NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » KENWOOD TS930S PROBLEM...

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 12>>>    strony: 12[3]456789101112

KENWOOD TS930S PROBLEM...

  
SP8LBK
12.07.2013 19:04:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1534834
Od: 2010-8-3
To jest radio o S/N 310xxx tak więc pod wentylatorem jest 4 oporniki i 3 diody Zenera.
Napięcia zasilania tych oporników to 21,7V i pobierane jest z kolektora Q3 (tranzystor zasilcza na radiatorze.
Tak samo jak pin 3 w łączówce 29 na płycie signal. Na schemacie pisze 28A ale faktycznie powinno być 21,7V

Zrób pomiar na pinie nr 5 w łączówce 7 zasilacza. Tam ma być 21,7V a jak nie ma to Q3 jest padnięty.
Na bazie Q3 ma być 22,3V, jak nie ma to znaczy, że Q6 na płytce zasilacza jest padnięty.
Sprawdź napięcia na Q6
Emiter lub pin 2 w łączówce 7 - 22,3V
Baza - 22,8V
Kolektor lub pin 1 łącz nr 7 - 22,8V
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
Electra23.04.2018 01:58:00
poziom 5

oczka
  
SP114003
12.07.2013 19:16:15
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1534840
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 1
Dziekuje. Serwisant mowil, ze sprawdzil caly zasilacz jak i napiecia pod oslona wentylatora wedlug schematu, ktory jemu dostarczylem i ze jest ok ale sprawdze wszystko jeszcze raz. Natomiast sprawdzilem napiecie na wtyczce nr 1 zasilajacej plyte digital i sa tam nastepujace napiecia:
1-28,3V
2-16V
3-7,4V
Mase bralem z plyty digital. Napiecia sprawdzane na podlaczonych wszystkich wtyczkach w plycie digital
  
SP114003
12.07.2013 19:36:45
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1534849
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 2
Wiec tak; po odkreceniu oslony wentylatora na bialym przewodzie jest 22,6V a na pomaranczowym 29V
Na dwoch polaczonych diodach zenera panuje napiecie 18,1V a na tej pojedynczej 8,9V
Na tranzystorze bodaj Q1 tym na gorze radiatora na obu stopkach po 29V
  
SP8LBK
12.07.2013 20:02:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1534885
Od: 2010-8-3
OK
Ale to było u serwisanta a po drodze transport i rzucanie radiem.
Sprawdź co napisałem powyżej szczególnie jakie napięcie masz na płycie Signal pin 3 w łączówce 29 - ma być 21,7V, jeśli nie ma to wg mnie padnięty jest tranzystor Q3 w zasilaczu. O czym pisałem wcześniej.
oraz na płycie Digital wg serwisówki ma być
Stabilizator 7805 - zasilanie z pin 3- 10,7V a na wyjściu 5,0V
Stabilizator 7812 - zas. z pin 2 - 18,3 a na wyjściu 12V

Na Q3 ma być
kolektor lub pin 5 w łączówce 7 - 31,9V
emiter 21,7V lub pin 3 lub 4 - 21,7V
baza pin 1 - 22,3V i to samo na emiterze Q6
Stawiam na Q3.




_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
SP114003
12.07.2013 20:03:25
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1534886
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 5
Na laczowce nr 7 na plycie zasilacza na pinie nr 5 jest 30,2V

Na Q3 C1815 jest na srodkowej stopce jest 6,5V a na bocznych 0V

Pin 1 na laczowce 7 jest 28,8V

Do Q6 ciezki dostep ale moze te info cos juz powiedza?
  
