek. Nie miałem możliwości dziś odbierać łączność ze szkołą ale na przelot ISS o 19.51 UTC (20,51 czasu lokalnego) mimo wielkich przesłanek że nic wielkiego nie odbiorę wybrałem się by to sprawdzić. Na wygasłej hałdzie pomiędzy Siemianowicami a Katowicami gdzie nie ma najmniejszej przeszkody w postaci jakiekolwiek budynku, drzewa czy czegokolwiek na wysokości 310 mnpm, dokonałem jeszcze jednej próby odbioru. Możliwość pseudoodbioru pojawiła się na odejściu na wysokości około 15 stopni nad horyzontem. Obrazek w pierszej 1/3 mocno zaszumiony w 2/3 czysty bez zakłóceń i ostatnia część 3/3 znowu mocno zaszumiona. To opis abyśmy wiedzieli jak w różnych lokalizacjach wygląda odbiór. I... coś z zupełnie innej beczki, jaka jest możliwość przepięcia nadajnika SSTV z anteny, która obecnie jest zasłonięta na antenę, która służyła do łączności ze szkołami? Pytanie zrodziło się z racji tego, że w czasach przed awarią pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem były podobne iwenty. Czy w tym roku jest taka szansa, a jeśli jest to co czy są jakieś możliwości np. zmiany anteny czy zwinięcie panelu zasłaniającego antenę?
To możesz teraz porównać z tym co u mnie wyszło. Pierszego obrazu ja w swoim QTH nie odbieram. Mam ograniczenie w tego typie przejściu do około 25 stopni.
SP9VEY pisze:
Myślę , że nie tylko my zauważyliśmy te problemy z odbiorem, ale czy będzie możliwa zamiana urządzeń to zależy od tych "na dole i tych na górze".
A przy okazji to co pisał Armand Orbitron z 33 plików do aktualizacji pobiera tylko 15 i jest przesunięcie położenia ISS względem np. trakera ISS.
Tak, lecz dane TLE do ISS są w pierwszym pliku amateur. U mnie dziś na danych TLE wczytanych do Orbitrona jest przesunięcie do 10 sekund względem innego źródła na telefonie. Oba są bliskie prawdy.
A tu co ja odebrałem z łączności (tu już nie powinno być żadnych ograniczeń dla AOS (no może jedynie jakieś 4 stopnie)...
... i ten wynik jest dla mnie zaskoczeniem i teraz go nie rozumiem. Jeszcze jedno - na nagraniu dwa razy jest szum, który sam w ramach testów wywołałem, gdy już radiolink był stabilny. Po prostu test - który powtierdził, że ustawienia mam poprawne.
Dobrze, już wiem, co się stało. Na azymucie 249 stopni nadal mam ogrniczenie nawet do 45 stopni.
Czyli, co? Dla Polski zabawa zakończona? No dobrze... jest jeszcze jedno przeście w Pn. z nadawaniem obrazów około 16:08.
Od poprzedniej serii podczas wysyłania obrazu na serwer ARISS w USA, można zaznaczy odpowiednie pole i otrzymać nagrodę. Na stronie jest (było?) też info na jaki adres pisać gdyby coś było nie tak. Z tego co wiem, ostatnio bylo wiele "cofek nagrody", głównie z powodu błędów w podanym adresie email. Napisz na poza forum do mnie, to zobaczymy co mogło być nie tak... i jeśli się da to naprawimy twoje rozczarowanie.
wpis edytowany 21.12.2024 15:04:10