NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » TECHNIKA, KONSTRUKCJE AMATORSKIE » ZASILACZ TRANSFORMATOROWY

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 7 / 8>>>    strony: 123456[7]8

Zasilacz transformatorowy

potrzebny sterownik
  
usuniety2015_02_06
24.10.2014 08:18:54
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Żukowo

Posty: 142 #1966127
Od: 2014-4-12



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Witaj
Dodawanie drugiego tranzystora to według mnie chybiona koncepcja. On kluczuje, więc dodając drugi możesz "rozsynchronizować" układ. Ten "Twój" ma prąd drenu 50 A, więc sam rozumiesz (no chyba, że masz wersję STP50N06FI). Na schemacie dławik wydaje się być przy "mały" (10A) - zacząłbym od niego. Ale tak na sam początek to możesz przecież dociążyć zasilacz żarówkami samochodowymi i zobaczyć co się stanie z napięciem... Stawiłbym bardziej na przewody zasilające TRX - grubość/długość.

Pozdrawiam
Stefan
  
Electra25.06.2018 06:01:18
poziom 5

oczka
  
SQ9JXT
24.10.2014 08:31:38
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 605 #1966133
Od: 2011-5-10
    EC4AGT pisze:

    Witam
    Orginalnie zastosowany byl jeden tranzystor STP50N06. Chce dolaczy drugi taki sam rownolegle ale nie wiem jak. Takze nie wiem czy nalezy zastosowac dodatkowy opornik do sterowania bramka. Chce zrobic taka modyfikacje bo w moim zasilaczu , nadajac z moca ok 90 W przygasa display TS 50 Kenwooda-a. Woltomierz w czasie odbioru pokazuje 14 V i w czasie nadawania spada o 0.1 V czyli praktycznie niewiele. Prad wskazywany przez amperomierz dochodzi do ok 15 - 16 A. Trafo ma ok 300 VA i kondensator na wejsciu 51000uF ( nap zmienne po mostku 50 A to ok 25V , na kondensatorze ok 33 stalego ) Nie wiem czy wina jest zsilacza czy moze nadajnik jest uszkodzony. Chce zrobic inna probe , zasilic nadajnik z akumlatora ale poki co takowego nie mam wiec nie moge nic zrobic. Dlatego tez czytajac Wasze odpowiedzi doszedlem do wniosku , ze moze podlaczajac drugi tranzystor cos sie poprawi.


To co tu piszesz jak dla mnie zawiera sprzeczne informacje. Z jednej strony piszesz, że w czasie nadawania napięcie spada na 13,9V a z drugiej że display w TX przygasa. Takiej możliwości nie ma. Display w TX przygasa zwykle jak napięcie spada o kilka V, np. z 14V na 11V czyli o 3V. Spadek 0,1V to nie jest żaden spadek. Tak sobie myśle, weź sprawdź połączenia między zasilaczem a TX'em. Być może jest tak, że napięcie na zasilaczu jest prawidłowe, natomiast przewody łączące są zbyt małego przekroju i tam się pojawiają spadki napięć rzędu kilku voltów.
Co do zrównoleglania tranzystora, to w tym przypadku raczej to nic nie wniesie do działania, gdyż tranzystor jest nadmiarowy. Prędzej poprawa grubości ścieżek tudzież przewodów łączących go z TX coś może polepszyć. Choć w moje ocenie, opierając się na Twoich informacjach wynika, że zasilacz, na którym jest spadek napięcia o 0,1V przy poborze 100W zachowuje się prawidłowo.
Pzdr!
  
EC4AGT
24.10.2014 16:10:37
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1966319
Od: 2014-6-16