SP8LBK
12.07.2013 20:17:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1534901
Od: 2010-8-3
Jeśli nie padło coś więcej poza zasilaczem to będziesz miał szczęście.
Na pym Q1 na radiatorze powinno być:
napięcie wychodzące z mostka prostowniczego (dokręć do do radiatora przy wyłączonym radiu) = 40,3V i to samo napięcie na kolektorze drugiego tranzystora Q2.
Na kolektorach Q1 i Q2 = 29,2V
Na połączonych emiterach Q1 i Q2 powinno być 28,7V i to samo napięcie.
Na łączówce zasilacza nr 3 na
pinach 2 i 3 po 29,2V
a na pin 1 = 44V

_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
SP8LBK
12.07.2013 20:26:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1534906
Od: 2010-8-3
ile jest na pinie 2 łącz 7 powinno być 22,3V a na bazie Q6 lub diodzie D10 i kondensatorze C13 22,8V
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
SP114003
12.07.2013 20:33:41
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1534917
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 1
Napiecia Q1 i Q2 sie zgadzaja i na laczowce zasilacza nr 3 rowniez wszystko sie zgadza z tym co napisales. Czyli Q3 do wymiany?

Na d10 jest 26,9V a na laczu 7 pin 2 23,3V
  
SP8LBK
12.07.2013 21:42:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1535000
Od: 2010-8-3
Tak by wychodziło, że Q3 do wymiany.
Zamiennik to BU-807 w obudowie TO220.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
SP114003
12.07.2013 21:46:36
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1535007
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 2
W poniedzialek jak dostane, to kupie i wymienie. A ten zamiennik pasuje plug&play? Czy trzeba kombinowac z nozkami? Zastanawia mnie tylko dlaczego na srodkowej stopce Q3 jest tylko 6,5V... Zas na laczu 29 na plycie sygnalowej sprawdzilem i jest 22,4V. W kazdym razie Twoja pomoc jak i innych udzielajacych sie tu kolegow jest bezcenna, dziekuje
  
SP8LBK
12.07.2013 21:49:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1535010
Od: 2010-8-3
Sprawdz jeszcze na wyjścich stabilizatorów na digital. Ma być 5 i 12 V.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
Electra23.04.2018 01:58:00
poziom 5

oczka
  
SP114003
12.07.2013 22:21:27
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1535074
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 2
Juz wylutowalem Q3 i po sprawdzeniu omomierzem nie ma przejscia miedzy zadna nozka w kazdej kombinacji wiec raczej ten tranzystor jest upalony i pewnie nic sie nie zmienilo na laczu zasilajacym plytke digital i tak jak napisalem wczesniej jest:
pin 1-28,3V
pin 2-16V
pin 3-7,4V

Co do wyjsc na stabilizatorach, to bylo na 7805- 0,48V a na 7815 nieco ponad 7V

Natomiast na nozkach Q4 jakies miliwolty ale to pewnie przez ten Q3... A czy nie wydaje sie byc dziwne, ze na srodkowej stopce Q3 bylo tylko 6,5V?
  
SP8LBK
12.07.2013 22:26:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1535075
Od: 2010-8-3
Przy okazji kup klej termoprzewodący do tranzystorów.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
SP114003
12.07.2013 23:31:39
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1535159
Od: 2013-6-12
Ok. Sprawdzilem jeszcze raz wylutowany Q3 i jednak jest:
miedzy emiterem a baza 833 Ohm
miedzy kolektorem a baza 828 Ohm
miedzy emiterem a kolektorem 0 Ohm

Walniety?
  
SP114003
13.07.2013 00:25:00
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1535243
Od: 2013-6-12
Na radiatorze zasilacza zauwarzylem, ze jest przykrecony tranzystor 2SC3346 i podlaczony do plytki zasilacza pod lacze nr 7. Natomiast pod obudowa wentylatora nie ma wogole opornika 100 Ohm (byc moze dlatego, ze pierwotnie byl do wentylatora a teraz wentylator nie jest oryginalny tylko na 12V i pobiera prad z jednego z rezystorow 39 Ohm) a dwa rezystory, ktore powinny miec po 82 Ohm kazdy maja po 39 Ohm ale wygladaja jak by nigdy nie byly wylutowywane (moze sa przepalone?). Nie wiem czy ktos cos tutaj grzebal i czy jest to prawidlowo zrobione ale nie podoba mi sie to... Jakies sugestie?
  
