Mały alchemik
    sp9nrb pisze:

    To co zrobiłeś okazuje się, że jest znane w całej Polsce.


Nigdy nie twierdziłem że to mój wynalazek oczko

Znane nie tylko w SP, na południu Europy nawet bardziej popularne w rozpiętości od kilkunastu do 40%.


Czy długo trzymać liście w alko? Nie jestem przekonany, inne substancje zaczną się uwalniać, co koże popsuć smak, ale zostawie mały słoiczek na kilka miesięcy, zobaczymy.

    canis_lupus pisze:



    Co zrobiłeś, że jest tak ładnie zielona? Mnie zieloność miętówki zawsze znikała po 2-3 miesiącach. :/


To ma dopiero kilka tygodni, z tego co wiem, głównym problemem jest światło, trzymaj w ciemnym miejscu, odlewaj do małej karafki na bieżące potrzeby. Krąży też opinia że sok z cytryny/kwasek cytrynowy konserwuje kolor, ale nie jestem pewien, ta zieleń pochodzi od chlorofilu, a zanika jak ten się rozkłada.

Dobre w miętówce jest to, że nie musi ona długo dojrzewać, ale jak chcesz narobić na cały rok to utrzymanie koloru może być roblemem. Przypuszczam że te sklepowe są barwione sztucznie.


  PRZEJDŹ NA FORUM