Ilość edycji wpisu: 2
Witam

Tak , koledzy macie racje. Z zasilacza wychodzi 14.0V i w czasie nadawania spada do 11.6V. Co ciekawe , kable sa orginalnte , takie jakie dolaczone byly do nadajnika. Z zasilacza wychodza dwa przewody , czarny i czarwony. Kazdy ma ok 10 cm i srednice 4 mmº. Pozniej sa dwa bezpieczniki na kazdym z nich , nastepnie odcinek ok 20 cm i dolutowane sa dwa przewody 4 mmº do kazdego i tak podlaczone sa do pinow z zlaczu. Gniazdo ma 4 piny , dwa plusowe i dwa minusowe .
Teraz zastanawiam sie co zrobic. Najprosciej jest zwiekszyc napiecie wyjsciowe z zasilacza ( nadajnik moze pracowac z zasilaniem 18 V ) albo zdublowac pojedyncze przewody. Prezwody maja ok 120-150 cm dlugosci. Bezpiecznikow nie chce wywalac wiec albo tylko zdubluje przewody albo je zdubluje i skroce co wydaje sie najlepszym wyjciem ( i logicznym )Woltomierze mam podlaczone w taki sposob , wskazowkowy i maly cyfrowy na wyjsciu z zasilacza i drugi , maly cyfrowy na wtyku przy nadajniku. Z tego wynika ze po drodze wystepuje spadek 3 - 4 V ( nadajnik wylacza sie przy napieciu bodajze 11 V )

Dodam takze ze dlawik bardzo sie grzeje.
Tutaj dolaczam adres do Elektrody , gdzie opisalem i robilem pomiary za pomoca oscyloskopu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic456640-30.html
Dodam , ze na oscyloskopie nie znam sie za bardzo wiec ustawienia sa na auto.

Pozdrawiam
  
usuniety2015_02_06
24.10.2014 16:54:42
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Żukowo

Posty: 142 #1966336
Od: 2014-4-12



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY


Ilość edycji wpisu: 2
Witaj
Z Twojego opisu wnioskuję, że przewody są ok. Wymień Dławik i obciąż zasilacz żarówkami. Spadek napięcia można mierzyć na jednym przewodzie:
plus miernika od strony zasilacza a minus miernika od strony radiostacji.

Stefan
  
EC4AGT
24.10.2014 17:24:46
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1966348
Od: 2014-6-16


Ilość edycji wpisu: 1
W zasilaczu mam rdzen o srednicy ok 27 mm x 11.6 na ktorym nawiniete jest 20zwoi drutem 1.6 mm. Mam do dyspozycji dwa ine rdzenie , 33x11.6 i 40x15 i drut 2 mm. Wg schematu dlawik dla 20 A powinien miec ok 25 uH , ile orientacyjnie zwoi mam nawinac ? I ktory rdzen zastosowac , z logiki wydaje sie ze ten najwiekszy ale mam problem z miejscem na plytce dlatego zastosowalem ten najmniejszy.


Pozdrawiam
  
usuniety2015_02_06
24.10.2014 18:48:40
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Żukowo

Posty: 142 #1966395
Od: 2014-4-12



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
No to trudna sprawa, bo indukcyjność jest zależna od ilości zwojów i właściwości rdzenia...
Może prościej kupić? W TME na przykład:
http://www.tme.eu/pl/details/dtmss-27_0.033_20v/dlawiki-pierscieniowe/feryster/dtmss-27003320-v/#.
Powinien "zagadać" wesoły

Stefan
  
EC4AGT
24.10.2014 18:57:19
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1966398
Od: 2014-6-16
Tak na szybkiego , mysle ze najpierw skroce przewody aby byl mniejszy spadek napiecia , pozniej moglbym wymienic przewody na grobsze. Odnosnie wymiany dlawika , nie rozumiem dlaczego mialbym to robic ? Z pomiarow wynika ze spadek napiecia jest na przewodach , z zasilacza wychodzi prawie 14 V i praktycznie sie nie zmiena pod obciazeniem.
  
usuniety2015_02_06
24.10.2014 21:18:29
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Żukowo

Posty: 142 #1966487
Od: 2014-4-12



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Ano pisałeś, że dławik bardzo się grzeje...
Podłączasz swoje drogie radio do urządzenia z niepewnym układem ? Twój wybór.

Pozdrawiam
Stefan
  
SP6CC
24.10.2014 21:57:10
poziom 6



Grupa: Użytkownik

QTH: Opole JO80WP

Posty: 1058 #1966521
Od: 2009-9-27
Sprawdź spadek napięcia na bezpiecznikach. Często występuje tam wadliwy styk. Widziałem już "fabryczny" kabelek z lekko nadtopioną oprawką bezpiecznika.

_________________
vy 73 - Andrzej

Im mniej w głowie, tym więcej w stopce.


  
EC4AGT
24.10.2014 22:16:55
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1966529
Od: 2014-6-16
Kiedys pisalem o tym na forum elektrody gdzie odpowiedziano mi ze przy pradzie 16A jest to normalne zjawisko. Dla mnie przy takim pradzie moze byc normalnym ale w czasie sluchania , gdzie prad wynosi 1 A , to troche nie normalne. Tak jak wczwsniej pisalem , mam do dyspozycji tylko te rdzenie i przewod nawojowy. Jutro nawine na duzym i pomierze miernikiem inducyjnosc. Pozniej go wlutuje i zobacze jak sie bedzie sprawowal. Jedynie nie wiem ile zwoi nawinac. Czy tyle samo co w obecnym ? Nie znam sie na obliczaniu .

Bezpieczniki , oczywiscie sprawdze i byc moze wymienie. W tej chwili , tak jak pisalem kable sa orginalne i bezpieczniki sa typu "samochodowego ". Ja ma kilka bezpiecznikow z falownikow ultra szybkich 25 A 680 V SIBA ( 38 x 10 ) wiec je zamontuje i moze sie poprawi napiecie jakie dochodzi do gniazda nadajnika

Pozdrawiam
  
usuniety2015_02_06
25.10.2014 09:23:56
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Żukowo

Posty: 142 #1966633
Od: 2014-4-12



UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
Dlatego krótkofalarstwo jest wspaniałe... Masz problem z cewką - czytasz, pytasz i sam zdobywasz wiedzę...

http://www.edw.com.pl/pdf/2003/edw_2003_01_s64.pdf
  
Electra25.06.2018 06:01:18
poziom 5

oczka
  
stasiek
25.10.2014 09:31:51
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 908 #1966638
Od: 2011-9-10
Polecam L200 prosty,scalak,parę elementów ,wszystkie zabezpieczenia + 2tranzystory wykonawcze...poddany torturom w LBO (układ zasilany z zasilacza impulsowego-zasilacz impulsowy padł) ponad 20 lat niezawodnie pracuje .Końcówka tranzystorowa HM 300W znalazła się w skrajnych sytuacjach , zabezpieczenie zawsze stanęło na wysokości zadania i tranzystory całe,pisałem tu na forum.
Problem z umieraniem zasilaczy to brak 2 diod (szkolny błąd) i jak szpilka się dostanie od strony anteny jest problem ze sterownikiem ( uA 723 nagminne).
/??????
  
SQ9JXT
26.10.2014 18:17:03
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Posty: 605 #1967528
Od: 2011-5-10
    stasiek pisze:


    Problem z umieraniem zasilaczy to brak 2 diod (szkolny błąd) i jak szpilka się dostanie od strony anteny jest problem ze sterownikiem ( uA 723 nagminne).
    /??????


Brak których diod masz na myśli?
Pzdr!
  
EC4AGT
26.10.2014 20:29:51
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1967675
Od: 2014-6-16


Ilość edycji wpisu: 2
Witam

Nawinolem nowy dlawik , rdzen najwiekszy , 40 x 15 drutem 2 mm . Ma ok 24uH. Teraz go przylutowalem do plytki od spodu bo od gory sie nie miesci i obserwuje czy sie grzeje.

W dalszym ciagu mam spadek napiecia . Jutro wymienie przewody na krotsze i grubsze

Pozdrawiam
  
EC4AGT
09.12.2014 21:17:56
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #1999342
Od: 2014-6-16


Ilość edycji wpisu: 1
Witam

W koncu wymienilem przewody i zrobilem tak : zakupilem nowe zlacza do transceivera i tutaj mam zdublowane przewody zasilajace tzn w zlaczu sa dwa plusy i dwa minusy. Do kazdego pinu przylutowalem przewod 2.5 mmº co daje razem 5 mmº na + i - . Przewody sa krotkie ok 7 cm i na koncu sa zlutowane razem. Nastepnie do kazdej pary dolutowalem po cztery przewody 2.5 mmº co daje po 10 mmº na kazdy biegun. I tak dochodza do zasilacza.W zasilaczu przykrecone sa do dwoch bezpiecznikow 20A FF. Z drugiej strony bezpiecznika przykrecone sa po trzy przewody co daje 7.5 mmº i jeden zestaw idzie na minus kondensatora 51000 mF zas plusowy do bocznika i pozniej do wyjscia zasilacza.Kazdy taki zestaw ma ok 20 cm. Przy nadawaniu moca 100 W CW na wyjsciu zasilacza napiecie spada z 14.1V do 14.0V zas na zlaczu w nadajniku dochodzi 13.3 V czyli spadek na przewodach wynosi ok 0.7 V. Z tego widac ze nastapila poprawa w zasilaniu i juz nie ma tak duzego spadku napiecia jaki mialem wczesniej. Wyswietlacz nie przygasza i nadajnik sie nie wylacza. Mam zamiar skrocic przewody zasilajace 4 x 2.5 mmº kiedy zrobie obudowe do zasilacza i zamontuje go na "swoim" miejscu , blisko transceivera. Wtedy nie beda potrzebne tak dlugie przewody ( w tej chwili maja ok 1.2-1.5 mtr )

