NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » IC-7100 PRZESTAŁ NADAWAĆ W MODZIE USB-D

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

IC-7100 przestał nadawać w modzie USB-D

  
SQ1HMA
18.02.2019 21:43:29
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639133
Od: 2011-5-23


Ilość edycji wpisu: 1
No i stal osie, radio znowu przestal onadawac w modzie USB-D ( DATA MODE ).

1. Po wgraniu firmware E4 efekt jest inny niż poprzednio
2. jak ustawie DATA MODE = MIC i wybiorę USB-D to działa przez mikrofon ( wcześniej to nie działało, nie działało nic jeśli było wybranie USB-D )
3. DATA MOD=ACC nie działa nie idzie moc
4. w ustawieniu dla USB czyli DATA MODE= USB i wybrana modulacja USB-D moc rośnie liniowo do ok 50% jednocześnie maleje ALC
5. Po wgraniu E5 nic się nie zmieniło.

https://www.youtube.com/watch?v=lritelhA-G4

Problem jest częściowo ten sam co wcześniej.
Nie chce mi się wieżyc ze to wina flach ze jakie bity traci ale nie wykluczam, problem jest w tym ze flach jest w kościach MAIN CPU i IF DSP.

Pozdrawiam

SQ1HMA Michał


_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
Electra26.03.2019 19:39:40
poziom 5

oczka
  
antek
18.02.2019 22:47:38
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #2639160
Od: 2014-3-2
To ALC to się dziwnie zachowuje. Może ono wycofuje moc do zera. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na problem z softem, ale teraz już taki pewny bym nie był. Pamiętam taką usterkę, że wtyczka przez którą był robiony pomiar prądu w PA była nie dokońca wsadzona i ADC mierzyło jakiś syf z wiszącego wejścia i radio miało wycofaną moc a wyświetlacz wskazywał wartości prądu sugerujące uszkodzenie tranzystorów w PA. Prawie skończyło się na wymianie tranzystorów gdyby nie spostrzeżenie że radiator powinien być gorący a nie był. Ale to dotyczyło 7700. Tak więc przyjrzał bym się temu ALC czy nie ma jakiegoś elektrycznego związku z tym modem.
_________________
Kod Q - nie mów do mnie kotku HAMie jeden!
  
SQ1HMA
18.02.2019 23:07:48
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639165
Od: 2011-5-23
    antek pisze:

    To ALC to się dziwnie zachowuje. Może ono wycofuje moc do zera. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na problem z softem, ale teraz już taki pewny bym nie był. Pamiętam taką usterkę, że wtyczka przez którą był robiony pomiar prądu w PA była nie dokońca wsadzona i ADC mierzyło jakiś syf z wiszącego wejścia i radio miało wycofaną moc a wyświetlacz wskazywał wartości prądu sugerujące uszkodzenie tranzystorów w PA. Prawie skończyło się na wymianie tranzystorów gdyby nie spostrzeżenie że radiator powinien być gorący a nie był. Ale to dotyczyło 7700. Tak więc przyjrzał bym się temu ALC czy nie ma jakiegoś elektrycznego związku z tym modem.


A czy czacem ALC nie jest wspolne dla USB czy USB-D czy innej modulacji ?
Jesli tak to problem bylby dla pracy normalnej rowniez przy ustawianiach DATA OFF MOD = USB
a atak nie jest bo w tym modzie czyli USB diala wszysko normalnie bez problemu.

Pozdrawiam

Michal
_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
antek
19.02.2019 05:16:11
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #2639195
Od: 2014-3-2
Teoretycznie tak powinno być, ale sam widzisz, że to ALC dziwnie się zachowuje.
Na filmie widać, że PA nie ma mocy a ALC ma dużą wartość, potem ALC spada a moc rośnie... A jak przejdziesz w inny mod pracy to poziom ALC też spada liniowo w czasie po uruchomieniu PTT, czy też od razu jest niskie, sprawdź to na FM.
Poziom AlC zależy od kilku czynników część z nich wynika z pomiarów jak np. SWR czy prąd, a część może być generowana programowo w powiązaniu z pozionem sygnału z kodeków np. zbyt duża wartość sygnału modulującego mogąca doprowadzić do nieliniowej pracy stopni lub zbyt dużej mocy wyjściowej. W tych radiach ALC jest sprzężeniem zwrotnym o skomplikiwanych zależnościach. Nie twierdzę że tam jest problem, ale trzeba mu się przyjrzeć bo podejrzane jest.
_________________
Kod Q - nie mów do mnie kotku HAMie jeden!
  
SQ8F
19.02.2019 21:17:25
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Rzeszów

Posty: 61 #2639463
Od: 2015-7-30
A radio nie ma przypadkiem zrobionej przeróbki na "pełne" 100W? U mnie się podobnie zachowywało ALC jak wprowadziłem dwa warianty przeróbki na raz (zworka i kondensator). Może tam coś odpadło?
  
