WItam Na czestotliwosci 18.225.5 MHz slychac jakby cwierkanie jakies. Niekiedy sygnal ten wycina mi wiekszosc pasma na 18 i 21 MHz. Ktos wie co to tak moze siac ??
PS: Była ekipa z UKE i ustalila ze sygnal idzie z kierunku NE. Mniej wiecej w odleglosci ok 40km od mojego QTH sygnl ma taka sama sile.
Na antenie kierunkowej wychodzi ze to od strony ruskich bije. Chyba ze zrodlo zaklocen znajduje sie okolicy trojmiasta badz Elblaga. Jezeli ktos jest z tamtych okolic to niech sprawdzi ta czestotliwosc, jaki jest poziom sygnalu. Zjawisko to nie wystepuje caly czas. Bynajmniej dzisiaj jest od rana z malymi przerwami.
U mnie ćwierka kilka kHz nizej ale to jakis radiofoniczny nadajnik sie wzbudza!! Tak się dzieje jak koncówka mocy nie ma napięc odpowiednich do pracy. Tylko co to za nadajnik i czyj?? Taki ćwierkot moze pochodzić zarówno od Głosu Ameryki jak i od Radio Moskwa lub Radio Majak. Po prostu cos komus " nie sztymuje" a wzmacniacz mcy jest przesterowany zdziebko. I tym sie to objawia. SP3SUZ
Pijmy piwo jedzmy śledzie , będziem silni jak niedzwiedzie!