Zainteresował mnie ten typ anteny na 2m. W sieci nie znalazłem nic ciekawego na ten temat.
Zysk ponad 11dBd. Tłumienie F/B fajne. Lekka, dość prosta, byle czym da się kręcić. 3 metry długa i 1 metr wysoka. Skuteczność ta sama jak 2 połączone ze sobą 6-scio elementowe.
ale zaraz zaraz... fajnie było by zobaczyć symulację free-space najpierw w horyzoncie i elewacji bo nie wiem jak to porównać do innych anten na szybko
Patrząc na załączoną charakterystykę... ogromny listek tylni wcale nie mocno wytłumiony, i bardzo szeroka wiązka w przód. 11dBd dla anteny o nośniku 3m to norma.
polecam strony DK7ZB, G0KSC, YU7EF to chyba największe zbiory anten bardzo dobrych zresztą. Stron i ludzi projektujących znacznie więcej. Przy 5m nośniku to 12,5dBd można osiągnąć.
Ty pokazałeś zawieszenie anteny 13m nad gruntem - symulacja uwzględnia tzw. Ground Gain - zysk ziemi, który będzie różny ze względu na antenę i wysokość zamontowania. Ci co projektują anteny zamieszczają dane Free Space - dla wolnej przestrzeni i do porównywania symulacji przyjmuje się właśnie te dane.
Ta antena to tyle warta co diabelskie trójkąty swego czasu ,ona nadaje się tylko do łączności lokalnych bo wszyscy słyszą nie zależnie od kierunku promieniowania
Ale 12 elem Yagi to dochodzi do 10dBd, i robi się dług....a na 5m.
Witaj.Jarek może zamiast teoretyzować i obserwować symulacje na Manna-Gal popatrzysz na PK-UKF,dział zawody,wyniki,popytasz kolegów jakich używają anten i wyciągniesz wnioski. Wiesław SQ9GAI
Stasiu głąba nie będę udawał. A co do strzelania tymi pukawkami to piszesz z osobą co 3 miejsce zajęła w SP kiedyś z strzelectwa sportowego. A na treningach na wojskowych (jako inkognito cywil) terenach "rozwalał" najlepszych z jednostki "snajperów". Na innym forum możemy o tym pogadać i nauczę Ciebie paru podstaw. Nie potrafisz odkrywać swego "świata" i nic nowego nie potrafisz wprowadzić tylko kopiujesz. I śmieszą mnie te fotki w strojach "ala moro"
wpis edytowany 13.01.2013 22:55:51
Jarek "nawet papier toaletowy się rozwija" Tel: 100011110001110101010110101101 http://sq9oub.pl.tl
Stanisław może mnie i znasz, ja Ciebie nie kojarzę. Jeżeli mnie znasz to znaczy że mnie nie znasz (czytając twoje odpowiedzi). Osobiście nie czuję żadnej urazy.
wpis edytowany 15.01.2013 22:21:10
Jarek "nawet papier toaletowy się rozwija" Tel: 100011110001110101010110101101 http://sq9oub.pl.tl