Pozdrawiam
  
DziadzioMiecio
27.01.2015 00:39:46
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Posty: 126 #2032223
Od: 2011-2-27
Witam tak sobie czytam ten wątek i jestem zdziwiony że nikt nie zauważył pewnego błędu.Przy układzie tl431 w tej konstrukcji jest błędnie zastosowany kondensator miedzy wyprowadzeniami 1,2 100nf a powinien być miedzy 1,3 i około 1n-10nf. To powodowało problemy z tym stabilizatorem i konieczność dobrania go a po prostu on pracował nie stabilnie. Zabezpieczenie mosfeta , żeby podczas zwarcia nie palił się w tym układzie jest trudne ale można wstawić diodę zenera (ja mam 1w) 7.5V miedzy- bramkę a źródło- ograniczy to podczas zwarcia napięcie Vgs i znacznie poprawia trwałość układu . u mnie z trafa od ups-a mam napięcie przy 23A po filtracji 14,9V zasilacz wyciąga 13.6V na wyjściu zasilacza. Jako że posiadałem kilka mosfetów zabawiłem się w zwieranie wyjscia po 15-20 krotnym zwarciu leci mosfet. Niby to słaby wynik ale jak się zrobi zwarcie na przewodach do radia albo nie daj boże w radiu to tylko raz a nie kilkanaście razu po kolei.
  
EC4AGT
27.01.2015 07:21:59
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 255 #2032272
Od: 2014-6-16
Witam

Te uwagi odnosnie kondensatora sa do mojego zasilacza ?
  
DziadzioMiecio
27.01.2015 10:40:53
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Posty: 126 #2032356
Od: 2011-2-27
Nie dotyczy to zasilacza kolegi SQ7PGO. W twoim jest stabilizator impulsowy na tl494. Proponowana wymiana dławika na ten z TEM jest bardzo zasadna lub nawiń takim samym drutem jak tamten proponowany dla jakości sygnału i sprawności układu dioda D1 i dławik są bardzo istotne, dioda powinna być na 40A w twoim przypadku.Ten zasilacz dla mnie ma jedną wadę jak jet wykonany na duży prąd to słabo się zachowuje przy małym taki zakres prądowy powinien być sterowany w zasilaczu impulsowym częstotliwością większą np 100khz. Dlatego kupiłem przetwornicę serwerową i podnoszę jej napięcie do 14V nie jest to proste myślę że jednak uda się trochę ją przerobić narazie mam spore postępy w dobrą stronę.
  
sp3vpa
10.02.2015 22:55:59
Grupa: Użytkownik

Posty: 1 #2042640
Od: 2011-8-15
Witam.
Mała uwaga do rysunku ścieżek na płytce SP5EIN. Jest tam mały błąd w połączeniu potencjometra
4,7K. Przez to, układ może działać nieprawidłowo. Reszta jest ok.
Pozdrawiam - Tadeusz sp3vpa.
  
sp6ces
21.07.2017 09:48:56
poziom 6

Grupa: Użytkownik

QTH: Złotoryja D-ZT PGA- ZT02

Posty: 1001 #2445627
Od: 2010-7-8
Mam taki stary zasilacz:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/c04bfc402bebef62

Chyba był budowany na napięcie 220 Volt.
W obwodzie pierwotnym były równolegle połączone cztery kondensatory prod. ZSRR, które uległy przepaleniu. Udało się odczytać jako "DŁT 51R 2 W 5%".
Mieszkam blisko transformatora 20kV/230V i w sieci mam 235-240V.
Czy to mogło być przyczyna przegrzania się i przepalenia tych oporników ???
Zasilałem TRX 100 Wtts.
Jak go reanimować?
Jurek
  
Electra25.06.2018 06:01:18
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 7 / 8>>>    strony: 123456[7]8

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » TECHNIKA, KONSTRUKCJE AMATORSKIE » ZASILACZ TRANSFORMATOROWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta