Mały alchemik |
sp9nrb pisze: To co zrobiłeś okazuje się, że jest znane w całej Polsce. Nigdy nie twierdziłem że to mój wynalazek ![]() Znane nie tylko w SP, na południu Europy nawet bardziej popularne w rozpiętości od kilkunastu do 40%. Czy długo trzymać liście w alko? Nie jestem przekonany, inne substancje zaczną się uwalniać, co koże popsuć smak, ale zostawie mały słoiczek na kilka miesięcy, zobaczymy. canis_lupus pisze: Co zrobiłeś, że jest tak ładnie zielona? Mnie zieloność miętówki zawsze znikała po 2-3 miesiącach. :/ To ma dopiero kilka tygodni, z tego co wiem, głównym problemem jest światło, trzymaj w ciemnym miejscu, odlewaj do małej karafki na bieżące potrzeby. Krąży też opinia że sok z cytryny/kwasek cytrynowy konserwuje kolor, ale nie jestem pewien, ta zieleń pochodzi od chlorofilu, a zanika jak ten się rozkłada. Dobre w miętówce jest to, że nie musi ona długo dojrzewać, ale jak chcesz narobić na cały rok to utrzymanie koloru może być roblemem. Przypuszczam że te sklepowe są barwione sztucznie. |