SP8LBK
13.07.2013 09:28:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

QTH: Kraśnik KO10CX

Posty: 4725 #1535503
Od: 2010-8-3
Obejrzyj dokładnie schamat zasilacza.
Wentylator zasilany powinien być wprost z płytki. Jego pracą steruje czujnik temp. TH1 poprzez układ na tranzystorach Q3 do Q5. Jaj TH1 osiągnie temperaturę to na emiterze Q5 pojawi się napięcie 10,5V. W spoczynku jest na tym kolektorze 0V.
Być może serwisant wykombinował, że włączy go na zawsze pod jakieś napięcie np z tego opornika ale wówczas powinien wentylator chodzić non stop.
Już wyjeżdzam na zawody. Powodzenia.
_________________
Vy 73
Andrzej SP8LBK
  
stasiek
13.07.2013 11:27:50
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 904 #1535620
Od: 2011-9-10


Ilość edycji wpisu: 1
BU807 czy na pewno ???,stosowany w sprzęcie TV w układzie --Q3 --to jest darlington,omomierz pokaże przerwę, naucz się posługiwać omomierzem ..jak nie umiesz zostaw tym co się znają ..mając przyrząd uniwersalny to jest 5 minut na zdiagnozowanie usterki...a codziennie u mnie w serwisie omomierz to jeden ze sposobów znalezienia usterki.
  
SP114003
13.07.2013 17:19:18
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1535963
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 1
Do rzeczy. Tak Andrzej, wentylator jest podlaczony na stale pod jeden ze zdaje sie nie oryginalnie wstawionych pod wentylatorem opornikow 39 Ohm. Dziwi mnie fakt wystepowania ow opornikow o takich wartosciach po stronie wentylatora. Chyba to jakas przerobka. Wogole jak patrze na schemat, to u mnie jest to inaczej podlaczone. Brakuje rowniez przewodow czerwonego i bialego, ktore byly podlaczone do nie istniejacego juz u mnie opornika 100 Ohm. Gdzie sie one podzialy? Wychodza tylko przewody: pomaranczowy, zolty, brazowy, czarny, bialy. Chyba sie wezme za przerobke ow ukladu wedlug W6NL, bo nie dojde do ladu. Tylko czy na radiatorze zasilacza winien byc przykrecony tranzystor 2SC3346 i opornik 0,05 Ohm/5W do ktorego podpiete sa te grube przewody (czerwony idacy do plyty PA i pomaranczowy idacy do plytki zasilacza) ?

Ps. Andrzeju, powodzenia w zawodach

  
SP114003
13.07.2013 20:29:07
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1536142
Od: 2013-6-12


Ilość edycji wpisu: 1
No wiec te oporniki 39 Ohm nie dawaly mi spokoju i jednego wylutowalem i po pomiarach okazalo sie, ze ma 76 Ohm wiec prawie te zakladane 82 Ohm'y. W dalszym ciagu zastanawiam sie gdzie sie zawieruszyl rezystor 100 Ohm w obudowie wentylatora, do czego sluzyl i czy rezystor 0,05 Ohm/5W przez ktorego przechodzi napiecie do plyty PA powinien byc na radiatorze i o takich wartosciach. Bez tych informacji nie rusze z modyfikacja wedlug W6NL...
  
SP114003
13.07.2013 20:32:50
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 285 #1536148
Od: 2013-6-12
    stasiek pisze:

    BU807 czy na pewno ???,stosowany w sprzęcie TV


Pewnie literowka. BU607
  
Electra23.04.2018 01:58:00
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 12>>>    strony: 12[3]456789101112

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » RADIA - TRANSCEIVERY - RADIOTELEFONY - ICOM, YAESU, KENWOOD » KENWOOD TS930S PROBLEM...

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta