Reklama
#762659 06.09.2011 06:02:38
W imieniu organizatorów zawodów o Puchar Wielkopolskiej Pyry pragnę przypomnieć i zaprosić do udziału wszsytkich kolegów i koleżanki do uczestnictwa w zawodach które odbędą sie 18 września 2011 r. emisjami CW SSB i BPSK 31 Pełny tekst regulaminu jest zamieszczony na stronie PZK OT-27
http://ot27.proxa.org/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=39
W tegoroczenj edycji zawodów przwewidzielismy nagrody rzeczowe które zostana rozlosowane wśród wszystkich stacji które przeprowadza minimum 15 łaczności Są wśród nich radiotelefon firmy Puxing PX-2R na pasmo VHF druk 1000 szt kart QSL koszulka firmowa ICOM oraz inne gadzety krótkofalarskie .
Niezależnie od nagród liczymy na dużą aktywnosc stacji SP i serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału
Do uslyszenia w zawodach 73 de Przemek SP3SLO
http://ot27.proxa.org/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=39
W tegoroczenj edycji zawodów przwewidzielismy nagrody rzeczowe które zostana rozlosowane wśród wszystkich stacji które przeprowadza minimum 15 łaczności Są wśród nich radiotelefon firmy Puxing PX-2R na pasmo VHF druk 1000 szt kart QSL koszulka firmowa ICOM oraz inne gadzety krótkofalarskie .
Niezależnie od nagród liczymy na dużą aktywnosc stacji SP i serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału
Do uslyszenia w zawodach 73 de Przemek SP3SLO
#762842 06.09.2011 16:14:06
Witam serdecznie widzę że będzie fajna zabawa jak tylko będe miał sprzęt i czas to napewno wezmę udział dobrze że są koledzy dzięki którym słychać nas i palimy kreski na psk . Pozdrawiam i milej zabawy , nagrody z tego co słyszałem są fajne SQ3BKQ
#768601 17.09.2011 19:05:35
To ja jeszcze raz przypomnę o zawodach
To juz jutro od rana 
Armand, SP3QFE, (SWL: SP3 27 235)
PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
Do U want to be HAM? Remember: Play fair on the air.
PS. Z osobami, które nie chcą mi się przedstwić (nawet prywatnie) i "ukrywają swoja toższamość" nie dyskutuję. Nie chcesz publicznie, to przedstaw się poza forum.
#768690 17.09.2011 21:23:48
Tak, tak, jutro od 8:00 do 10:00 jedziemy na SSB, a później na PSK 

#768884 18.09.2011 11:19:04
I po zawodach 
#768966 18.09.2011 14:08:40
sp7ivo pisze:
Jak dla mnie trochę za długie. Na cw korespondentów brakło już po 40 mniutach. Zawsze zastanawiam się dlaczego organizatorzy zawodów krajowych tak kurczowo trzymają się tych 2 godzin czasu trwania. O wiele przyjemniej i atrakcyjniej pracowałoby się robiąc więcej niż jedno qso na 15 minut, a tak było w drugiej godzinie.
Pozdrawiam. Bogusław sp7ivo
Jak dla mnie trochę za długie. Na cw korespondentów brakło już po 40 mniutach. Zawsze zastanawiam się dlaczego organizatorzy zawodów krajowych tak kurczowo trzymają się tych 2 godzin czasu trwania. O wiele przyjemniej i atrakcyjniej pracowałoby się robiąc więcej niż jedno qso na 15 minut, a tak było w drugiej godzinie.
A ja się zastanawiam skąd się biorą wieczni malkontenci, którym cokolwiek się dzieje to nic nie pasuje a to buciki za ciasne a to gatki wrzynają się w pośladki ...
wpis edytowany 18.09.2011 14:11:41
#768992 18.09.2011 14:52:23
sp7ivo pisze:
Słuchałem całych zawodów. Zauważyłem stacje, które pracowały tylko w pierwszej godzinie i takie które pojawiły się tylko w drugiej godzinie. Tylko Ci wytrwali mogli mieć łacznośc z obiema stacjami.
#769021 18.09.2011 15:26:58
Chodziło mi o to, że wielu organizotorów skróciło czas trwania zawodów do jednej godziny i te zawody przez to zyskały na atrakcyjności. Czas trwania nie stanowi o prestżu zawodów. Liczba uczestników jest tak jaka jest i dłuższy czas wcale jej nie powiększa, a na pewno nie znacząco. Przyjemna praca to rate 100-150 qso/godz na cw i 120-200 qso/godz na ssb. Łatwo oszacować ilu musiałoby być uczestników w dwugodzinnych zawodach. Nic dziwnego, że część czołowych contestmanów "odpuszcza" krajowe zawody.
Plusem tych zawodów jest na pewno "rozsądna" godzina rozpoczęcia. Prespektywa pobudki przed szóstą rano w dzień wolny od pracy jak w niektórych zawodach i świadomość zaliczenia 40-50 qso przez dwie godziny na pewno nie jest kusząca.
Plusem tych zawodów jest na pewno "rozsądna" godzina rozpoczęcia. Prespektywa pobudki przed szóstą rano w dzień wolny od pracy jak w niektórych zawodach i świadomość zaliczenia 40-50 qso przez dwie godziny na pewno nie jest kusząca.
wpis edytowany 18.09.2011 15:41:25
#769025 18.09.2011 15:34:35
Nie wiem do końca, jaka była dziś frekwencja, ale chyba nie odbiegała od średniej (ok. 100 stacji) - wyjątkiem były ostatnio zawody W Hołdzie Uczestnikom Powstania Warszawskiego. Rzeczywiście, druga godzina to mozolne wyszukiwanie stacji - tym bardziej na CW, gdzie uczestników jest sporo mniej.
Dla obrazu - moje dzisiejsze qso's: 70 SSB + 30 CW
Dla obrazu - moje dzisiejsze qso's: 70 SSB + 30 CW
The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; unmount; sleep
#769260 18.09.2011 20:55:13
Dziękuje za wszelkie komentarze dotyczące zawodów .Tegoroczne zawody miały nieco inny charakter jak w poprzednich latach i mamy nadzieje ze z kazdym rokiem frekwencja będzie coraz wieksza starając sie je uatrakcyjniac .Formuła 2 godzinna była powortem to "starych " zawodów krajowych liczac na wiekszą ilośc stacji oraz faktem ze postaraliśmy sie o nagrody rzeczowe które maja nieco przyciągnac kolegów i kolezanki do startu nawet jesli nie jest to ulubiona formula pracy na pasmach .Napewno w przyszlym roku regulamin nieco zmienimy liczac na sugestie uczestników.W poprzednim roku otzrymalismy okolo 40 logów wiec progres bedzie mocno zauwazalny (jako SP3PMA przeprowadzilem okolo 65 QSO na SSB)
Z relacji kolegów wiem ze na CW pracowało co najmniej 50 stacji wiec jesteśmy zadowoleni jak na tegoroczna edycje.Dziękuje bardzo za udział i mam nadzieję ze usłyszmy się ponownie w 2012 roku
Z relacji kolegów wiem ze na CW pracowało co najmniej 50 stacji wiec jesteśmy zadowoleni jak na tegoroczna edycje.Dziękuje bardzo za udział i mam nadzieję ze usłyszmy się ponownie w 2012 roku
Reklama
#769356 19.09.2011 00:54:30
To co mi się spodobało w tych zawodach to brak podawania numeru QSO. Jest to znaczne ułatwienie, podobne do zawodów z okazji Dnia Dziecka, w których młodzi operatorzy szybciej łapią o co chodzi niż w klasycznej pełnej łączności. Może warto pomyśleć aby w przyszłości dodać kategorię (albo wyróżnienie) dla młodych operatorów?
Brak numeru QSO powoduje, że można do zabawy dołączyć w dowolnym momencie i nikt się nie stresuje, że ma się 01, gdy inny ma już np. 80 QSO. W tej sytuacji pomysł zawodów trwających 2h jest dla mnie doskonałym rozwiązaniem. Wówczas tylko wytrwali (a za coś należy sobie zasłużyć na nagrodę) zgarniają najwyższe noty.
Czas był na tyle ciekawy w tym roku, że niektórzy mogli pojawić się około 9tej, np. po powrocie z kościoła i nadal dobrze się bawić w zawodach.
Brak numeru QSO powoduje, że można do zabawy dołączyć w dowolnym momencie i nikt się nie stresuje, że ma się 01, gdy inny ma już np. 80 QSO. W tej sytuacji pomysł zawodów trwających 2h jest dla mnie doskonałym rozwiązaniem. Wówczas tylko wytrwali (a za coś należy sobie zasłużyć na nagrodę) zgarniają najwyższe noty.
Czas był na tyle ciekawy w tym roku, że niektórzy mogli pojawić się około 9tej, np. po powrocie z kościoła i nadal dobrze się bawić w zawodach.
#775185 27.09.2011 10:21:21
Chciałbym poinformaowc że otzrymalismy ponad 140 logów za zawody co nas bardzo cieszy .Wszelkie sugestie dotyczące regualminu zostana uwzglednione w następnej edycji zawodów aby były były jeszcze bardziej atrakcyjne
.Dziękuje bardzo za udział w zawodach i zapraszam na przyszloroczna edycje zawodów.
#775186 27.09.2011 10:23:43
Kiedy bedą wyniki? Na razie wzorem jest zespół PGA - fajnie by było, gdyby wszyscy organizatorzy publikowali wyniki w tak krótkim czasie... 
The UNIX Guru`s view of Sex:
#775210 27.09.2011 11:08:19
Oczywiście będziemy sie starac aby wyniki były jak najszybciej opublikowane
Prosze jedynie o mała wyrozumiałośc z racji ze po taz pierwszy bedą rozliczne całkowicie elektronicznie z zespół PGA ma napewno wielka wprawe