Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaki kondensator powinien być zastosowany. Chcę sam zrobić separator zasilania UC1. Zakres 1.8 - 30 MHz, moc wcz do 100W. Zasilanie ~12V 2A (do przełącznika anten). Dławik to zrobię na rdzeniu kilkanaście zwoi ale nie wiem jaki kondensator dać? Proszę o radę - może ktoś robił takie separatory. http://allegro.pl/listing.php/search?string=separator+zasilania&category=5063
właśnie potrzebuję dobry separator zasilania, od 1.8MHz do 350MHz a może do 1.2GHz, 12V, 2A, pytam czy to realne? czy są gotowe takie, ktoś wie, może schemat,
Teoretycznie sobie myślę że takie dławiki w zwrotnicy szerokopasmowej powinny być stopniowane. Na początku od "gorącego" ten dławik na najwyższą frq z rzadkim uzwojeniem z małą pojemnością międzyzwojową. Potem coraz ciaśniej i może pojemności do masy na sekcję ?
Miałem też podobne myśli, tak aby podzielić szeroki zakres na sekcje FRQ, pytanie czy dobrany dławik dla KF 1-30MHz będzie skuteczny czy nie w paśmie UKF? Czy iść w stronę kilku sekcji dławika?
Kluczowe słowa : Bias Tee.Wbrew pozorom dobre, szerokopasmowe potrafią być drogie... W wykonaniu amatorskim można dać kilka różnych dławików szeregowo.