NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » ICOM 751A - NADAWANIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

ICOM 751A - nadawanie

  
sp3cad
07.08.2018 23:02:39
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573278
Od: 2010-7-28
Nie jest tak prosto ją wyciągnąć. Pomierzyłem, że nie ma przejścia między E, a SEND na obu złączach J9 oraz J8, a powinno być po przełączeniu S10. Czyli gdzieś nie łączy, będę szukał dalej.
  
Electra23.10.2020 12:26:34
poziom 5

oczka
  
malcolm
08.08.2018 00:59:17
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Kepler-186f

Posty: 662 #2573289
Od: 2013-10-1
SP3CAD,

Jak narazie, to bladzisz po omacku. Zbadaj ten element, podaj parametry i bedzie mozna myslec o odnalezieniu go na schemacie. Nikt za Ciebie wirtualnie tego nie zrobi, wiec nie dziw sie odpowiedzi.
_________________
Obrazek

Żółtą nić ściężnicy kaźń

...i kiedy widzisz dno gardło ściska ta toń...

Szybki elektron!!!

8-go dnia bogowie stworzyli Malcolma, a niebiosa zatańczyły... :D

Wbij na kanały YouTube i YouTube

Uczymy się lutować LINK


  
sp3cad
08.08.2018 10:47:34
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573338
Od: 2010-7-28


Ilość edycji wpisu: 1
Jeśli dobrze myślę, że w momencie przełączenia przycisku S10 na TX powinno być przejście między E oraz SEND na obu złączach J9 oraz J8 (a nie ma), to prawdodpodobnie uszkodzony jest (lub go brakuje - wkrótce sprawdzę) element W12, który jest na schemacie board layout, ale nie ma go na schemacie układu ideowego. Skąd taka rozbierzność. Te białe elementy są właśnie oznaczane jako "W", "jumper" tylko czemu nie ma ich na schemacie? zdziwiony

Obrazek
  
SP8LBK
08.08.2018 16:55:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 5227 #2573417
Od: 2010-8-3
    sp3cad pisze:

    Nie jest tak prosto ją wyciągnąć. Pomierzyłem, że nie ma przejścia między E, a SEND na obu złączach J9 oraz J8, a powinno być po przełączeniu S10. Czyli gdzieś nie łączy, będę szukał dalej.


sprawdź sam przełącznik S10, bezpośrednio na jego zaciskach, lub przewodem zewrzyj E i SEND. To to samo.
Może podpalił się jego styk.

_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
sp3cad
08.08.2018 19:05:00
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573473
Od: 2010-7-28
S10 działa prawidłowo. Pytanie, czy powinno być zwarcie na SEND i E w momencie nadawania? Wg schematu tak, a zwarcia nie ma. Wykręciłem płytkę i wg schematu E idzie na kondensatory C12, C14, C15, C16 i dalej na skrajne zaciski potencjometrów i tym samym węzłem do J8. Ale płytka różowa już nie ma tego połączenia...kończy się na kondensatorach. Nie widać też, żeby tam czegoś brakowało, jedynie wolna jest dziurka (zalutowana od dołu) na lewo od R35, ale na różowym schemacie też nic tam nie jest podłączone. Mam już przygotowany drucik żeby połączyć E ze skrajnymi zaciskami potencjometrów, żeby uzyskać zwarcie między E i SEND w momencie nadawania na obu złączach, ale mam teraz poważną zagwostkę czy to zrobić zdziwiony
  
SP1AP
08.08.2018 19:21:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Restricted Area

Posty: 5517 #2573480
Od: 2011-5-3



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
A co to znaczy cytuję: " jedynie wolna jest dziurka (zalutowana od dołu)"???
Wolna dziurka zalutowana od dołu sugeruje, że się w tej dziurce coś ułamało, może ten element na fotce??? pomysł
_________________
Zbig CW-fun :D
CW is Great! CW TO JEST TO!
SWL SP1-1171 z 1967/SP1KAA
"W kraju gdzie burak pan pyszni się ponad stan, a ziemniak mu wtóruje"(Sł.Cierniewski).
NIE CIERPIĘ NAWIEDZONYCH HEJTERÓW! Obrazek
---------------------------------------------------------------------------------------
ObrazekObrazekObrazek
  
sp3cad
08.08.2018 19:23:02
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573481
Od: 2010-7-28
Zobacz na różowy schemat - tam też nic nie jest podłączone do tej dziurki diabeł
  
UN7CDN
08.08.2018 19:40:53
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Posty: 99 #2573486
Od: 2018-6-5


Ilość edycji wpisu: 4
E jest wspólnym przewodem transceivera lub możesz powiedzieć masę, ziemię. Send (PTT) to magistrala RX / TX. Kiedy Send nie jest wciśnięty, wtedy na tej magistrali (RX) napięcie wynosi 6,2 V. Kiedy naciśniesz send (PTT), ta magistrala jest zwarta do E lub po prostu rozmawia z ciałem lub masą transceivera, a napięcie wynosi 0V.
    sp3cad pisze:

    element W12, który jest na schemacie board layout, ale nie ma go na schemacie układu ideowego. Skąd taka rozbierzność. Te białe elementy są właśnie oznaczane jako "W", "jumper" tylko czemu nie ma ich na schemacie?

"W" lub "jumper" to tylko skoczek. Ich liczba zależy od konkretnej instalacji PCB.
Te zworki nie są elementami obwodu elektrycznego, nie ma sensu wyznaczać ich w obwodzie elektrycznym transceivera.
Stare transceivery mają "chorobę cynowy". Ogrzej punkty lutownicze w autobusach wysyłających.
  
SP8LBK
08.08.2018 20:10:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 5227 #2573503
Od: 2010-8-3
    sp3cad pisze:

    S10 działa prawidłowo. Pytanie, czy powinno być zwarcie na SEND i E w momencie nadawania? Wg schematu tak, a zwarcia nie ma. Wykręciłem płytkę i wg schematu E idzie na kondensatory C12, C14, C15, C16 i dalej na skrajne zaciski potencjometrów i tym samym węzłem do J8. Ale płytka różowa już nie ma tego połączenia...kończy się na kondensatorach. Nie widać też, żeby tam czegoś brakowało, jedynie wolna jest dziurka (zalutowana od dołu) na lewo od R35, ale na różowym schemacie też nic tam nie jest podłączone. Mam już przygotowany drucik żeby połączyć E ze skrajnymi zaciskami potencjometrów, żeby uzyskać zwarcie między E i SEND w momencie nadawania na obu złączach, ale mam teraz poważną zagwostkę czy to zrobić zdziwiony


To że przełącznik przełącza się mechanicznie nie świadczy, że jego styk robi to samo.
Nie piszesz czy sprawdziłeś S10 np omomierzem.
Jest chyba jakiś bałagan ze schematem.
sprawdź, czy posiadany schemat dotyczy tego numeru seryjnego radia.
często producenci robili modyfikacje układu i wydawali nową dokumentację.
Tak jest np w przypadku TS-930s. Są dwa schematy. Jeden do nr.... drugi od nr..........
Są drobne różnice, prawie niezauważalne, ale są.
Tu może być podobnie.
Tym przygotowanym drucikiem zasymulujesz tylko zadziałanie S10. Może nie zadziałać z powodu niewiadomego pochodzenia oberwanego elementu, bo jego brak robi przerwę w obwodzie SEND.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
sp3cad
08.08.2018 20:25:29
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573511
Od: 2010-7-28
Piszac, ze dziala mam na mysli, ze zwiera. Lutujac przygotowany kabelek E zostanie zwarte z SEND ale nadal nikt nie potwierdzil, ze tak ma byc.
  
sp3cad
08.08.2018 20:28:01
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573513
Od: 2010-7-28
Na schemacie W ze strzalkami to wlutowane przewody, a W bez strzalki to wlasnie te biale elementy. Innego schematu niz ten w Internecie nie znalazlem.
  
Electra23.10.2020 12:26:34
poziom 5

oczka
  
SP8LBK
08.08.2018 21:44:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 5227 #2573539
Od: 2010-8-3
    SQ8CBF pisze:

    Odkręć te tulejke dystansowa i wyjmij podkladke i wtedy daj ra jeszcze foto. to bedzie mozna odczytac napis ktory figuruje wydrukowany jako opis elementu,na moj gust to jakis element indukcyjny np jakis dławik,cewa..zrob jak napisalem.


jeśli ten element jest urwany to trzeba zrobić jak pisze SQ8CBF.
Następnie z wykazu części z serwis manual odczytać co to jest. Jeśli to jakiś dławik lub cewka, to jej brak robi przerwę w obwodzie SEND.
symbol tej części trzeba odszukać na schemacie i wlutować we wskazane miejsce.
Servis manual jest dostępny w sieci. Ja go ściągnąłem, to tylko 34MB i 190 stron.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
sp3cad
08.08.2018 21:57:46
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573546
Od: 2010-7-28
    SP8LBK pisze:

      SQ8CBF pisze:

      Odkręć te tulejke dystansowa i wyjmij podkladke i wtedy daj ra jeszcze foto. to bedzie mozna odczytac napis ktory figuruje wydrukowany jako opis elementu,na moj gust to jakis element indukcyjny np jakis dławik,cewa..zrob jak napisalem.


    jeśli ten element jest urwany to trzeba zrobić jak pisze SQ8CBF.
    Następnie z wykazu części z serwis manual odczytać co to jest. Jeśli to jakiś dławik lub cewka, to jej brak robi przerwę w obwodzie SEND.
    symbol tej części trzeba odszukać na schemacie i wlutować we wskazane miejsce.
    Servis manual jest dostępny w sieci. Ja go ściągnąłem, to tylko 34MB i 190 stron.


Przecież sam dałeś do niego linka i postępuję zgodnie z nim!! Czytałem mój pierwszy post? To nie jest dokładnie ten element, zdjęcie jest dla przykładu!! Patrzałeś na schemat i czytałeś co napisałem?? Jeśli tak, to gdzie wg Ciebie jest ta przerwa? Obwód SEND jest OK, problem jest z E. Jeśli kolega nie ma nic więcej sensownego do napisania to proszę już nie wprowadzać zamętu i dać się wykazać innym!!
  
sp3cad
08.08.2018 22:22:26
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573556
Od: 2010-7-28
    UN7CDN pisze:

    E jest wspólnym przewodem transceivera lub możesz powiedzieć masę, ziemię. Send (PTT) to magistrala RX / TX. Kiedy Send nie jest wciśnięty, wtedy na tej magistrali (RX) napięcie wynosi 6,2 V. Kiedy naciśniesz send (PTT), ta magistrala jest zwarta do E lub po prostu rozmawia z ciałem lub masą transceivera, a napięcie wynosi 0V.
      sp3cad pisze:

      element W12, który jest na schemacie board layout, ale nie ma go na schemacie układu ideowego. Skąd taka rozbierzność. Te białe elementy są właśnie oznaczane jako "W", "jumper" tylko czemu nie ma ich na schemacie?

    "W" lub "jumper" to tylko skoczek. Ich liczba zależy od konkretnej instalacji PCB.
    Te zworki nie są elementami obwodu elektrycznego, nie ma sensu wyznaczać ich w obwodzie elektrycznym transceivera.
    Stare transceivery mają "chorobę cynowy". Ogrzej punkty lutownicze w autobusach wysyłających.


Kolego, chyba masz rację odnośnie tego E wesoły Przyjrzałem się i widać, że na złączu mikrofonowym było coś dolutowane do pinu E. Prawdopodobnie właśnie to był ten element, który odpadł i był podłączony do obudowy, czyli masy. Gdy zasymulowałem połączenie między tym pinem, a obudową, to pojawiło się zwarcie między SEND oraz E na obu gniazdach w momencie naciśnięcia PTT. Teraz tylko pytanie, czy mogę połączyć ten pin gniazda mikrofonowego z obudową za pomocą zwykłego przewodu? Ten brakujący biały element mi się zgubił... Na schemacie nie ma żadnej informacji, że coś miałoby tam być, więc może to była jakaś samoróbka?

Obrazek
  
malcolm
09.08.2018 01:09:21
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Kepler-186f

Posty: 662 #2573603
Od: 2013-10-1
Byc moze na tasmie laczacej gniazdo mic z plytka pcb nie ma przejscia-sprawdz przejscie z pinu e w gniezdzie mic do zaznaczonego na pcb punktu byc moze jest tam zimny lut lub przerwana tasma, jezeli przerwana, to polacz przewodem pin E gniazda mic do miejsca zaznaczonego na foto i sprawdz po przycisnieciu ptt czy pin send z pinem e ma przejscie. Ze schematu wynika, ze tak powinno byc to polaczone.

Obrazek

Element, ktory zgubiles, to prawdopodobnie byla cewka L3, ktora laczyla 6pin gniazda mic z masa-patrz schemat ponizej:

Obrazek
_________________
Obrazek

Żółtą nić ściężnicy kaźń

...i kiedy widzisz dno gardło ściska ta toń...

Szybki elektron!!!

8-go dnia bogowie stworzyli Malcolma, a niebiosa zatańczyły... :D

Wbij na kanały YouTube i YouTube

Uczymy się lutować LINK


  
sp3cad
09.08.2018 07:59:06
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573642
Od: 2010-7-28


Ilość edycji wpisu: 1
Malcolm,

Przejście na pinach mikrofonu jest, nie ma tam żadnej przerwy. Ciekawe co mówisz o tej cewce L3... Na oficjalnym schemacie tego nie ma. Wiadomo jakie parametry powinna mieć ta cewka i jaka jest jej rola poza połączeniem do masy?

Element który zgubiłem był prawdopodobnie wlutowany między pinem E w gnieździe mikrofonu, a obudową tego gniazda, która dotyka obudowy radia i w ten sposób E jest zmasowane. Mam zamiar tak to odtworzyć, ale czy może być to po prostu zwykły przewód?
  
SP8LBK
09.08.2018 09:22:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 5227 #2573665
Od: 2010-8-3
Na schemacie, który zapodał malcolm jest cewka L3.
Jeśli nie ma błędu, to schemat dotyczy IC-751, który został później zastąpiony przez IC-751A
Stąd te różne schematy.

Co jest podpięte do pinu 6 w gnieździe mikrofonowym, chyba nic?
Pin 6 musi mieć połączenie z C12, C14, C15 i C16.
Wg schematu IC-751A jest to połączenie bezpośrednie.
Element L3 to na 99,99% dławik 100uH. Brak jego robi przerwę w układzie, bo Pin 6 nie jest podłączony.
Skąd on się znalazł w tym gnieździe, to wie tylko szklana kula.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
sp3cad
09.08.2018 09:41:21
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573676
Od: 2010-7-28
    SP8LBK pisze:

    Pin 6 musi mieć połączenie z C12, C14, C15 i C16.
    Wg schematu IC-751A jest to połączenie bezpośrednie.
    Element L3 to na 99,99% dławik 100uH. Brak jego robi przerwę w układzie, bo Pin 6 nie jest podłączony.
    Skąd on się znalazł w tym gnieździe, to wie tylko szklana kula.


Pin 6 ma połączenie tak jak napisałeś co już wcześniej też powiedziałem. Jest to E, czyli masa, ale właśnie nie ma tego dławika, który dla IC-751 jest oznaczony cewką. Czy mogę zatem użyć zwykłego przewodu w miejsce dławika?
  
SP8LBK
09.08.2018 09:57:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 5227 #2573680
Od: 2010-8-3
    sp3cad pisze:

      SP8LBK pisze:

      Pin 6 musi mieć połączenie z C12, C14, C15 i C16.
      Wg schematu IC-751A jest to połączenie bezpośrednie.
      Element L3 to na 99,99% dławik 100uH. Brak jego robi przerwę w układzie, bo Pin 6 nie jest podłączony.
      Skąd on się znalazł w tym gnieździe, to wie tylko szklana kula.


    Pin 6 ma połączenie tak jak napisałeś co już wcześniej też powiedziałem. Jest to E, czyli masa, ale właśnie nie ma tego dławika, który dla IC-751 jest oznaczony cewką. Czy mogę zatem użyć zwykłego przewodu w miejsce dławika?


Nie myl punktu E na schemacie z Pinem 6, czyli kołkiem z tyłu gniazda.
Na zdjęciu widzę, że to chyba do niego nie jest nic dołączone.
Wg mnie w tym miejscu dławik L3 miałby funkcję przeciw zakłócającą.
Jego brak, czyli zamiana na przewód nie powinna mieć jakiegoś znaczącego wpływu na pracę radia.
Tym bardziej, że na schemacie IC-751A, jego nie ma.
Może ktoś coś wcześniej kombinował z tym gniazdem?
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
sp3cad
09.08.2018 10:03:42
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 445 #2573684
Od: 2010-7-28


Ilość edycji wpisu: 2
    SP8LBK pisze:

    Nie myl punktu E na schemacie z Pinem 6, czyli kołkiem z tyłu gniazda.


Patrzałeś na schemat? Punkt E to inaczej pin 6 czyli to co zaznaczyłem w kółko! Niby pomagasz, a jednocześnie budzisz niepewność i wprowadzasz zamęt płacze Dzięki za info o tym dławiku. Postaram się taki dostać i go wlutować między E (pin 6), a masę.
  
Electra23.10.2020 12:26:34
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 3>>>    strony: 1[2]3

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » ICOM 751A - NADAWANIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | darmowe forum | sklepy | opinie, testy, oceny