NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » HYT TM-610U PROBLEM Z PROGRAMOWANIEM.

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

HYT TM-610U Problem z programowaniem.

  
SP2GDA
03.12.2015 20:05:38
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2209992
Od: 2014-4-21
Witam. Przewód do programowania wykonałem z przewodu do programowania Baofenga. Komputer widzi radio jako tm-600. W programie do programowania można zmieniać z tm-600 na tm-610. Przy próbie zczytania radia mając ustawione na radiu wyświetla się napis "program" zapala się dioda czerwona po czym w programie wyświetla się błąd komunikacji. Po przelaczeniu na tm-600 wszystko pracuje prawidłowo. Wersja tm-600 jest uboższa w funkcję. Jeden bank pamięci (8 ch) brak dodatkowych opcji. Brak możliwości przypisania nazw do kanałów. Itp.to raczej jest tm-610 ponieważ po zakupie mogłem przełączać "zone" na wyświetlaczu czyli banki pamięci. Z resztą teraz tez na wyświetlaczu mam "CH-1 - 1 " .wersja oprogramowania 2.xx.xxx. czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Testowane na dwóch komputerach z różnymi windowsami.
  
Electra19.10.2019 12:23:20
poziom 5

oczka
  
mikros0
03.12.2015 20:17:25
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #2209993
Od: 2014-3-14
ftp://81.216.200.183/Programeringsprogram/Hytera/Analog/HM600PE-V2.01.02(5-Tone%20Programming%20software).zip tego spróbuj
  
SP2GDA
03.12.2015 20:30:13
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2209997
Od: 2014-4-21
Radio reaguje ale po chwili wyskakuje "connection error. Please check all connection."
Przełączalem pomiędzy 600 i 610. Na obydwu ustawieniach ten sam błąd. Czerwona dioda zapala się na chwile.
  
SP2GDA
03.12.2015 20:32:10
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2209998
Od: 2014-4-21
Nie jestem pewien czy mam 5tone czy 2tone. Gdzieś wyczytałem ze są różne .
2.02.05 wyświetla mi się gdy podczas włączania radia trzymam P4
  
mikros0
03.12.2015 20:39:10
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #2210001
Od: 2014-3-14
sprawdź ten soft co dałem
  
SP2GDA
03.12.2015 20:42:59
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210002
Od: 2014-4-21
No właśnie sprawdziłem. Odpowiedź tyczyła się własne programu z twojego linku. Wyskakuje ten błąd. Próbowałem tez przez przewód rs232 i usb-rs232 converter. Na tym przewodzie pojawia się napis na radiu "program" ale dioda juz się nie zapala. Błąd wyskakuje ten sam co na przewodzie od bao. Sprawdzę jeszcze na XP.
  
SP2GDA
03.12.2015 20:49:09
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210006
Od: 2014-4-21
Na XP tez kaplica. :-(
  
SP9VNU
03.12.2015 20:50:09
poziom 3



Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków JO 90 XC

Posty: 103 #2210007
Od: 2015-1-20
A Sprawdziłem ustawienie Com-u? Powinno być na 3 lub 4.
_________________
SP 9 VNU
Paweł - Kraków
JO 90 XC
  
SP2GDA
03.12.2015 20:58:05
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210011
Od: 2014-4-21
Na komputerze z xp mam teraz na com4. Na Windowsie 8 mam na com2 . com1 i potem od com3 do com11 mam w użyciu i nie zmienię. Chyba ze na sile. Mogę w xp zmienić na com3 i sprawdzić ale nie chce mi się wieżyc by miało to znaczenie.
  
SP9VNU
03.12.2015 21:04:07
poziom 3



Grupa: Użytkownik

QTH: Kraków JO 90 XC

Posty: 103 #2210014
Od: 2015-1-20
Ma znaczenie -sprawdź ewentualnie w ustawieniach pod ktorym zainstalował się sterownik. ( ni i czy jest właściciwy)
_________________
SP 9 VNU
Paweł - Kraków
JO 90 XC
  
SQ7NLF
03.12.2015 21:28:19
poziom 3

Grupa: Użytkownik

QTH: Kielce - KO00HU

Posty: 138 #2210026
Od: 2010-6-16


Ilość edycji wpisu: 1
Witam.

Jak pisali przedmówcy - sprawdź czy radio jest 2 czy 5-tone, to ma znaczenie.
Generalnie te radia programuje się softem nie starszym niż jest obecnie.
Tu masz tabelkę jaki soft do jakiej wersji -> http://wenku.baidu.com/view/fcd997791711cc7931b716ca

Mam 610V i też trochę przy nim czasu spędziłem zanim udało mi się go poustawiać jak chciałem.

Pozdrawiam.

_________________
SQ7NLF - Piotrek
Anteny : 5/8 2m , yagi 4el. 2m , 1/4 2m mobil , LPDA 14 el. 2m-70cm :), KDWZO na KF
  
Electra19.10.2019 12:23:20
poziom 5

oczka
  
sp1cgt
03.12.2015 21:36:31
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Szczecin

Posty: 478 #2210029
Od: 2011-4-9
Usuń z komputera którym programujesz to radio wszystkie najstarsze softy do TM-600/610 i wtedy spróbuj.
Na tabliczce znamionowej powinno być napisane jaką wersją softu trzeba je programować. Może być nowsza wersja od tej która tam widnieje.
A tak w ogóle to jeśli zamienisz w TM-600 panel na ten od TM-610 to będziesz miał radio TM-610 /wypróbowane/, hi!
_________________
Vy73!:Andrzej SP1CGT
sp1cgt@wp.pl
SPDMR:2601044
DV:SR1UVS
  
SP2GDA
03.12.2015 22:43:42
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210060
Od: 2014-4-21
Dzięki za podpowiedzi. Czy piny z tego zdjęcia Obrazek mam rozumieć w ten sposób ze pin 6 gnd to 6pin rj45? A 5 to rx odpowiednio 5 w rj czyli zielony ? Dziwnie jest opisaNe to wejście na tym obrazku. Nie wiem czy odczytać to patrząc na przód radia czy trzymać się kolorów w rj45.
  
SP2GDA
03.12.2015 22:45:09
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210062
Od: 2014-4-21
Jeśli chodzi o wersję tego radia to na moim nie ma. Ale kolega od którego kupiłem ma jeszcze jedno i jest na naklejce ver. 1.xx.xx
  
mikros0
03.12.2015 22:45:47
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 45 #2210063
Od: 2014-3-14
tx z rx spróbuj zamienić
  
SP2GDA
03.12.2015 22:57:40
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210069
Od: 2014-4-21
Zmienilem. Wtedy n radiu nie pokazuje nic się nie pokazuje.
  
SP2GDA
03.12.2015 23:19:52
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210075
Od: 2014-4-21
Zauważyłem ze zamiast pinu 5 w rj czyli biało brazowy wlutowalem biało niebieski. Zmieniłem to i wtedy radio sie niewczytuje na komputer. Wiec zalutowalem jak miałem na początku. Czyli teraz mam biało niebieski na rtx. Na rx mam pomarańcz. Zielony z rj45 jest na masie. Ręce opadają. 3ci dzień siedzę do nocy. Najciekawsze ze teraz czyta radio i programuje ale jako tm 600. Jak przelacze na 610 to błąd ze "the Type does not match ! " przy probie wgrania do radia.
  
sp1cgt
04.12.2015 09:16:54
poziom 5



Grupa: Użytkownik

QTH: Szczecin

Posty: 478 #2210158
Od: 2011-4-9
Może to jest jednak TM-600 z panelem od TM-610?
Takie mi się zdarzały, po otworzeniu w środku na pcb było wydrukowane TM-600.
_________________
Vy73!:Andrzej SP1CGT
sp1cgt@wp.pl
SPDMR:2601044
DV:SR1UVS
  
SP2GDA
04.12.2015 09:26:52
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210163
Od: 2014-4-21
Sprawdzę po pracy. Dzięki za podpowiedź.
  
SP2GDA
04.12.2015 15:50:36
poziom 1

Grupa: Użytkownik

QTH: pruszcz gdański

Posty: 39 #2210301
Od: 2014-4-21
Jak byk na panelu od środka TM610
  
Electra19.10.2019 12:23:20
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » HYT TM-610U PROBLEM Z PROGRAMOWANIEM.

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta