Witam! Mam do P.T. Kolegów pytanie: kto w Polsce użytkuje częstotliwości ok. 220 MHz z modulacją FM? Pytam, bo próbowałem wiedzy szukać w Rozporządzeniu RM z 29. VI. 2005r. w sprawie Krajowej Tablicy Przeznaczenia Częstotliwości i znalazłem tam bardzo ogólne informacje. A mianowicie - zakres 174 - 225 MHz przeznaczony jest do radiodyfuzji w użytkowaniu cywilnym. Ostatnio na popularnym portalu aukcyjnym można spotkać często sprzęt z tego pasma. W USA jest ok. 220 MHz wycinek dla krótkofalowców. Z kolei sprzęt spotykany w SP ma naklejki naszych profesjonalnych serwisów radiotelefonów. Czy ktoś w SP te częstotliwości użytkował lub użytkuje?
Z tego co wiem to na 220MHz tylko Stany urzędują.Przy okazji -kończy się SP teraz skutery rządzą he he.Przepraszam,to dla rozluźnienia atmosfery. Jacek
Kiedyś na tym forum ktoś wkleił link do pliku excela w którym były podane częstotliwości przyznane przez uke wraz z właścicielami... Niestety teraz nie mogę tego znaleźć. Jeśli ktoś pamięta w jakim to było temacie, proszę o link do niego ;-)
Z tego co wiem to na 220MHz tylko Stany urzędują.Przy okazji -kończy się SP teraz skutery rządzą he he.Przepraszam,to dla rozluźnienia atmosfery. Jacek
Alez Jacku nie przepraszaj! nie rozumie tylko Twojego enigmatycznego wywodu!!!
Alez Jacku nie przepraszaj! nie rozumie tylko Twojego enigmatycznego wywodu!!!
Andrzeju przestań ,to zwykły żart,ze szczerego serca.Enigmatyczny -rozumiem jako tajemniczy.Nie jestem tajemniczy i generalnie myślę prostolinijnie.Więc mówię jasno-SP to doświadczenie i praktyka.Nigdy nie broniłem tu SQ.Oni z czasem,sami się obronią.Ale potrzebujemy czasu-przecież to naturalne. Ukłony dla betonów w mniemaniu forumowym-moich nauczycieli. Jacek
Myślę iż warto uzbrajać sie w radiostacje w to pasmo Kiedyś myślałem nad tym dośC mocno ,ale koledzy w SP bardzo negatywnie są nastawieni na temat tego czy innych pasm czy też nowinek Jak stawiałem przemiennik sam to były wyśmiewki ,ponieważ 5 lat temu sprzęt był drogi ,a to że mi nie wyjdzie ...itd.Przemiennik działa do dziś
W Kielcach na częstotliwości 180.06 MHz EmiTel prowadzi ekseprymantalną emisję programu radiowego w formacie DAB+. Czy ktoś z Kolegów może ma czym i odbiera ten sygnał ? pozdrawiam, Paweł SP7XFT
Reklama
Częstotliwości ok. 220 MHz FM w Polsce... T#157794