SQ1HMA
19.02.2019 23:39:07
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639573
Od: 2011-5-23
    SQ8F pisze:

    A radio nie ma przypadkiem zrobionej przeróbki na "pełne" 100W? U mnie się podobnie zachowywało ALC jak wprowadziłem dwa warianty przeróbki na raz (zworka i kondensator). Może tam coś odpadło?


Nic nie modzfikowalem w radiu , jedynie kilka miesiacy temu wyprowadilem IF pod SDR.


_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
SQ1HMA
20.02.2019 18:09:56
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639781
Od: 2011-5-23
Kolejny dziej testów i sprawdzenia, doszły nowe nowe wnioski:

To co ja zauważyłem nie mogę łączyć z problemem który był pierwotnie znaczy brakiem sygnałów UMODS i MODS bo to inna raczej historia.
Nawiązując do problemu który opisałem kilka postów wyżej o niby ponownym powrocie problemu możliwie że odkryłem coś innego otóz:

Do pracy w modzie USB mamy do dyspozycji szerokie pasmo audio od 100Hz do 3000khz możne szersze, nie wiem.
Okazuje się że wybierając mod DATA czyli UBS-D radio ma na stałe wpisane ustawienia ograniczenia wysokich tonów do ok 2700Hz.

Ostatni problem, który opisałem i wysłałem filmik dotyczy własnie tego problemu ( nie wykluczam ze najpierw wystąpił problem pamieć flash gdzie nie działało nic w modzie USB-D ) ponieważ opisałem że częściowo downgrade przywrócił funkcjonalność, ale był problem z mocą a o dziwo na mikrofonie działało ( szerokość przedziału widma głosu ludzkiego ).

I tak:

1. nadając FT8 na Tx = 2700Hz to ALC ( IF DSP ) zaczyna już odczuwać problem i obniża moc.
Zmieniając częstotliwości TX na 2780hz moc praktycznie już nie wychodzi z radia.

Problem wystąpił ponieważ ostatnia stacja z jaka próbowałem zrobić QSO miała własnie częstotliwość 2740hz co powodowało skoki prądu i mocy ponieważ ton zmienia się ok 50hz co powoduje ze raz idzie wiesza moc raz mniejsza.

Na tę chwile to tyle w temacie czekam na następne zablokowanie radia poprzez brak sygnałów UMODS i MODS, gdzie wgranie firmware przywraca funkcjonalność.

Mógłby ktoś z was to potwierdzić !

Pozdrówka

Michał SQ1HMA




_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
antek
20.02.2019 18:43:21
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #2639793
Od: 2014-3-2
Nie wiem czy dobrze rozumię to co napisałeś, ale to chyba normalne że jak nadajesz poza pasmem przenoszenia filtru to nie masz mocy bo nie ma sygnału. Filtry cyfrowe mogą mieć charakterystykę zbliżoną do prostokątnej więc tłumienie poza pasmem jest bardzo duże. W tym przypadku ALC nie bierze udziału, nie ma mocy bo do modulatora SSB poprostu nie dociera sygnał modulujący, który jest poza pasmem przenoszenia filtru m.cz.
_________________
Kod Q - nie mów do mnie kotku HAMie jeden!
  
SQ1HMA
20.02.2019 18:58:58
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639797
Od: 2011-5-23
    antek pisze:

    Nie wiem czy dobrze rozumię to co napisałeś, ale to chyba normalne że jak nadajesz poza pasmem przenoszenia filtru to nie masz mocy bo nie ma sygnału. Filtry cyfrowe mogą mieć charakterystykę zbliżoną do prostokątnej więc tłumienie poza pasmem jest bardzo duże. W tym przypadku ALC nie bierze udziału, nie ma mocy bo do modulatora SSB poprostu nie dociera sygnał modulujący, który jest poza pasmem przenoszenia filtru m.cz.


Tak dokładnie, tylko kto by pomyślał ze pasmo jest inne niż dla USB, tam można sobie to ustawiać tu (USB-D ) nie mamy możliwości, po prostu po wgraniu firmware nie zwróciłem uwagi na to ze w programie do FT8 jest TX=na 2740 rzadko ( możne drugi raz ) tam mi się trafiło nadawać aż tak wysoko, był to po prostu i zbieg okoliczności co nie wyklucza nadal problemów ze muszę wgrać firmware aby zaczęło w ogóle działać na USB-D.

Te moje niedopatrzenie wzbudziło we mnie podejrzenia ze wgranie firmware spowodował poprawę działania ale inaczej niż oczekiwałem, ale jednak przywróciło prawidłowe działonie USB-D, tylko że zbieg okoliczności zostawienia TX=2740hz spowodował to zamieszanie z mocą.

Czekam na następna blokadę, która potwierdzi problem z pamięcią flash.
_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
SQ8F
20.02.2019 18:59:09
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Rzeszów

Posty: 61 #2639799
Od: 2015-7-30
    SQ1HMA pisze:

    Kolejny dziej testów i sprawdzenia, doszły nowe nowe wnioski:

    1. nadając FT8 na Tx = 2700Hz to ALC ( IF DSP ) zaczyna już odczuwać problem i obniża moc.
    Zmieniając częstotliwości TX na 2780hz moc praktycznie już nie wychodzi z radia.



Najlepiej ominąć ten problem włączając opcję Split (fake-it) w WSJT. Wtedy zawsze nadajesz w środeczku pasma m.cz.

Pozdrawiam,
Paweł
  
SQ1HMA
20.02.2019 19:04:03
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639800
Od: 2011-5-23
    SQ8F pisze:

      SQ1HMA pisze:

      Kolejny dziej testów i sprawdzenia, doszły nowe nowe wnioski:

      1. nadając FT8 na Tx = 2700Hz to ALC ( IF DSP ) zaczyna już odczuwać problem i obniża moc.
      Zmieniając częstotliwości TX na 2780hz moc praktycznie już nie wychodzi z radia.



    Najlepiej ominąć ten problem włączając opcję Split (fake-it) w WSJT. Wtedy zawsze nadajesz w środeczku pasma m.cz.

    Pozdrawiam,
    Paweł



Tak potwierdzam dobra uwaga, tyko czy wtedy wiesz gdzie nadajesz ?
To znaczy czy masz prosta kontrole nad tym gdzie nadajesz.
_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
Electra26.03.2019 19:39:40
poziom 5

oczka
  
SQ8F
20.02.2019 19:18:47
poziom 2

Grupa: Użytkownik

QTH: Rzeszów

Posty: 61 #2639804
Od: 2015-7-30


Ilość edycji wpisu: 1
    SQ1HMA pisze:




    Tak potwierdzam dobra uwaga, tyko czy wtedy wiesz gdzie nadajesz ?
    To znaczy czy masz prosta kontrole nad tym gdzie nadajesz.



Tak, WSJT samo dba o to, żeby częstotliwość nośnej plus częstotliwość m.cz. było dokładnie tym, co klikasz na wodospadzie. Radio jest przestrajane automatycznie przy przechodzeniu z odbioru na nadawanie (i odwrotnie po zakończeniu nadawania).

Pozdrawiam,
Paweł
  
SQ1HMA
20.02.2019 19:25:56
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639806
Od: 2011-5-23
    SQ8F pisze:

      SQ1HMA pisze:




      Tak potwierdzam dobra uwaga, .....



    Tak, WSJT samo dba o to, żeby częstotliwość nośnej plus częstotliwość m.cz. było dokładnie tym, co klikasz na wodospadzie. Radio jest przestrajane automatycznie przy przechodzeniu z odbioru na nadawanie (i odwrotnie po zakończeniu nadawania).

    Pozdrawiam,
    Paweł


Tak sprawdzone przed chwila działa tak jak opisujesz, kłania się czytanie dokumentacji, której oczywiście że się nie czyta wesoły

Oznacza to że problem z dziwna mocą na filmiku jest własnie skutkiem nadawania poza pasmem audio filtru DSP dla USB-D,
efekt ten sam uzyskamy jak dla USB wybierzemy TBW na NAROW wesoły
_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
antek
20.02.2019 20:59:53
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Posty: 422 #2639830
Od: 2014-3-2
    SQ1HMA pisze:


    Czekam na następna blokadę, która potwierdzi problem z pamięcią flash.


Myślę, że się nie doczekasz wesoły To był całkowity przypadek, że wystąpił taki błąd-usterka, prawdopodobnie to nie flash utracił dane tylko do eeproma coś się wpisało podczas wyłączania bądź włączania radia, a zmiana firmware wymusiła przeformatowanie pewnych obszarów pamięci tam gdzie dane nie były spójne lub były inne (np. 0xFF) niż spodziewane. Nie ma wiedzy o procedurach i zastosowanych funkcjach więc jest to tylko gdybanie.
Powodzenia wesoły
_________________
Kod Q - nie mów do mnie kotku HAMie jeden!
  
SQ1HMA
20.02.2019 21:44:53
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Pełczyce

Posty: 196 #2639840
Od: 2011-5-23
    antek pisze:

      SQ1HMA pisze:


      Czekam na następna blokadę, która potwierdzi problem z pamięcią flash.


    Myślę, że się nie doczekasz wesoły To był całkowity przypadek, że wystąpił taki błąd-usterka, prawdopodobnie to nie flash utracił dane tylko do eeproma coś się wpisało podczas wyłączania bądź włączania radia, a zmiana firmware wymusiła przeformatowanie pewnych obszarów pamięci tam gdzie dane nie były spójne lub były inne (np. 0xFF) niż spodziewane. Nie ma wiedzy o procedurach i zastosowanych funkcjach więc jest to tylko gdybanie.
    Powodzenia wesoły


Stało się to już 2x wiec pewnie nastąpi ponownie, kwestia czasu wesoły

Pozrawiam
_________________
73! SQ1HMA op. Michał
  
Electra26.03.2019 19:39:40
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » IC-7100 PRZESTAŁ NADAWAĆ W MODZIE USB-D

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta