Reklama
#5396796 30.01.2020 17:46:50
Mnie się udało !!!

A każda taka informacja jest na wagę złota, szczególnie dlatych, którzy nie śledzą 24h/dobę portali tematycznych...

A każda taka informacja jest na wagę złota, szczególnie dlatych, którzy nie śledzą 24h/dobę portali tematycznych...
wpis edytowany 30.01.2020 17:47:53
Pozdrawiam
#5396827 30.01.2020 18:43:36
HF7ST pisze:
Gdybyś napisał na początku co jest i jak, nie byłoby
niedomówień a ja nie zaśmiecałbym wątku podrzędnymi pierdołami.
Sprawa wyjaśniona - dziękuję.
Trzymajmy się wersji, że ISS ładnie nadaje obrazy, sygnał mocny i tylko pozostaje cieszyć się z tego faktu
Gdybyś napisał na początku co jest i jak, nie byłoby
niedomówień a ja nie zaśmiecałbym wątku podrzędnymi pierdołami.
Sprawa wyjaśniona - dziękuję.
Trzymajmy się wersji, że ISS ładnie nadaje obrazy, sygnał mocny i tylko pozostaje cieszyć się z tego faktu
Tak cieszmy się, że żyjemy w ciekawych czasach i doceniajmy to. W końcu sam sprzęt jego testy i umieszczenie kosztowało niemało czasu, pracy i finansów. Aby było jasne Adamie, nie mam wiele czasu by tu pisać elaboraty.
No i popieram obrazki ze stacji.
Ja już 5lat temu napisałem i publicznie opowiadałem z przykładami, m.in. kolegów z tego wątku, jak na SSTV z ISS można sprawdzić swój system antenowy.
I cieszę się że wątek żyje, choć myślałem, że znajdę tu raporty z łączności głodowych szkół, które były w tym tygodniu. Swoja droga Luca ma już ponad 50 szkolnych łączności ARISS.
wpis edytowany 30.01.2020 18:52:29
Armand, SP3QFE, (SWL: SP3 27 235)
PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
Do U want to be HAM? Remember: Play fair on the air.
PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
#5396829 30.01.2020 18:44:51
Pisałem z telefonu, później poprawie literówki.
#5396831 30.01.2020 18:48:17
Uwaga. Prawdopodobnie zmienili sekwencję nadawania. Był długi okres ciszy i możliwe że na następnym przelocie odbierzemy inne obrazki :-).
#5396840 30.01.2020 19:01:43
Jest.
Swoją drogą sygnał dużo mocniejszy niż APRS na 145.825
Jaką mocą, z jakiej anteny i polaryzacji puszczają SSTV?

Swoją drogą sygnał dużo mocniejszy niż APRS na 145.825
Jaką mocą, z jakiej anteny i polaryzacji puszczają SSTV?

Robert SQ5RB
#5396966 30.01.2020 22:33:09
Z 28 stycznia mam nagrane jedynie 1,5 minuty - oczywiście tylko Lucę 
Pozdrawiam
#5397004 30.01.2020 23:33:06
sp3qfe pisze:
Adamie, pasuje i dobrze ze informujesz o tym. Napisałem, że to eksperyment «И,,н,,т,,е,,р,,-М,,А,,И,,-75» - a nie ARISS. Innymi słowy ARISS jak na razie nie wydaje za to dyplomu. Później ludzie z Polski wysyłają po kilkanaście listów z prośba o dyplom za tą akcję. Tylko tyle i aż tyle. Proszę nie czytaj między wierszami, tam gdzie nie potrzeba.
A tego Twojego fragmentu <,,,,i>,,,, A to dyplomy czerwone ruskie, a to w ogóle ich nie ma... <,,,,/i>,,,, nie zrozumiałem. Będę wdzięczny jak wytłumaczysz innymi słowami.
Adamie, pasuje i dobrze ze informujesz o tym. Napisałem, że to eksperyment «И,,н,,т,,е,,р,,-М,,А,,И,,-75» - a nie ARISS. Innymi słowy ARISS jak na razie nie wydaje za to dyplomu. Później ludzie z Polski wysyłają po kilkanaście listów z prośba o dyplom za tą akcję. Tylko tyle i aż tyle. Proszę nie czytaj między wierszami, tam gdzie nie potrzeba.
A tego Twojego fragmentu <,,,,i>,,,, A to dyplomy czerwone ruskie, a to w ogóle ich nie ma... <,,,,/i>,,,, nie zrozumiałem. Będę wdzięczny jak wytłumaczysz innymi słowami.
Na potwierdzenie, że współpraca międzynarodowa w ramach ARISS przebiega w bardzo przyjaznej atmosferze, dodam że nagroda "ARISS SSTV Award" wydawana przez ARISS, której mam przyjemność być managerem, powstała dzięki zaangażowaniu wielu osób, a jedną z najważniejszych był pewien Rosjanin. Pięć lat temu, z okazji Jubileuszu 85 lecia PZK, dzięki zaangażowaniu tego samego Rosjanina mogliśmy nadać z pokładu ISS obrazek SSTV upamiętniający tę rocznicę. Jest też "Serie 9" obrazków SSTV - made in Poland
73 - Sławek SQ3OOK
#5397008 30.01.2020 23:36:58
Mają na pokładzie jakiegoś mobilowego Kenwooda, ale pewnie nie wykorzystują pełnek mocy. Co do reszty to nie wiem.
Pozdrawiam
#5397013 30.01.2020 23:44:06
SQ9APD pisze:
Mają na pokładzie jakiegoś mobilowego Kenwooda, ale pewnie nie wykorzystują pełnek mocy. Co do reszty to nie wiem.
Tak, a niebawem nowe zabawki poleca na orbitę - będzie zabawa
73 - Sławek SQ3OOK
#5397017 30.01.2020 23:47:44
SQ9APD pisze:
No zawsze Kenio tam był
Dzisiejsze "Influencery/koordinatory" nie wiedzą o co chodzi
"Panta rej" jak mawiał Demokles z Akwirynu
SR6MA w mobilku 145.350 home
SR6MA w mobilku 145.350 home
Reklama
#5397036 31.01.2020 00:15:33
Slawku, jedną taką zabawka już jest, dlatego id pewnego czasu dają czadu. ,). A do tego te antenki wykonane też na wschód od nas sprawdzają się od wielu lat i z chęcią z nich korzystają inni,).
Tylko że to nie do końca jest dobre. Ludzie na ręcznikach odbierają obrazki, i myślą że zrobią szkolna łączność ARISS na antence z pół. kołowa 2x4 el.
Tylko że to nie do końca jest dobre. Ludzie na ręcznikach odbierają obrazki, i myślą że zrobią szkolna łączność ARISS na antence z pół. kołowa 2x4 el.
wpis edytowany 31.01.2020 00:25:45
#5397038 31.01.2020 00:19:08
sq6ade pisze:
No zawsze Kenio tam był
Ten z APRS i modemem AX25. I był czas że mailboxa obsługiwał bo ma taką funkcję. Można było pocztę słać na jednej półkuli a na drugiej ją odbierać 
SQ9APD pisze:
No zawsze Kenio tam był
Kenwood od dawien dawna wspiera radioamatorów na orbicie. Tam są specjalne radiostacje tej furmy. Już kilka radiostacji tam bylo w fazie II ARISS. Poza tym są z I fazy Ericsony i na jednym z nich obecnie pracuje APRS w Columbusie.
#5397041 31.01.2020 00:22:22
sq6ade pisze:
73 - Sławek SQ3OOK
#5397042 31.01.2020 00:23:04
Adamie, chcesz info z pierwszej ręki. Mam układ, będę Ci je przesyłał, a Tu ładnie przetłumaczyć i distarczysz na czas do PZK,a później gdzie chcesz.
#5397043 31.01.2020 00:25:51
sp3qfe pisze:
Kenwood od dawien dawna wspiera radioamatorów na orbicie. Tam są specjalne radiostacje tej furmy. Już kilka radiostacji tam bylo w fazie II ARISS. Poza tym są z I fazy Ericsony i na jednym z nich obecnie pracuje APRS w Columbusie.
A czy dzisiejsze "Influencery/koordinatory" wiedzą o co chodzi
73 - Sławek SQ3OOK
#5397045 31.01.2020 00:29:17
sp3qfe pisze:
Slawku, jedną taką zabawka już jest, dlatego id pewnego czasu dają czadu. ,). A do tego te antenki wykonane też na wschód od nas sprawdzają się od wielu lat i z chęcią z nich korzystają inni,). <,ciach>,
Slawku, jedną taką zabawka już jest, dlatego id pewnego czasu dają czadu. ,). A do tego te antenki wykonane też na wschód od nas sprawdzają się od wielu lat i z chęcią z nich korzystają inni,). <,ciach>,
Tak pamiętam, Oliver podczas ostatniej konferencji ARISS narobił nam apetytu opowiadając o zamierzeniach na najbliższą przyszłość
73 - Sławek SQ3OOK
#5397048 31.01.2020 00:36:47
Oj to się dzieje na naszych oczach. ,)
#5397051 31.01.2020 00:42:43
HF7ST pisze:
Widzisz, a ja siedziałem przy biurku i zajmowałem się pierdołami. Gdyby ktoś wstawił info o tym fakcie wszystko byłoby nagrane - ja przegapiłem, za dużo tych srok.
Zadanie ożywić wątek, albo sobie odpuścić.
Na pocieszenie kto nie widział:
https://www.youtube.com/watch?v=zTij99dovoc
Widzisz, a ja siedziałem przy biurku i zajmowałem się pierdołami. Gdyby ktoś wstawił info o tym fakcie wszystko byłoby nagrane - ja przegapiłem, za dużo tych srok.
Zadanie ożywić wątek, albo sobie odpuścić.
Na pocieszenie kto nie widział:
https://www.youtube.com/watch?v=zTij99dovoc
Dzięki, że podałeś ten link. Moim zdaniem Serbowie zrobili to na bardzo wysokim poziomie. Widać, że przez długi czas uczniowie mieli dodatkowe zajęcia edukacyjne i krotkofalarskie.
Na filmie tego nie widać, ale byli tam około 100 uczniów i 100 dorosłych.
https://issfanclub.eu/2020/01/21/ariss-school-contact-28-jan-2020-direct-via-yu7bpq-audible-above-europe/
Mnie ciekawiło jak poszło dzień wcześniej Portugalczykom.
wpis edytowany 31.01.2020 00:57:12
#5397061 31.01.2020 00:56:16
HF7ST pisze:
Tak Panowie trzymajcie i nic nie popuszczajcie - dziękujemy. Słyszałem o planach, chęci i przygotowaniach
kontaktu z polskimi szkołami, więc jest dobrze a będzie jeszcze lepiej.
Armand zapraszał kiedyś na konferencje i właśnie dzięki takim informacjom o działaniu, o tym co się dzieje,
każdy z nas przybliża się do takich spotkań - nie oddala.
Małymi krokami, przyjaznymi informacjami można zdziałać cuda. Mamy też inne takie pozytywne przykłady z życia. (...)
Tak Panowie trzymajcie i nic nie popuszczajcie - dziękujemy. Słyszałem o planach, chęci i przygotowaniach
kontaktu z polskimi szkołami, więc jest dobrze a będzie jeszcze lepiej.
Armand zapraszał kiedyś na konferencje i właśnie dzięki takim informacjom o działaniu, o tym co się dzieje,
każdy z nas przybliża się do takich spotkań - nie oddala.
Małymi krokami, przyjaznymi informacjami można zdziałać cuda. Mamy też inne takie pozytywne przykłady z życia. (...)
Adamie, czasami marzę aby usiąść sobie w spokoju do radiostacji i np. podbierać obrazki z kosmosu, nie tylko z ISS.
Ta więc, aby działać małymi kroczkami zapraszamy do współpracy chętnych. Każdy dostanie jakieś mała zadanie, za które będzie odpowiedzialny i jak je wykona to będzie miał powód do dumy, że swojego wkładu.
A konferencji - czyli miejsc gdzie wspólnym tematem do rozmów na tematy ARISS, już kilka było:
link do konferencje ARISS
#5397120 31.01.2020 03:57:46
Dzień dobry. Można, więc zapraszam by to robić, a nie wymagać. Już raz napisałem, nic samo się nie zrobi.
wpis edytowany 31.01.2020 03:58:38
Reklama