Forum Krótkofalarskie PKI

SP8LBK
11.12.2011 21:31:05
QTH: Kraśnik KO10CX
Posty: 5396 #817528
Kolego SQ4PKW napisałeś:
cb?
Nie wiem jak zdałeś egzamin lub w jaki sposób wszedłeś w posiadanie pozwolenia radiowego dla służby radioamatorskiej.
Przeczytaj info ze strony UKE.
Urząd Komunikacji Elektronicznej przypomina, iż zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia (Dz. U. Nr 138, poz. 972 z późn. zm.) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń nadawczych lub nadawczo-odbiorczych Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,960 - 27,410 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM/SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM, oraz z mocą 12 W (PEP) dla SSB, na max. 40 kanałach o częstotliwości środkowej (nośnej) od 26,965 MHz do 27,405 MHz z odstępem sąsiedniokanałowym wynoszącym 10 kHz i spełniających inne wymagania określone w normach przenoszących normy: ETSI EN 300 135 - dla FM i ETSI EN 300 433 dla AM i SSB.

Na powyższych warunkach mogą być używane jedynie urządzenia CB dopuszczone do obrotu (Art. 153. ust 1. Prawo telekomunikacyjne), posiadające deklarację zgodności z zasadniczymi wymaganiami, lub posiadające wydaną na podstawie wcześniejszych przepisów homologację, certyfikat zgodności


Z tego co wiem to TS-870 NIE JEST urządzeniem CB nawet już z samej swojej nazwy Amateur HF Transceiver
Chcesz mnieć kłopoty Twoja sprawa ale jak chcesz się bawić w CB to lepiej kupić typowe CB radio.

Olku SQ1BKH. Pomyślałeś co napisałeś? Czy tylko namawiasz do naciskania PTT poza pasmem amoatorskim?

Vy 73
Andrzej SP8LBK
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · darmowe ogłoszenia go24.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!