Z tego co widać ramki wychodzą z telefonu komórkowego przez TCP IP. U mnie też tak czasami było kiedy obawiając się rozładowania baterii wyłączałem połączenie z GPS i będąc np. 200m dalej ponownie włączałem, telefon łapał pierwszy znaleziony sygnał z satelity i wysyłał ramkę. Później okazywało się, że ten 'pierwszy znaleziony sygnał' znajdował się kilka kilometrów dalej stąd takie przekłamania
abstrachujac nieco od tematu. dopiero sie wdrazam w te tematyke i chcialbym zapytac o znak sq2mtf-9 a wlasciwie o samo (-9) myslalem ze kolega z 2 okregu szaleje na obczyznie w 9 ale z mapy wychodzi ze jest u siebie Czy moglby mi ktos wyjasnic
Wg mnie takie "akcje" mogą być efektem podpierania gps-a lokalizacją w oparciu o sieć gsm. Ale równie dobrze może to być błąd aplikacji. Choć muszę przyznać, że ostatnie edycje Aprsdroid-a pracują bardzo stabilnie.
wiem ze to moze nie to samo chodziasz GPS to GPS. kiedys jechalem wg. nawigacji 500-cos tam km/h 60m pod ziemia i jako kret zanic mialem sobie siec drog. Mysle ze wowczas GPS zlapal jakiegos wojskowego satelite i dla tego taki blad
To błąd danych GPS. Nie koniecznie powodem musi być "podpieranie się" lokalizacją na podstawie GSM. Miałem też takie akcje z Opentrackerem. Co prawda nie skok o kilkadziesiąt km, ale o kilometr w bok lub wstecz.